Adidas berdepan tekanan untuk memutuskan hubungan dengan Kanye West selepas komen antisemitiknya

Adidas pada hari Selasa menjadi syarikat terbaharu selepas Balenciaga dan agensi bakat terkemuka CAA memutuskan hubungan dengan Ye, yang dahulunya dikenali sebagai Kanye West, berikutan komen antisemitik beliau.

Pengguna media sosial mula memanggil jenama olahraga Jerman selepas kumpulan kebencian antisemitik menggantung sepanduk di atas lebuh raya Los Angeles pada hari Sabtu yang berbunyi “Kanye betul tentang Yahudi.” Ahli politik tempatan, pengguna media sosial dan selebriti lain mengecam kejadian itu.

“Adidas tidak bertolak ansur dengan antisemitisme dan sebarang jenis ucapan kebencian yang lain,” kata syarikat itu dalam a kenyataan Selasa.

Jenama olahraga Jerman berkata keputusan untuk menamatkan perkongsiannya dengan Ye “segera” dibuat selepas “semakan menyeluruh.”

Adidas, yang memulakan perkongsiannya dengan Ye pada 2013, mula menjadi sohor kini di Twitter pada hari Isnin. Wakil untuk kedua-dua syarikat dan Ye tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Lain-lain dalam industri fesyen dan hiburan telah menjauhkan diri daripada Ye berikutan tegurannya.

Rumah fesyen mewah Balenciaga terputus hubungan bersamanya hari Jumaat. Agensi bakat terkemuka CAA menggugurkannya sebagai pelanggan, kata mereka dalam satu kenyataan Isnin. Dokumentari baru-baru ini yang telah siap mengenai Ye, yang dibuat oleh pembiaya Hollywood dan penerbit MRC, juga telah ditangguhkan.

Adidas berkata bulan ini bahawa ia sedang menilai semula perkongsiannya dengan Ye selepas dia memakai baju “White Lives Matter” semasa Minggu Fesyen Paris.

“Selepas usaha berulang kali untuk menyelesaikan situasi secara persendirian, kami telah mengambil keputusan untuk meletakkan perkongsian di bawah semakan,” kata Adidas dalam kenyataan. “Kami akan terus mengurus bersama produk semasa dalam tempoh ini.”

Ramai pengguna media sosial yang memanggil Adidas secara khusus menunjuk kepada klip Ye yang membincangkan perkongsiannya dengan jenama itu.

“Perkaranya ialah Adidas,” katanya dalam video itu, yang telah diedarkan semula secara meluas dalam talian. “…Saya boleh mengatakan perkara antisemitik dan Adidas tidak boleh menjatuhkan saya. Bagaimana sekarang?”

Seorang pengguna Twitter menulis“Sungguh luar biasa bahawa Kanye West boleh berkata, ‘Saya boleh mengatakan perkara anti-Semitik dan @adidas tidak boleh menggugurkan saya,’ dan Adidas memilih untuk melakukan perkara itu. Diam mereka mengatakan semuanya.”

“Pagi @adidas, ini tidak begitu sukar atau rumit dan kesunyian anda yang berterusan bercakap besar,” tulis pelakon Josh Charles.

“Ini bukan orang yang baik,” tulis pelakon Josh Gad di Twitter sebagai respons kepada klip itu. “Ini adalah orang yang retorik berbahaya terus tidak terkawal. Hei @adidas, betulkah ini? Bolehkah dia memilih satu agama dan sekumpulan orang dengan kebencian dan kebencian dan tidak mengapa? Meminta kawan.”

“Dunia sedang memerhati, @adidas,” pelakon Kat Dennings tweeted.

Kim Kardashian, bekas isteri Ye, tweeted pada hari Isnin bahawa dia berjanji untuk “berdiri bersama-sama dengan komuniti Yahudi dan menyeru keganasan yang dahsyat dan retorik kebencian terhadap mereka untuk dihentikan segera.” Dia tidak menyebut Ye atau Adidas dalam tweet itu.

Didalam tweet hari IsninKetua Pegawai Eksekutif Liga Anti-Fitnah Jonathan Greenblatt mengetengahkan petisyen daripada kumpulan bukan untung yang dipanggil “Beritahu Adidas untuk Lari dari Antisemitisme.”

“Beribu-ribu tandatangan, dan masih tiada perkataan, @adidas?” dia menulis. “Diam kamu adalah bahaya kepada orang Yahudi. Kami tidak boleh membiarkan #antisemitisme Ye menjadi normal — kita semua perlu menuntut Adidas #RunAwayFromHate dengan mengecam retorik perkaumannya & menilai semula perkongsian mereka.”

Kumpulan bukan untung Stop Antisemitism juga mempersoalkan Adidas.

“KENAPA @Adidas hijau menyalakan kebencian Yahudi Kanye West dan tidak menggugurkan perjanjian penjenamaannya?” organisasi tweeteddengan menyatakan bahawa jenama itu dilaporkan sebelum ini memutuskan hubungan perniagaannya dengan selebriti utama lain, seperti Kurt Zouma dan Teyana Tayloratas kontroversi lain.

Beberapa di media sosial juga menyatakan kekecewaan mereka dengan peruncit Gap.

Ye mengumumkan bulan lepas bahawa dia telah menamatkan kerjasamanya dengan Gap atas perselisihan faham mengenai pengedaran Yeezy Gap.

Tetapi beberapa orang dalam talian menunjukkan bahawa Gap nampaknya terus memasarkan koleksi Yeezy Gap.

“Hai @Gap. Saya seorang Yahudi & @kanyewest membenci saya jadi saya tidak begitu menghargai pengiklanan ini dalam peti masuk saya,” seorang pengguna Twitter menulis. “Tidak pasti mengapa anda terus mempromosikan kerjasama ini. Saya tidak bercadang untuk membeli-belah di kedai anda lagi.”

Jurucakap Gap tidak segera menjawab permintaan untuk komen. Jurang memberitahu CNN bulan lalu bahawa ia akan terus menjual barangan sedia ada daripada Yeezy Gap di kedainya dan di tapak webnya. Ia berkata ia juga akan terus menjual koleksi akan datang daripada Yeezy Gap pada musim gugur dan ke separuh pertama 2023.

Diana Dasrath dan Elisha Fieldstadt disumbangkan.We would love to say thanks to the writer of this short article for this incredible material

Adidas berdepan tekanan untuk memutuskan hubungan dengan Kanye West selepas komen antisemitiknya


Find here our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/