Art Rupe, pemilik label yang membantu melancarkan Little Richard dan Sam Cooke, meninggal dunia pada usia 104 tahun

Eksekutif muzik Art Rupe, yang Rekod Khususnya merupakan label utama semasa tahun-tahun pembentukan rock’n’roll dan membantu melancarkan kerjaya Richard kecil, Sam Cooke dan ramai lagi, telah meninggal dunia. Dia berumur 104 tahun.

Rupe, yang dilantik ke dalam Rock and Roll Hall of Fame pada 2011, meninggal dunia pada hari Jumaat di rumahnya di Santa Barbara, California, menurut Yayasan Arthur N Rupe. Yayasan itu tidak mengeluarkan punca kematiannya.

Orang asli Greensburg, Pennsylvania, adalah kontemporari Jerry Wexler, Leonard Chess dan ahli perniagaan kulit putih lain-pengeluar yang membantu membawa muzik Hitam kepada khalayak umum. Beliau mengasaskan Specialty di Los Angeles pada tahun 1946 dan memberi rehat awal kepada artis seperti Cooke dan kumpulan Injilnya Soul Stirrers, Little Richard, Lloyd Price, John Lee Hooker dan Clifton Chenier.

“Pertumbuhan Rekod Khas selari, dan mungkin ditakrifkan, evolusi muzik popular Hitam, daripada muzik ‘perlumbaan’ pada 1940-an hingga rock’n’roll pada 1950-an,” tulis ahli sejarah muzik Billy Vera dalam nota pelapik kepada The Specialty Story, set lima CD yang dikeluarkan pada tahun 1994.

Penandatanganan Rupe yang paling menguntungkan dan penting ialah Little Richard, seorang penghibur rhythm’n’blues dan gospel sejak remajanya yang telah berjuang untuk menembusi secara komersial.

Dalam temu bual 2011 untuk arkib dewan kemasyhuran, Rupe menjelaskan bahawa Little Richard (nama profesional untuk mendiang Macon, Georgia, asli Richard Penniman) telah mempelajari Specialty melalui Harga, menghantar demo dan selama berbulan-bulan menelefon untuk mengetahui sama ada sesiapa telah mendengar. Dia akhirnya menuntut untuk bercakap dengan Rupe, yang mencungkil pitanya dari longgokan penolakan.

“Terdapat sesuatu dalam suara Little Richard yang saya suka,” kata Rupe. “Saya tidak tahu – ia terlalu dibesar-besarkan, terlalu emosi. Dan saya berkata: ‘Mari kita beri peluang kepada lelaki ini dan mungkin kita boleh membuatnya menyanyi seperti BB King.’”

Sesi rakaman awal tidak memberangsangkan, tetapi semasa rehat makan tengah hari di rumah penginapan berhampiran Little Richard duduk di hadapan piano dan menyanyikan lagu yang telah dia persembahkan semasa tarikh kelab: Tutti Frutti, dengan laungan pembukaannya yang abadi: “Awopbopaloomopawopbamboom!”

Dikeluarkan pada September 1955 dan salah satu lagu popular rock’n’roll yang pertama, Tutti Frutti adalah versi yang manik, tetapi lebih bersih daripada versi asal yang tidak masuk akal, yang menampilkan sajak seperti “Tutti Frutti/harta rampasan yang baik.” Rupe menyatakan bahawa persembahan Little Richard telah berubah apabila dia mengiringi dirinya bermain piano.

“Sehingga ketika itu Bumps (pengeluar Robert “Bumps” Blackwell) mahu Little Richard menjadi vokalis,” kata Rupe. “Tulang leher bersambung dengan tulang lutut atau sesuatu; suaranya dan permainannya menyegarkan.”

Pengkritik Langdon Winner akan menyamakan rakaman Keistimewaan Little Richard dengan sesi Sun Records Elvis Presley sebagai “model nyanyian dan muzik yang telah memberi inspirasi kepada pemuzik rock sejak itu”.

Hits lain Little Richard dengan Specialty termasuk klasik rock seperti Long Tall Sally, Good Golly Miss Molly dan Rip it Up sebelum dia secara tiba-tiba (dan buat sementara waktu) bersara pada tahun 1957. Specialty juga merupakan rumah kepada Lawdy Miss Clawdy dari Price (dengan Fats Domino pada piano) ; John Petani Don dan Dewey; Nona Lizzy Pusing Larry Williams, yang kemudiannya diliput oleh The Beatles; dan muzik oleh lakonan Injil terkemuka seperti Dorothy Love Coates, Swan Silvertones dan Pilgrim Travelers.

Rupe terkenal dengan betapa kecilnya dia membayar artisnya dan terlibat dalam amalan eksploitatif yang biasa di kalangan pemilik label pada era rock awal: meminta penghibur menandatangani kontrak meninggalkannya dengan banyak atau semua royalti dan hak penerbitan. Little Richard akan menyamannya pada tahun 1959 untuk royalti belakang dan menyelesaikan di luar mahkamah untuk $11,000.

Pada masa yang sama, Rupe semakin kecewa dengan sistem “payola” merasuah penyiar untuk mendapatkan rekod dimainkan dan menjauhkan diri daripada perniagaan muzik. Dia menjual Specialty kepada Fantasy Records pada awal 1990-an, tetapi terus memperoleh wang melalui pelaburan minyak dan gas. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, beliau mengetuai Yayasan Art N Rupe, yang menyokong pendidikan dan penyelidikan untuk menyinari “cahaya kebenaran mengenai isu kritikal dan kontroversi”.

Rupe yang terselamat termasuk anak perempuannya, Beverly Rupe Schwarz, dan cucu perempuan Madeline Kahan.

Dia dilahirkan sebagai Arthur Goldberg, anak lelaki pekerja kilang Yahudi yang minatnya terhadap muzik Hitam bermula dengan mendengar penyanyi di gereja Baptist berdekatan. Dia belajar di University of California, Los Angeles, secara ringkas mempertimbangkan kerjaya dalam filem dan memutuskan muzik sebaliknya, menyekolahkan dirinya dengan membeli “rekod perlumbaan” dan mendengar dengan metronom dan jam randik. Beliau mengasaskan Juke Box Records pada pertengahan 1940-an, tetapi tidak lama kemudian meninggalkan untuk memulakan Specialty. Dia juga menukar nama keluarga kepada Rupe, nama nenek moyang keluarga itu.

Rasa arif Rupe menjadikannya berjaya, tetapi menyebabkannya sekurang-kurangnya satu pukulan besar. Pada pertengahan 1950-an, Cooke ingin mengembangkan daya tarikannya di luar Injil dan merakam beberapa lagu pop di Specialty, termasuk balada yang menjadi standard, You Send Me. Rupe mendapati lagu itu hambar dan terkejut dengan penyanyi sandaran putihnya. Dia membenarkan Cooke dan Blackwell, yang telah menjadi pengurus Cooke, membeli hak cipta dan mengeluarkannya melalui RCA.

“Saya tidak sangka You Send Me sehebat itu. Saya tahu ia akan mempunyai nilai intrinsik tertentu kerana Sam adalah baik. Saya tidak pernah bermimpi ia akan menjadi penjual berjuta-juta,” kata Rupe, yang menambah: “Suatu kejeniusan yang hebat di pihak saya.”

We would like to thank the author of this article for this remarkable material

Art Rupe, pemilik label yang membantu melancarkan Little Richard dan Sam Cooke, meninggal dunia pada usia 104 tahun


You can find our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/