Angela Álvarez dinobatkan sebagai artis baharu terbaik di Latin Grammys – berusia 95 tahun

Jangan sesekali beritahu Angela Álvarez bahawa sudah terlambat untuk impian menjadi kenyataan – lelaki berusia 95 tahun itu baru sahaja membawa pulang Grammy Latin untuk artis baharu terbaik, menjadi pemenang tertua rancangan anugerah muzik itu.

Detik kemuliaan pemuzik Amerika Cuba itu datang selepas berdekad menulis lagu tetapi mempersembahkannya hanya untuk rakan dan keluarga – sehingga, pada usia 90 tahun, dia pergi ke Avalon, kelab malam Hollywood yang bersejarah, dan mengadakan konsert pertamanya.

Cucunya, Carlos, akhirnya merakamkan lagunya ke album dengan bantuan pelakon dan rakan Cuba yang menganjurkan konsert itu: Andy García. Rekod gelaran sendiri keluar tahun lalu, menetapkan pencalonannya pada edisi Grammy Latin Khamis dan kemenangan bersama Silvana Estrada.

“Kepada mereka yang masih belum merealisasikan impian mereka, ketahuilah bahawa walaupun hidup sukar, sentiasa ada jalan keluar dan dengan iman dan kasih sayang segala-galanya boleh dicapai,” kata Álvarez dalam ucapan penerimaannya.

Sukar untuk melebih-lebihkan beberapa halangan yang terpaksa dilaluinya untuk mencapai kejayaan dalam industri muzik.

Membesar di Cuba pra-revolusioner, bapa dan datuknya melarangnya daripada mengejar cintanya terhadap muzik. Tetapi dia menulis lagu secara rahsia, kerana dia telah berkahwin dan mempunyai anak.

Kemudian revolusi Cuba yang membawa kepada dekad kepimpinan di bawah Fidel Castro berlaku, dan Álvarez membuat apa yang dipanggil keputusan paling sukar dalam hidupnya: menghantar empat anaknya ke Amerika Syarikat. Mereka pergi sebagai sebahagian daripada Operasi Pedro Pan, yang menyaksikan lebih 14,000 kanak-kanak dihantar ke AS semasa era revolusi Cuba antara 1960 dan 1962.

Álvarez akhirnya menyertai anak-anaknya di AS, ditangguhkan oleh masalah kertas kerja, lapor Miami Herald. Keluarga itu menetap di ibu negara Louisiana, Baton Rouge. Tetapi kehidupan terus menguji imannya – dia kehilangan suami dan anak perempuan tunggalnya akibat kanser.

Namun begitu, dia meneruskan penulisan lagu dan nyanyiannya, kebanyakannya berkongsi karyanya hanya dengan orang yang paling rapat dengannya.

Itu berubah apabila dia bersetuju untuk mengambil bahagian dalam dokumentari bernama Miss Angela, yang mengisahkan didikannya di Cuba dan persiapannya untuk konsert pertamanya di Avalon. Dokumentari itu merakamkan detik hosnya García – calon Anugerah Akademi – memperkenalkan dirinya dan bergurau: “Saya dengar awak perlukan pemain bongo.”

García, yang disifatkan Álvarez sebagai wiranya dalam Miss Angela, kemudiannya memberinya peranan dalam pembuatan semula Bapa Pengantin yang dibintanginya. Dalam filem itu, dia menyanyikan lagu Quiéreme Mucho standard muzik Cuba, yang bermaksud sangat menyayangi saya.

Cucu komposer dan penerbit Álvarez, Carlos, memberinya idea untuk pergi ke Los Angeles dan merakam album debut bertajuk sendiri, People.com dilaporkan, memetik Billboard penerbitan muzik.

“Saya memanggilnya dan saya berkata, ‘Nana, adakah anda mahu melakukan ini?’ Mula-mula dia cakap [in Spanish], ‘Saya tidak akan pergi ke Los Angeles! Untuk apa?’ Dan saya berkata, ‘Untuk merakam album anda!’ Dan dia seperti, ‘OK, saya di sana!’”

Selepas memenangi artis baharu terbaik bersama Estrada di Grammy Latin tahunan ke-23 pada hari Khamis, Álvarez menggalakkan semua pemimpi untuk memastikan harapan terhebat mereka menyala cerah ketika dia berjemur di hadapan tepukan gemuruh di Mandalay Bay Michelob Arena di Las Vegas.

“Ada orang yang berputus asa, tetapi saya tidak berputus asa – saya sentiasa berjuang,” katanya semasa ucapannya, yang dia dedikasikan untuk Cuba, menurut Los Angeles Times. “Saya berjanji kepada anda – ia tidak pernah terlambat.”

We wish to say thanks to the author of this short article for this outstanding content

Angela Álvarez dinobatkan sebagai artis baharu terbaik di Latin Grammys – berusia 95 tahun


Find here our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/