Apa seterusnya untuk Will Smith selepas tamparan Oscar? Hollywood berpecah tentang masa depan bintang itu

Apabila Will Smith merangkul Oscarnya pada hari Ahad, ia merasakan seolah-olah dia berada di kemuncak kerjayanya, walaupun dia menyerang pelawak di atas pentas. Chris Rock sejam lebih awal.

Di tengah tepukan gemuruh, Smith dengan sebak menjelaskan tindakannya seperti seorang lelaki yang ingin melindungi keluarganya daripada penderaan – Rock telah merujuk kepada isterinya, Kebotakan Jada Pinkett Smithwalaupun dia baru-baru ini mendedahkan diagnosis alopecia.

Di belakang pentas, Rock mengisytiharkan dirinya “baik” dan enggan meneruskan perkara itu. Akademi nampaknya meminta Smith meninggalkan auditorium, tetapi nampaknya berpuas hati dengan penolakannya.

Sejurus selepas ucapannya, Smith berada di atas lantai tarian di pesta Vanity Fair, dikelilingi oleh orang yang mengucapkan syabas, patung berpegangan pada dadanya. Semua seolah-olah – jika tidak dilupakan – maka dalam perjalanan untuk diampuni.

Namun seminggu adalah masa yang lama dalam perniagaan pertunjukan dan enam hari lagi, kedudukan Smith kelihatan jauh lebih goyah. Sebaik tamparan itu disiarkan di TV, penonton selebriti pantas membidas pelakon itu. Mark Hamill dan Rob Reiner berasa jijik; Jim Carrey dan Judd Apatow adalah antara mereka yang mencadangkan Smith sepatutnya ditangkap. Ahli politik termasuk Keir Starmer menyuarakan rasa marah.

Dua hari kemudian, keputusan mereka yang berada di dalam bilik pada masa kejadian itu mula ditapis dan lebih menyengat. Joseph Patel, penerbit dokumentari Summer of Soul yang memenangi Oscar, berkata Smith “mementingkan diri sendiri” dan telah “merompak” dia dan pembikin filemnya detik kegemilangan mereka. Pedro Almodóvar, yang duduk berdekatan dengan pentas, berkata adegan itu “menghasilkan perasaan penolakan mutlak dalam diri saya”.

Di pesta Oscar Vanity Fair … Jada Pinkett Smith, Willow Smith, Will Smith, Jaden Smith dan Trey Smith.
Di pesta Oscar Vanity Fair … Jada Pinkett Smith, Willow Smith, Will Smith, Jaden Smith dan Trey Smith. Gambar: Matt Baron/Rex/ Shutterstock

Akademi, diserang kerana tidak bertindak, berpusing. Siasatan yang diumumkan sebelum ini dinaik taraf kepada prosiding tatatertib. Dua daripada tiga hos malam itu mengisytiharkan diri mereka “trauma”. “Saya masih tercetus,” kata Amy Schumer, manakala Wanda Sykes mengisytiharkan bahawa adegan itu “benar-benar memuakkan … saya secara fizikal berasa sakit.”

Pada hari Jumaat, Oscar penerbit televisyen Will Packer berusaha untuk mengalihkan kritikan dengan lebih lanjut dengan memberitahu Good Morning America polis Los Angeles telah segera menggambarkan serangan itu sebagai “bateri” dan menawarkan untuk menangkap Smith.

Hanya keputusan mangsa, kata Packer, bermakna ini tidak berlaku. “Chris sangat menolak pilihan itu,” katanya. “Dia seperti: ‘Tidak, saya baik-baik saja.’ Dia seperti, ‘Tidak, tidak, tidak.’”

Suasana pendamai Rock juga dikreditkan oleh Packer sebagai sebab Smith tidak diusir dari auditorium oleh kepimpinan Akademi. “Saya kata, Chris Rock tidak mahu begitu. Saya berkata, Rock telah menyatakan dengan jelas bahawa dia tidak mahu memburukkan lagi keadaan.”

Walau bagaimanapun, beberapa sumber mencadangkan bahawa Rock tidak ditanya oleh Packer pendapatnya tentang Smith dikeluarkan dari auditorium, hanya mengenai kemungkinan Smith ditangkap oleh polis.

Harga tiket untuk tarikh jelajah komedi semasa Rock telah melonjak tetapi beberapa penonton di rancangan awal minggu menyatakan diri mereka kecewa dengan kegagalan Rock membincangkan tamparan dalam rutinnya.

Sejak membuat permohonan maaf secara terbuka kerana “bertindak balas secara emosi” pada hari Isnin, Smith juga berdiam diri mengenai insiden itu ketika pasukannya menentukur semula responsnya.

Beberapa pilihan nampaknya mungkin. Smith boleh muncul dalam rancangan sembang untuk membincangkan insiden itu, seperti yang telah dilakukan oleh Sykes dan Packer – walaupun ini berisiko untuk muncul untuk mengurangkan keseriusan insiden itu. Kemungkinan besar pelakon itu akan bersetuju dengan temu bual berbentuk lebih panjang yang dijalankan oleh seseorang seperti Oprah Winfrey.

Seperti yang ditunjukkan oleh ucapan penerimaannya, sebahagian besar pembelaan Smith bergantung pada dakwaannya tentang kepentingan emosi dan sejarah peribadi yang tinggi. Naratif yang dibinanya adalah tentang seorang lelaki yang cacat, terbiasa dengan sorotan yang tidak memaafkan, yang akhirnya retak di bawah tekanan apabila seseorang menghina keluarganya.

Ini disokong oleh bahagian dalam memoirnya yang sangat peribadi, Will, yang diterbitkan pada musim luruh lalu, yang memperincikan keganasan rumah tangga yang dia saksikan oleh bapanya terhadap ibunya, dan perasaan bersalahnya sendiri kerana tidak campur tangan.

“Apa yang anda fahami sebagai ‘Will Smith’, MC yang memusnahkan makhluk asing, bintang filem yang lebih besar daripada kehidupan, sebahagian besarnya adalah pembinaan,” tulisnya, “watak yang direka dengan teliti dan diasah yang direka untuk melindungi diri saya. Untuk menyembunyikan diri saya dari dunia. Untuk menyembunyikan pengecut.”

Di taman Berlin … mural tamparan oleh artis Jesus Cruz Artiles, aka Eme Freethinker.
Di taman Berlin … mural tamparan oleh artis Jesus Cruz Artiles, aka Eme Freethinker. Gambar: Clemens Bilan/EPA

Selain berprofil tinggi dan lebih menguntungkan, TV khas selama sejam dalam saluran penonton Winfrey bersama Putera Harry dan Meghan akan memberi ruang untuk menerangkan lebih lanjut latar belakang ini.

Satu lagi laluan adalah untuk Smith menghasilkan sendiri persembahan sedemikian. Memoirnya diterbitkan seiring dengan siri YouTube, Bentuk Terbaik Hidup Sayamencatatkan penurunan berat badannya seberat 20 paun seiring dengan program pertumbuhan psikologi.

Pelakon itu dan keluarganya tidak asing dengan penyiaran pengakuan. Rancangan Facebook popular Pinkett Smith, Red Table Talk, yang dihoskan bersama ibunya, “Gammy”, dan anak perempuannya, Willow, telah menangani isu termasuk kehilangan nyawa, keintiman seksual dan kesihatan pencernaan.

Tetamu Will Smith membintangi satu episod pada Julai 2020 mengenai perselingkuhan untuk membincangkan khabar angin mengenai hubungan luar nikah pasangan itu sendiri dan perpisahan singkat mereka, empat tahun sebelumnya.

Semua Smith, termasuk Jada dan anak Will Jaden, dan Trey, anak Will daripada hubungan sebelumnya, telah muncul sebagai diri mereka sendiri di rancangan TV hanya selangkah daripada rancangan realiti yang dipopularkan oleh keluarga seperti Kardashians.

Persoalan yang Smith dipegang oleh orang ramai mungkin sukar untuk digoncang. Tinjauan YouGov terhadap 1,319 orang dewasa AS yang dijalankan pada awal minggu mendapati hanya majoriti kecil berpendapat dia salah untuk menampar Rock.

Ia juga kekal dalam kepentingan terbaik Hollywood untuk Smith untuk mendapatkan semula nikmat yang telah mencirikan 30 tahun beliau sebagai seorang lelaki terkemuka. Filem-filem di mana dia memainkan watak utama telah menyumbang hampir $6.5bn (£5bn) dalam tayangan di box office global, dan rayuannya adalah luas dan jangkauan yang luar biasa, merangkumi jantina, demografi, kewarganegaraan dan etnik.

Satu sektor yang agak lantang dalam menyokong pelakon itu sepanjang minggu lalu ialah akhbar Kristian di AS, yang terkejut dengan rujukan dalam ucapannya sebagai “sebuah kapal” yang dipandu oleh “kuasa yang lebih tinggi”.

Smith mengimbas semula nasihat yang ditawarkan Denzel Washington kepadanya untuk “berhati-hati pada saat tertinggi anda – ketika itulah syaitan datang untuk anda” telah dipuji oleh Christian Broadcast News (CBN) sebagai “secara kitab suci”.

Perjalanan iman Washington diikuti dengan hangat oleh cawangan sedemikian di AS; CBN telah memuji “komen yang menggalakkan dan memberi tumpuan kepada percubaan syaitan untuk menjatuhkan orang”.

Keputusan penyiasatan Akademi akan diumumkan dalam masa kira-kira tiga minggu, tetapi nampaknya tidak mungkin Smith akan ditarik balik anugerahnya. Whoopi Goldbergahli lembaga pengelola Akademi, berkata pada hari Isnin: “Kami tidak akan mengambil Oscar itu daripadanya,” malah Oscar yang dimenangi oleh ahli yang dibuang belum ditarik balik.

Hanya segelintir ahli Akademi telah dibuang kerja, kebanyakannya akibat sabitan atas serangan seksual, termasuk Harvey Weinstein, Roman Polanski dan Bill Cosby (yang sabitan atas serangan seksual telah dibatalkan tahun lepas).

Faktor yang merumitkan lagi ialah filem Smith yang seterusnya, Emancipation, telah dijangka menjadi pemain utama di Anugerah Akademi 2023. Berdasarkan kisah kehidupan sebenar, Smith membintangi sebagai hamba yang melarikan diri pada tahun 1863, gambar-gambar yang dilemparkan ke belakang banyak membantu perjuangan penghapusan.

Filem itu dibeli oleh Apple TV dengan harga $120 juta pada 2020 di pasaran maya di Cannes, menandakan rekod untuk pemerolehan festival filem. Apple menjaringkan kemenangan gambar terbaik pertamanya pada hari Ahad, dengan Coda.

Pengedar akan bergantung kepada Smith yang dialu-alukan kembali ke barisan dalam masa yang sesuai untuk tugas promosi untuk filem itu, sama ada melalui usahanya sendiri atau melalui kepenatan awam dengan slap-gate.

Pada hari Khamis, pelakon Daniel Radcliffe muncul untuk bercakap untuk banyak orang apabila ditanya pendapatnya mengenai insiden di Good Morning Britain. “Saya melihatnya,” katanya kepada Susanna Reid. “Saya sudah terlalu bosan secara dramatik mendengar pendapat orang mengenainya, sehinggakan saya tidak mahu pendapat lain ditambahkan kepadanya.”

We would love to say thanks to the writer of this short article for this amazing web content

Apa seterusnya untuk Will Smith selepas tamparan Oscar? Hollywood berpecah tentang masa depan bintang itu


Our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/