Anak-anak Ratu Elizabeth berjaga di sebelah kerandanya | CNNCNN

Raja Charles III dan adik-beradiknya Puteri Anne, Putera Andrew dan Putera Edward mengadakan berjaga-jaga sebentar di sebelah keranda Ratu Elizabeth II di Westminster Hall pada hari Jumaat, menyertai anggota tentera yang telah melakukan pemantauan berterusan ke atas jenazahnya sejak dua hari lalu.

Berdiri senyap, kepala mereka tunduk, Raja berada di kepala keranda Ratu, manakala kakaknya Anne, Puteri Diraja, dan abang Edward, Earl of Wessex, berada di sisi. Andrew, Duke of York, berada di kaki keranda.

Dalam rehat dengan tradisi diraja, Putera Andrew – anak kedua Ratu – memakai pakaian tenteranya untuk berjaga-jaga. Walaupun adat menetapkan bahawa hanya ahli keluarga diraja yang bekerja memakai pakaian seragam tentera semasa majlis istiadat, Andrew dibenarkan memakainya sebagai tanda penghormatan khusus kepada Ratu. Raja, Anne dan Edward juga berpakaian tentera.

Andrew telah meninggalkan tugas dirajanya pada 2019 kerana hubungannya dengan pembiaya yang memalukan dan pedofil Jeffrey Epstein.

Ramai ahli kerabat diraja yang lain datang untuk memerhatikan upacara itu. Camilla, Permaisuri Permaisuri, mengiringi Raja, berdiri di sebelah suami Puteri Anne Naib Laksamana Sir Tim Laurence.

Isteri Putera Edward, Sophie, Countess of Wessex, turut berada di sana bersama dua anaknya Lady Louise Windsor dan James, Viscount Severn.

Cucu perempuan Permaisuri Zara Tindall dan Puteri Beatrice dan Eugenie berada di sana, begitu juga sepupu Ratu Putera Michael dari Kent.

Dilihat buat pertama kali sejak kematian Ratu Khamis lalu, beberapa cicit termuda Ratu termasuk Mia dan Lena Tindall turut hadir.

Ratu telah berbaring di Dewan Westminster, bahagian tertua Istana Westminster, sejak Rabu. Dewan zaman pertengahan adalah tempat nenek moyang Ratu juga berbaring di negeri ini. Bapanya King George VI pada tahun 1952, ibunya Ratu Elizabeth, Ibu Permaisuri pada tahun 2002, datuknya George V pada tahun 1936 dan moyangnya Edward VII pada tahun 1910 – raja pertama yang berbaring di negeri ini.

Keranda Ratu disarungkan dengan Piawaian Diraja dan mempunyai Mahkota Negara Diraja, Orb dan Tongkat Kerajaan terletak di atasnya.

Orang ramai berpeluang melihat sendiri keranda yang ditutup sehingga 6.30 pagi Isnin, apabila dewan akan ditutup sebagai persediaan untuk pengebumian negeri lewat pagi itu.

The beratur untuk memberi penghormatan mencapai sejauh 10 batu pada hari Jumaat dan terpaksa ditutup berulang kali selepas mencapai kapasiti maksimumnya. Pada satu ketika menunggu sekurang-kurangnya 14 jam, menurut penjejak rasmi yang disediakan oleh kerajaan.

Anak-anak Ratu menghadiri majlis berjaga di dalam Westminster Hall di London, Britain, 16 September 2022.

Pengawal berterusan di dalam Dewan Westminster disimpan oleh Pengawal Badan Raja Yang Berhormat Kor Puan-Puan di Senjata, Kompeni Pemanah Diraja, Yeomen Pengawal dibantu oleh Pengawal Yeomen Menara London dan oleh Pegawai Isi Rumah. Pembahagian semasa berbaring dalam keadaan dan berbaring dalam keadaan rehat.

Setiap jam tangan bertahan selama enam jam, dengan individu dalam jam tangan tersebut berjaga-jaga selama 20 minit pada satu masa.

Pengawasan diraja pada petang Jumaat berlangsung bersama-sama jam tangan tentera dan serupa dengan yang diadakan oleh anak-anak Ratu di Katedral St. Giles di Scotland awal minggu ini.

Lapan cucu Ratu dijangka mengambil tempat yang sama pada hari Sabtu petang apabila tiba masanya mereka berjaga di sebelah keranda nenek mereka, kata sumber diraja kepada CNN pada hari Jumaat.

Putera William, Putera Wales, akan berdiri di kepala keranda, dan Putera Harry, Duke of Sussex, akan berdiri di kakinya. Sumber itu menambah bahawa Putera Wales akan diapit oleh Zara Tindall dan Peter Philips, yang merupakan anak kepada Puteri Anne. Duke of Sussex akan diapit oleh Puteri Beatrice dan Eugenie, anak perempuan Putera Andrew, bersama anak Putera Edward, Lady Louise Windsor dan Viscount Severn.

Puteri Eugenie, Puteri Beatrice, dan suaminya Edoardo Mapelli Mozzi menghadiri berjaga-jaga pada 16 September 2022.

Raja Charles III dan Camilla, Permaisuri Permaisuri melawat Wales lebih awal pada hari Jumaat, bertemu orang awam dan menerima usul takziah.

Raja berkata bahawa dia menjalankan tugas barunya sebagai raja dengan “rasa terima kasih yang tidak terhingga atas keistimewaan dapat berkhidmat sebagai Putera Wales.”

“Ia pastinya dikira sebagai keistimewaan terbesar untuk menjadi milik tanah yang boleh memberi inspirasi kepada pengabdian itu,” katanya. Bercakap dalam bahasa Wales, Raja berkata bahawa anaknya, Putera William, yang telah mengambil alih gelaran Putera Wales daripada bapanya, mempunyai “cinta yang mendalam terhadap Wales.”

Tetapi Raja baharu itu juga menemui beberapa tanda penolakan pada hari Jumaat. Apabila dia tiba di Istana Cardiff pada sebelah petang, dia disambut dengan sorakan dan ejekan.

Ketika ramai orang ramai bersorak dan mengibarkan bendera, beberapa penunjuk perasaan mencemuh dengan kuat. Raja Charles kelihatan menggelengkan kepalanya sedikit ketika keretanya dipandu masuk dan masuk ke dalam istana.

Selepas kembali ke London dan sebelum menyertai majlis berjaga di Westminster Hall, Charles mengadakan majlis resepsi untuk pemimpin agama di Bilik Bow di Istana Buckingham, kata istana dalam satu kenyataan.

Untuk mendapatkan kemas kini tentang Keluarga Diraja British yang dihantar ke peti masuk anda, daftarlah Surat berita Royal News CNN.

We want to thank the writer of this write-up for this incredible web content

Anak-anak Ratu Elizabeth berjaga di sebelah kerandanya | CNN


Visit our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/