Akhir Musim ‘House of the Dragon’: Dijelaskan Pengakhiran Pembunuh Itu

Selepas bertahun-tahun jangkaan dan lebih dua bulan masa siaran, House of the Dragon musim 1 adalah selesai dan disapu. Keterujaan sangat tinggi untuk prekuel Game of Thrones HBO, dan dengan sekitar 30 juta orang menonton setiap episod, ia terbukti menjadi hit. Itu walaupun tiada siapa yang benar-benar tahu apa yang diharapkan daripada rancangan itu — Game of Thrones sendiri mempunyai warisan yang rumit. Kami mendapat beberapa jawapan tentang skop House of the Dragon pada awal musim ketika itu diperbaharui untuk musim keduamendedahkan bahawa ia akan mengambil masa lebih daripada 10 episod untuk menceritakan kisah perang saudara Targaryen.

Pada perlawanan akhir Ahad, kami menyaksikan pelopor kepada perang saudara yang dikenali sebagai Tarian Naga. Berita kematian Raja Viserys akhirnya sampai kepada Rhaenyra dan Daemon Targaryen, namun permaisuri keberatan untuk berperang merebut takhta. Nubuatan Aegon the Conqueror terngiang-ngiang di kepalanya ketika dia mengisytiharkan keperluan untuk mempengerusikan alam bersatu, bukan asap dan runtuhan.

Namun detik-detik penutup persembahan itu menguji keazamannya, sehingga kita tahu bahawa perang adalah terjamin. Amaran terakhir: Spoiler House of the Dragon di bawah.

Vale, Lucerys dan Arryx

Berita teratas dari filem terakhir House of the Dragon ialah kematian Lucerys Targaryen, anak bongsu Rhaenyra, yang bapa sebenarnya ialah Harwin Strong. Lucerys, anda mungkin masih ingat, dinamakan pewaris Dragonstone dalam episod 8 — keputusan bahawa Vaemond Velaryon yang tidak berpuas hati mati bertanding.

Dalam perjalanan akhir House of the Dragon, Rhaenyra dan Daemon memutuskan bahawa mereka perlu menyokong sokongan daripada Eyrie, Winterfell dan Stormlands jika mereka ingin mempunyai kuasa yang boleh dipercayai untuk mencabar Hightowers. Menjelang penghujung episod, dia menghantar dua anak sulungnya untuk memohon kepada tuan dan puan di kawasan ini. Jacaerys akan pergi ke Eyrie untuk mendapatkan pasukan Lady Arryn, kemudian menuju ke Winterfell untuk bercakap dengan Cregan Stark. Lucerys, sementara itu, perlu pergi ke Storm’s End untuk berbual dengan Borros Baratheon.

Walau bagaimanapun, apabila dia tiba di sana, kita melihat bahawa Aemond Targaryen telah mengalahkannya dengan pukulan. Itulah Aemond Targaryen yang sama yang kehilangan mata terima kasih kepada Lucerys — Aemond Targaryen yang sama yang telah berkhayal tentang membalas dendam selama bertahun-tahun. Lord Baratheon menolak Lucerys: Aemond sekurang-kurangnya datang dengan cadangan perkahwinan untuk mengahwini dua rumah itu, manakala Lucerys hanya mendapat peringatan daripada Rhaenyra bahawa House Baratheon telah bertahun-tahun yang lalu mengikrarkan pedang mereka untuk menggantikannya.

Lucerys cuba pergi, tetapi Aemond tidak mahu membiarkan putera raja melarikan diri darinya. Dia menuntut Lucerys mencabut matanya sendiri untuk membayar hutang yang ditanggungnya apabila dia mengalihkan pandangannya kepada Aemond. Lord Baratheon menuntut kedua-duanya memecahkannya, supaya darah tidak akan tumpah di istananya.

Lucerys menaiki Arryx, naganya, untuk terbang kembali ke Dragonstone. Malangnya, ribut sibuk telah berlaku — ia adalah Penghujung Ribut, selepas semua. Aemond dan naga besarnya Vhagar mengejar Lucerys. Aemond hanya mahu menangkap Lucerys dan mengeluarkan matanya, tetapi naganya mempunyai fikirannya sendiri. Selepas Arrax membakar Vhagar dengan api naga, binatang yang marah itu menggigit Arrax. Tetapi kerana Vhagar sangat besar, Arrax dicincang separuh.

Lucerys telah tiada, begitu juga Arrax. Yang penting, Aemond Targaryen kelihatan sangat menyesal melihat sepupunya dibunuh. Itu bukan kerana perasaan kekeluargaan, tetapi mengetahui berapa banyak peningkatan yang mungkin dicetuskan oleh kematiannya.

ffzlp5-uoaafa9k-1

Ratu Rhaenyra Targaryen.

HBO

Tarian Naga

Dragonfire ialah motif sepanjang perlawanan akhir, yang anda jangkakan daripada pertunjukan yang dipanggil House of the Dragon. Tetapi satu hujah yang berulang adalah sama yang dihadapi oleh Daenerys Targaryen dalam Game of Thrones: Patutkah Rhaenyra mencuba keamanan atau peperangan tradisional? Atau patutkah dia membakar King’s Landing bersama naga?

Aemond mempunyai Vhagar, naga yang paling berkuasa, memang benar. Tetapi nombor naga berada di pihak Rhaenyra dan Daemon — walaupun tanpa Arrax. Satu adegan ringkas dalam episod itu mungkin mempunyai kepentingan tambahan: Kami melihat Daemon berjalan melalui sebuah gua hitam legam, di mana dia menemui seekor lagi naga raksasa. Dia menyanyikan lagu dalam Valyrian, nampaknya berjaya dalam percubaannya untuk menjalin hubungan dengan binatang itu. Lebih banyak naga bermakna lebih banyak masalah bagi Tujuh Kerajaan.

Dalam adegan terakhir House of the Dragon, Daemon memberitahu Rhaenyra tentang kematian Lucerys. Rhaenyra tidak berkata apa-apa, tetapi rictusnya yang gigih mengingatkan Daenerys selepas hukuman mati Missandei secara terbuka. “Jika ia adalah perang yang anda mahukan,” ekspresi mukanya berkata, “ia adalah peperangan yang anda akan dapat.”

Walaupun kami melihat perjalanan Lucerys berakhir dengan tragedi, kami tidak melihat apa-apa perjalanan Jacaerys ke utara. Jika saya seorang pertaruhan, saya meletakkan wang saya pada House of the Dragon musim 2 bermula di Winterfell. Ia akan menjadi baik untuk kembali.

Berapa lama kita perlu menunggu untuk musim 2?

Kami tidak tahu lagi, tetapi tekaan saya ialah 2024.

Selepas perlawanan akhir disiarkan, pelakon pertunjukan House of the Dragon Ryan Condal memberitahu Varieti bahawa musim kedua akan memulakan penggambaran pada “awal” 2023. Apabila penerbitan itu bertanya kepadanya sama ada musim 2 akan disiarkan pada 2023 atau 2024, dia menjawab itu masih “untuk ditentukan.”

Jadi, walaupun penyiaran 2023 pastinya mungkin, ia akan menjadi senario kes terbaik. Sebagai perbandingan, musim pertama House of the Dragon memulakan penggambaran pada April 2021 dan mula disiarkan 16 bulan kemudian pada Oktober. Sama ada ia akan ditayangkan pada 2023 bergantung pada jadual penggambaran dan tempat HBO mahu menempatkan rancangan itu. George RR Martin telah mengesahkan laporan syarikat itu sedang mengusahakan rancangan Jon Snowjadi rancangan untuk itu pasti akan menjejaskan apabila House of the Dragon musim 2 ditayangkan.

We would love to say thanks to the author of this short article for this remarkable material

Akhir Musim ‘House of the Dragon’: Dijelaskan Pengakhiran Pembunuh Itu


We have our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/