Adegan pasca kredit terakhir Lightyear adalah usikan kecil dengan potensi besar

Filem Pixar baharu Tahun cahaya adalah satu keanehan bagi studio. Ia adalah ikatan kepada siri filem Toy Story, walaupun ia tidak berlaku dalam alam semesta atau kesinambungan yang sama, dan tidak menampilkan watak yang merupakan mainan. (Tidak, kucing robot Sox tidak dikira sebagai mainan, walaupun jelas anda boleh sudah membeli versi mainan Sox.) Filem itu adalah dimaksudkan sebagai fiksyen sains dewasa lebih daripada sebagai filem kanak-kanak, walaupun ia selamat untuk kanak-kanak dan penuh dengan jenaka di samping isu kehilangan, kesedihan dan perubahan yang serius. Mungkin perkara yang paling pelik mengenainya ialah ia penuh dengan peluang untuk jenis emosi besar yang menjadi saham Pixar dalam perdagangan, tetapi ia tidak bersandar kepada mereka seperti yang diharapkan oleh peminat lama Pixar.

Tetapi satu lagi keanehan mengenainya ialah ia kelihatan sempurna untuk menyediakan sebarang bilangan sekuel atau spinoff, dengan cara yang biasanya tidak benar untuk filem Pixar. Itu lebih banyak daripada pengakhiran filem berbanding penggoda pasca kredit, tetapi sesaat selepas kredit itu kelihatan seperti jenis pengumuman “sekuel akan datang” yang jauh lebih tipikal untuk studio filem lain, sama ada mereka bekerja dalam animasi atau aksi langsung.

[Ed. note: Major spoilers ahead for Lightyear, including end spoilers.]

Adakah Lightyear mempunyai adegan pasca kredit?

Imej: Pixar Animation Studios

Anda tahu ia boleh, atau kami tidak akan menerbitkan artikel ini. Jangan salah faham, “Adakah filem ini mempunyai adegan pasca kredit?” kepingan (bersama-sama dengan “Tamat filem, dijelaskan” imbasan semula) sangat popular dan diperdagangkan dengan baik sehingga kami tidak akan terkejut jika ada adalah outlet di luar sana menyiarkan “Adakah Senapang Teratas: Maverick mempunyai adegan pasca kredit?” artikel apabila jawapannya ialah “Tidak!” dan tidak banyak yang perlu diperkatakan selepas itu.

Tetapi itu tidak benar dalam kes ini. Tahun cahaya mempunyai tiga adegan pasca-kredit — dua lelucon cepat, dan kemudian teaser terpendek yang mungkin untuk masa hadapan. Penggoda terakhir itu datang semua jalan di penghujung, walaupun selepas logo animasi biasa Pixar dengan lampu bayi yang melantun, jadi jangan tertipu untuk menuju ke pintu sebelum semuanya berakhir.

Dua adegan kredit pertama hanyalah gurauan panggilan balik ringkas dan ringan: Dalam adegan pertengahan kredit, pegawai atasan baharu Buzz Lightyear, Komander Burnside (Isiah Whitlock Jr.) duduk di mejanya di belakangnya, salah satu daripada makhluk kumbang asing gergasi yang menyerang Buzz dan rakan-rakannya sepanjang filem itu akan diserang oleh sistem pertahanan baru gergasi koloni mereka, sebuah kubah yang diperbuat daripada laser. Burnside, yang bercakap tentang perisai laser beberapa kali dalam adegan sebelumnya, hanya ketawa dan mengulangi “Perisai Laser!” kepada dirinya sendiri, dengan jelas berasa dibenarkan.

Dan selepas kredit, filem itu kembali kepada robot berkotak Deric (atau sebagai casisnya berkata, “ERIC,” dengan tulisan “D” di hadapan akronim), yang kali terakhir dilihat cuba memberi Buzz dan junior barunya- rakan renjer Izzy, Mo dan Darby arah ke pos luar luar tapak. Tidak jelas apa fungsi Deric dalam pasukan, tetapi mereka jelas tidak terlalu memikirkannya, kerana mereka pergi dan meninggalkan dia masih melihat peta dan menasihati mereka tentang jarak dan selekoh. Pada penghujung filem, dia masih di sana, kini bercerita tentang pemandangan indah yang mungkin mereka lihat di sepanjang laluan mereka.

Kemudian dia akhirnya menoleh dan mendapati mereka semua sudah lama tiada, dan dia kecewa. Agak mengecewakan, terutamanya selepas filem itu berakhir dengan kejayaan, dengan penekanan pada ikatan dan persahabatan. Agak menyedihkan untuk menjadi Deric, memikirkan dia sebahagian daripada pasukan apabila pasukan itu tidak dapat diganggu untuk memberitahunya bahawa mereka akan pergi. Rawat kecerdasan buatan anda dengan lebih baik, orang ramai!

Tetapi selepas kredit, selepas logo animasi Pixar Animation Studios, selepas nampaknya segala-galanya telah selesai dan selesai, terdapat syot sepersekian saat penjahat filem itu, Zurg, terapung tidak bermaya di angkasa… sehingga mata LED merahnya tiba-tiba menyala kembali, menunjukkan bahawa dia masih hidup, menendang, dan bersedia untuk kembali untuk sekuel.

Adakah akan ada sekuel Lightyear?

Buzz Lightyear bercakap dengan komander dan rakannya Alisha dalam Lightyear

Imej: Pixar Animation Studios

Soalan yang baik! Masih awal untuk menanyakannya — ia mungkin bergantung pada prestasi filem itu di box office — tetapi ia kelihatan seperti itu Tahun cahaya sedang menyediakan untuk satu. Bukan kerana Zurg masih berada di luar sana, tetapi kerana pengakhirannya dirangka dengan jelas sebagai “Sekarang semua watak utama telah belajar pelajaran mereka tentang keyakinan, kerja berpasukan dan hidup pada masa ini, pengembaraan sebenar boleh bermula!” Apabila Buzz, Izzy, Mo dan Darby melancarkan misi pertama mereka sebagai Space Rangers yang baru diberi kuasa, ada perasaan bahawa kisah sebenar mereka baru bermula.

Ditanya sama ada Pixar merancang susulan, penerbit Galyn Susman memberitahu Polygon, “Kami tidak menutup pintu mengenainya. Dan ya, selepas beberapa minggu tidur, kita akan membincangkannya dengan lebih lanjut.” Pengarah Angus MacLane menyiratkan terdapat banyak lagi kisah Buzz Lightyear yang perlu diceritakan: “Kami tidak begitu banyak memasuki tahun akademinya, dan kami tidak pergi ke pengembaraan selepas itu. Tetapi ia sudah tentu cukup terbuka [for spinoffs].”

Adakah Lightyear merupakan sekuel atau prekuel kepada Buzz Lightyear of Star Command?

Zurg dan rakan robot berwarna ungu berperisai dalam filem 2000 Buzz Lightyear of Star Command: The Adventure Begins

Imej: Animasi Televisyen Walt Disney

MacLane memberitahu Polygon bahawa siri animasi 2000 Buzz Lightyear of Star Command dan filem yang memulakannya tidak berkaitan dengan Tahun cahaya. Dia membandingkan rancangan itu dengan siri animasi Star Wars 1980-an Ewoks dan Droid, siri bukan kanon yang menggunakan mitos yang sama seperti filem Star Wars, tetapi tidak berlaku dalam kesinambungan yang sama. Jadi dia dan orang lain di Disney tidak perlu mengikat sebarang potensi Tahun cahaya spinoff kepada cerita itu, yang lebih banyak berkaitan dengan pertempuran menentang Zurg. Dia bebas mencorak haluan sendiri untuk masa depan Tahun cahaya sekuel, yang berpotensi menuju ke infiniti… dan seterusnya.

A Tahun cahaya prekuel atau sekuel boleh mengambil sebarang bentuk. Sejak Disney Plus dilancarkan, Disney telah melakukan lebih banyak lagi dengan spin-off TV projek Pixar, daripada Naik-siri seluar pendek yang berkaitan Hari Menggali kepada koleksi seluar pendek mikro Pixar Popcorn kepada sepenuhnya Monsters, Inc. siri sekuel Raksasa di Tempat Kerja. Ada kereta Siri TV dan siri TV Pixar yang asli dalam kerja-kerja juga. Tahun cahayaPengakhiran nampaknya amat sesuai untuk pendekatan siri angkasa, dengan Buzz dan Renjernya mengembara dari planet ke planet, menemui kehidupan baharu dan tamadun baharu, dengan berani pergi ke mana-mana dsb., dsb., anda tahu latihan itu.

Tetapi memandangkan kecenderungan Pixar untuk memfrancaiskan pamerannya yang lebih berjaya — empat filem Toy Story dan tiga filem Cars setakat ini, dengan The Incredibles, Mencari Nemodan Monsters, Inc. semua mendapat filem spinoff juga – Tahun cahaya boleh juga menyediakan sekuel teater. Pengakhirannya terbuka sepenuhnya kepada satu perlawanan semula besar dengan Zurg, atau siri pertembungan dari semasa ke semasa.

Apa yang Zurg mahukan secara khusus dengan Buzz pada ketika ini tidak jelas, kerana Buzz tidak lagi mempunyai sumber kuasa yang dicari oleh Zurg. Mungkin ceritanya hanya menjadi “Zurg cuba mendapatkan sumber kuasanya yang sempurna daripada sekumpulan koloni yang berbeza dan tamadun asing, dan Space Rangers cuba menghalangnya.” Atau mungkin, seperti Buzz, Zurg memutuskan untuk mula hidup pada masa kini, dan hanya fokus untuk menjadi jenis panglima perang yang zalim — dan maharaja! – dia berada dalam siri animasi.

By the way, adakah Top Gun: Maverick mempunyai adegan pasca kredit?

Tidak!

We wish to thank the writer of this write-up for this incredible material

Adegan pasca kredit terakhir Lightyear adalah usikan kecil dengan potensi besar


Our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/