Aktivis iklim dijatuhi hukuman penjara kerana protes Vermeer

Ditulis oleh Oscar Holland, CNN

Mahkamah Belanda menghantar dua orang Belgium perubahan iklim aktivis dipenjarakan pada hari Rabu kerana protes yang menyasarkan lukisan Johannes Vermeer “Gadis dengan Subang Mutiara.”

Penunjuk perasaan, yang merupakan sebahagian daripada kumpulan kempen Just Stop Oil Belgium, masing-masing dijatuhi hukuman dua bulan, satu daripadanya digantung.

Didalam video yang dikongsi secara meluas daripada kejadian minggu lalu di muzium Mauritshuis di Hague, seorang lelaki dilihat melekatkan kepalanya pada karya seni terkenal itu. Seorang lagi penunjuk perasaan, yang masih belum dijatuhkan hukuman, kemudian menuang tin sup tomato pada baju lelaki pertama sebelum melekatkan tangannya sendiri pada pelekap di dinding. Orang ketiga merakam aksi itu.

“Apakah perasaan anda apabila anda melihat sesuatu yang indah dan tidak ternilai nampaknya musnah di hadapan mata anda?” salah seorang lelaki itu bertanya kepada penonton dalam bahasa Inggeris. “Adakah anda berasa marah? Baik. Di manakah perasaan itu apabila anda melihat planet ini musnah di hadapan mata kita?”

Pegawai polis berkawal di luar muzium Mauritshuis sejurus selepas kejadian pada 27 Oktober 2022. Kredit: Imej Phil Nijhuisanp/ANP/AFP/Getty

Pelawat galeri boleh didengari membantah dengan laungan “lucah” dan “memalukan anda.”

“Lukisan ini dilindungi oleh kaca, ia baik-baik saja,” sambung penunjuk perasaan itu. “Orang yang terdedah di Selatan Global, mereka tidak dilindungi. Masa depan anak-anak kita tidak dilindungi.”

Muzium itu berkata karya agung abad ke-17 itu “tidak rosak,” dan ia dikembalikan kepada paparan umum pada hari berikutnya. Perkhidmatan Pendakwaan Awam Belanda menambah bahawa bingkai abad ke-19, bagaimanapun, telah rosak dalam protes itu.

Dalam siaran akhbar yang mengumumkan keputusan, pihak pendakwa raya berkata mereka mahu “menghantar isyarat” kepada aktivis, sambil menambah: “Sebuah karya seni tergantung di sana untuk semua orang, kita semua untuk menikmati, telah dicemari oleh (defendan) yang merasakan mesej mereka mendahului segala-galanya.”

Pendakwa raya pada mulanya meminta empat bulan, dengan dua digantung, tetapi hakim berkata dia tidak mahu hukumannya menghalang orang lain daripada berdemonstrasi, menurut Reuters.

Video berkaitan: Mengapa seni begitu mahal?

Kedua-dua lelaki itu pergi ke perbicaraan melalui penghakiman pantas atas tuduhan pemusnahan dan keganasan terbuka terhadap lukisan itu. Aktivis ketiga, yang tidak bersetuju dengan perbicaraan pantas, akan hadir di mahkamah pada hari Jumaat. Pendakwa raya berkata ketiga-tiga mereka “bertanggungjawab bersama” untuk perbuatan itu, kata Reuters.

Keputusan itu berikutan rentetan demonstrasi anti-bahan api fosil yang menyasarkan galeri seni, bilik pameran kereta dan ibu pejabat syarikat dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Bulan lalu, dua penunjuk perasaan membaling lukisan “Haystacks” Claude Monet kentang lenyek di Muzium Barberini di Potsdam, Jerman. Dua penunjuk perasaan Just Stop Oil telah pun dikenakan bayaran dengan kesalahan kerosakan jenayah di UK selepas mereka membaling sup tomato pada “Bunga Matahari” Vincent van Gogh.

Menjawab keputusan mahkamah hari Rabu, Just Stop Oil Belgium, yang tidak bergabung dengan nama Inggerisnya, memberitahu Reuters melalui e-mel: “Bukankah ironis bahawa aktivis iklim yang menentang penyembelihan besar-besaran hidupan di Bumi secara tidak ganas sedang dikutuk?”

Laporan tambahan oleh Reuters.

Imej atas: Pelawat melihat lukisan Johannes Vermeer “Gadis dengan Subang Mutiara” di muzium Mauritshuis di The Hague.We want to give thanks to the writer of this article for this outstanding web content

Aktivis iklim dijatuhi hukuman penjara kerana protes Vermeer


Check out our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/