Atlanta menghadapi orang ramai anti-CRT dengan satira satira yang satir mengenai reparasi

Justin Bartha sebagai Marshall dalam

Justin Bartha sebagai Marshall dalam “The Big Payback”
Foto: Guy D’Alema/FX

Dua episod terakhir Atlanta telah mengikuti Earn, Al, Darius dan Van pada pusingan pertama jelajah Eropah. Episod empat mengalihkan aksi itu kembali ke bandar utama, jauh dari empat orang utama dan menjadi cerita yang tidak berkaitan (pendekatan yang sama diambil oleh pembuka musim, “Tiga Tamparan”). Sukar untuk tidak berasa sedikit tertipu oleh episod gaya antologi ini: AtlantaKuartet utamanya ditulis dengan baik dan digambarkan seperti mana-mana watak di TV, dan saya sentiasa mahu meluangkan lebih banyak masa bersama mereka. (Saya masih menghadapi masalah memproses musim keempat itu akan menjadi pertunjukan terakhir.) Tetapi lencongan ini—satira gelap yang menangani perkauman sistemik dan konsep pembaikan, mendedahkan mimpi buruk terburuk briged anti-CRT—benar-benar bernilai mengambil.

Episod ini dibuka apabila kami mengikuti Marshall (bintang tetamu Justin Bartha) beratur di sebuah kedai kopi. AirPods di tempatnya, dia tanpa sedar memasukkan beberapa kuki ke dalam poket jaketnya ketika dia menyaksikan konfrontasi antara juruwang dan pelanggan Hitam. Marshall mengambil kopinya dan pergi tanpa scot, manakala lelaki lain pergi ke belakang barisan. Ternyata Marshall adalah ayah yang terpisah; semasa dia memandu anak perempuannya ke sekolah, dia mendengar berita radio tentang seorang lelaki kulit hitam yang berjaya menyaman pelabur Tesla kerana nenek moyangnya memperhambakan nenek moyang plaintif. Ini adalah perkembangan nota sauh mungkin mempunyai implikasi yang “luas”, “terutama di Amerika.” (Dengan cara ini, banyak plot dan spoiler episod mengikuti, tetapi ia berbaloi untuk dibongkar.)

Di pejabat, rakan sekerja Marshall menyatakan rasa tidak percaya dan kebimbangan terhadap cerita itu, sementara pemberhentian diumumkan; syarikatnya disaman atas sebab yang sama. Rakan sekerja kulit putihnya berkata dia sedang menyelidik salasilah keluarganya dalam talian—”semua orang adalah”—sambil memerhatikan rakan sekerja kulit hitam mereka: “Bertuahlah mereka—tidak peduli di dunia.”

Di rumah, Marshall berhadapan di depan pintu rumahnya oleh seorang wanita kulit hitam, Sheniqua Johnson (Melissa Youngblood), yang melakukan penstriman langsung pada telefonnya bahawa nenek moyang Marshall memperhambakannya, dia berhutang wangnya, dan dia mungkin akan mengambil rumahnya. Dia kemudian muncul dengan lembu jantan di luar pejabatnya, menuntut bayaran.

Ini adalah perkara yang melampaui berat, tetapi ia ditulis dan diarahkan dengan cekap. Banyak detik dalam skrip ini (oleh Francesca Sloane) akan membanggakan Paddy Chayevsky, terutamanya apabila Marshall mendapatkan nasihat daripada rakan sekerja kulit hitam dan isterinya yang terasing tidak akan membenarkannya melihat anak perempuan mereka kerana masa lalu nenek moyangnya. “Saya orang Peru,” katanya. “Ini tidak akan berlaku kepada saya!” Marshall membantah: “Anda putih semalam!” Isterinya menjawab bahawa mereka perlu membuat penceraian rasmi kerana “Saya tidak boleh membuat kewangan saya terjejas.”

Diturunkan ke sebuah hotel kerana Sheniqua dan beberapa rakan senegaranya telah berkhemah di halaman di luar apartmennya, Marshall menghidupkan TV dan melihat iklan firma undang-undang, dirakam dalam gaya pengejar ambulans klasik, menggesa sesiapa yang layak menuntut wang tunai mereka. (Ia satu lagi masa yang layak Rangkaian.) Di bar lobi, Marshall bertemu dengan seorang lelaki (“Ernest”—secara homofoninya sama dengan watak Donald Glover, sudah tentu—”panggil saya E”) yang mengatakan dia “dalam bot yang sama … anda banyak berhutang.”

“Dua hari yang lalu, saya mempunyai kehidupan yang baik, dan sekarang saya diganggu oleh perkara yang tidak saya lakukan,” Marshall mengeluh.

Lelaki lobi (seorang Tobias Segal yang memukau) mendedahkan bahawa dia baru-baru ini telah mendapat petunjuk tentang beberapa realiti tentang datuknya sendiri, seorang lelaki yang selalu dijual sebagai sebahagian daripada mitos “melepaskan diri dari tali sepatunya sendiri”: “Ternyata dia mempunyai banyak bantuan—dan ramai kanak-kanak.”

“Kami tidak layak ini,” kata Marshall.

Imej untuk artikel bertajuk Atlanta menghadapi orang ramai yang anti-CRT dengan satira menyindir tentang ganti rugi

Foto: Guy D’Alema/FX

“Apa yang dilakukan mereka layak?” E membalas. Bagi orang kulit hitam, katanya, perhambaan bukan masa lalu dan mempunyai nilai kewangan yang terus meningkat. Tetapi sebagai lelaki kulit putih, mereka akan baik-baik saja. “Kami bebas,” katanya, sebelum melangkah keluar dan menembak kepalanya sendiri. Tanggapan pertama saya ialah ini adalah satu kesilapan, satu contoh terlalu memancarkan adunan dramatik. Monolognya—dengan premisnya bahawa lelaki kulit putih mendapat keistimewaan walaupun ketika mereka turun-temurun—cukup berkuasa. Tetapi pengakhiran episod itu membuatnya berasa wajar. Sesetengah orang boleh menanggung kebenaran tertentu, dan sesetengah orang tidak.

Akhirnya, kita melihat bahawa Marshall bekerja di sebuah restoran, di mana 15 peratus daripada gajinya akan menjadi “cukai pengembalian” yang dibayar kepada Sheniqua. Dalam detik yang menyayat hati, kami dibawa ke dapur, di mana hampir semua orang dalam talian adalah seorang yang berwarna. Marshall, sudah tentu, adalah seorang pelayan, wajah yang boleh diterima untuk depan-of-the-house, dan episod ditutup dengan dia menghidangkan hidangan mewah kepada parti Hitam.

Arahan Hiro Murai adalah cemerlang, seperti biasa: Dia tahu cara membuat tanah ironi tanpa memukul anda di atas kepala, dan persembahannya dimodulasi dengan sempurna. Segal adalah seorang yang menyerlah, dan Bartha sangat berkesan sebagai avatar orang hangdog yang hanya membiarkan kehidupan berlaku kepadanya—cuba melakukan perkara yang betul di permukaan, tetapi tidak melakukan terlalu banyak untuk membetulkan yang salah. Episod dan “Tiga Tamparan” ini sangat kaya sehinggakan saya ingin melihat Glovers dan Murai melancarkan siri antologi mereka sendiri, yang dikemas kini Zon Senja. Tidak perlu menjenamakannya sebagai sci-fi atau seram. Kehidupan moden hanya selang satu atau dua langkah.

Untuk rancangan berlabel komedi (kerana kekurangan genre yang lebih sesuai), “Bayar Balik Besar” bukanlah 30 minit lebih yang menyeronokkan, tetapi ia adalah televisyen yang hebat. Atlanta sedang menangani soalan-soalan besar dan tidak selesa yang orang lain tidak berani-iaitu, bolehkah kita menyelesaikan perkauman sistemik dan mendamaikan sejarah negara ini dengan perhambaan, apabila ada yang tidak mengakui sama ada-dan episod ini berbaloi untuk menghabiskan masa dengannya. Malangnya, orang yang paling perlu mempertimbangkan temanya tidak akan melihatnya; mereka mampu untuk berpaling.

Pemerhatian sesat

  • Satu lagi detik yang baik: Marshall mendakwa latar belakangnya ialah “Austro-Hungary…kami juga diperhambakan” (dengan pandangan mata rakan sekerjanya). Tetapi dia tidak berminat untuk menyelidik kebenaran tentang nenek moyangnya.
  • Monolog bar lobi E ialah tulisan yang luar biasa. “Kami menganggap perhambaan seolah-olah ia satu misteri yang terkubur pada masa lalu, sesuatu untuk disiasat jika kami mahu. Sejarah itu mempunyai nilai kewangan. Pengakuan bukan pengampunan,” katanya, dan bagi orang kulit hitam, perhambaan bukanlah masa lalu—ia adalah “hantu yang kejam dan tidak dapat dielakkan yang menghantui dengan cara yang tidak dapat kita lihat.”
  • Episod dua dan tiga musim ini sangat murung dan menggugah sehingga saya terus memikirkan di mana watak utama berada—akibat yang bernasib baik/malang apabila menonton rancangan yang menyuburkan minggu demi minggu dan tidak dapat diganggu gugat.
  • Penulisan dalam empat episod pertama Atlanta adalah lebih baik daripada yang saya lihat dalam mana-mana drama musim ini. Tetapi ia adalah rancangan selama 30 minit, jadi di manakah skrip untuk “Tiga Tamparan” dan “Bayaran Besar” dihantar? Adakah terdapat cara untuk mempelbagaikan dikotomi komedi-drama tegar Emmys (yang telah menghukum beberapa rancangan 30 minit yang sangat baik tetapi samar-samar dalam beberapa tahun kebelakangan ini)?

We wish to thank the author of this post for this awesome web content

Atlanta menghadapi orang ramai anti-CRT dengan satira satira yang satir mengenai reparasi


Find here our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/