Bagaimana ‘House of the Dragon’ membuat perubahan penting kepada kematian tragis ini pada akhir musim pertama

  • Amaran: Perosak utama di hadapan untuk “Rumah Naga” akhir musim satu.
  • Pada perlawanan akhir Ahad, Aemond Targaryen dan Lucerys Velaryon datang dengan cara yang tidak dijangka.
  • Ini menjejaki dengan pendekatan menambah kedalaman atau motivasi yang berbeza pada cerita dalam “Api dan Darah.”

Sebagai kami meramalkan minggu lepas“House of the Dragon” HBO menghidupkan dua peristiwa tragis daripada buku “Fire and Blood” George RR Martin dalam akhir musim pertama adaptasi TV.

Pertama, Rhaenyra mengalami kelahiran mati buat kali pertama selepas mempunyai enam orang anak. Tetapi kerugiannya belum berakhir – episod berakhir dengan kematian anaknya, Luke, selepas bapa saudaranya, Aemond, mengejarnya dengan naga.

Tetapi rancangan itu mengambil berat untuk membuat beberapa perubahan penting pada cara kematian Luke digambarkan dalam “Api dan Darah,” jadi mari kita menyelami persamaan dan perbezaan.

Pendahuluan kepada pertarungan Luke dan Aemond hampir sama dengan ‘Fire and Blood’ — tetapi apa yang berlaku di udara telah diubah

Seorang remaja lelaki muda berpakaian merah dan seorang wanita hamil berambut perang putih memegang kepalanya.

Lucerys muda dan Rhaenyra Targaryen dalam final musim pertama “House of the Dragon.”

HBODalam “Fire and Blood” Martin, terdapat berbilang kisah kisah sejarah House Targaryen. Ini bermakna pelakon pertunjukan dan penulis “House of the Dragon” Ryan Condal mempunyai pilihan cara untuk menunjukkan kematian penting ini dalam keseluruhan Tarian Naga (nama yang diberikan kepada perang saudara di kalangan Targaryen semasa pemerintahan mereka).

Pembinaan untuk Luke berada di Storm’s End semuanya diambil dari buku itu, termasuk fakta bahawa abangnya, Jace, adalah orang yang mencadangkan budak lelaki menunggang naga mereka untuk utusan dengan tuan. Buku itu juga mengatakan bahawa Rhaenyra hanya akan bersetuju dengannya jika mereka bersumpah pada Bintang Berujung Tujuh (setara dengan Bible for the Faith) bahawa mereka akan berada di sana sebagai utusan dan tidak mengambil bahagian dalam “sebarang pertempuran.”

“Tragedi yang menimpa Lucerys Velaryon di Storm’s End tidak pernah dirancang, kerana ini semua sumber kami bersetuju,” kata buku Martin. “Pertempuran pertama dalam Tarian Naga telah diperjuangkan dengan burung duri dan burung gagak, dengan ancaman dan janji, dekri dan penghinaan. Pembunuhan Lord Beesbury di majlis hijau belum diketahui secara meluas; kebanyakan percaya pemerintahannya sedang merana dalam beberapa penjara bawah tanah.”

Apabila petikan ini ditetapkan, kematian Luke benar-benar mewujudkan nada baharu untuk berperang dan mengurangkan sebarang peluang untuk berkompromi daripada ibunya, Permaisuri Rhaenyra.

Kebanyakan perkara yang berlaku di dewan Storm’s End juga diambil terus dari buku itu, dengan Lord Borros Baratheon memberikan sambutan dingin kepada Luke manakala Aemond menikmati peluang untuk membulinya lagi. Kemudian buku itu meneruskan untuk menerangkan bagaimana cuaca buruk untuk terbang, yang bermaksud naga Luke Arrax sudah “berjuang untuk kekal tinggi apabila Putera Aemond menaiki Vhagar dan mengejarnya.”

Imej sebelah menyebelah seorang budak lelaki berambut kerinting dan seorang remaja lelaki dengan rambut yang sama.

Lucerys dalam “House of the Dragon.”

HBO“Seandainya langit tenang, Putera Lucerys mungkin dapat menerbangkan pengejarnya, kerana Arrax lebih muda dan lebih pantas … tetapi hari itu ‘sehitam hati Putera Aemond,’ kata Mushroom, dan jadilah naga bertemu di atas Shipbreaker Bay,” kata buku itu. “Pemerhati di dinding istana melihat letupan api yang jauh, dan mendengar jeritan memotong guruh. Kemudian kedua-dua binatang itu dikunci bersama-sama, kilat menyambar di sekeliling mereka. Vhagar adalah lima kali saiz musuhnya, yang terselamat daripada seratus pertempuran yang keras. . Jika berlaku pergaduhan, ia tidak boleh bertahan lama.”

Perincian yang diputuskan oleh pelakon pertunjukan “House of the Dragon” Ryan Condal untuk menambah pertempuran ini adalah hakikat bahawa kedua-dua Arrax dan Vhagar bertindak atas kerelaan mereka sendiri apabila ia berkaitan dengan pertempuran naga-on-dragon yang sebenar.

Aemond seolah-olah berfikir dia boleh menggunakan naganya sebagai alat buli di halaman sekolah, manakala Luke berusaha keras untuk membuat naganya mengabaikan naluri untuk melawan pengejarnya. Kedua-dua lelaki muda menjerit arahan dalam Valyrian (walaupun Aemond nampaknya lalai kembali ke bahasa Inggeris pada titik-titik) tetapi gagal mengawal naga mereka sepenuhnya.

Hanya apabila Luke fikir dia telah melarikan diri, Vhagar muncul dari awan dan menggigit Arrax menjadi beberapa bahagian, mungkin menyebabkan mayat Luke jatuh ke laut atau ditelan seluruhnya oleh naga betina.

Kawalan ke atas naga sentiasa menjadi perkara yang berubah-ubah dalam cerita Martin. Tambahan pula, Condal mengambil masa dalam episod satu untuk memberitahu kami bahawa Raja Viserys yang kini telah meninggal dunia percaya adalah satu kesilapan bagi Targaryen untuk berfikir bahawa mereka boleh benar-benar memerintah seekor naga. Dengan menjadikan kematian Luke sebagai kemalangan separa, rancangan itu menambahkan lagi tragedi kepada peristiwa wabak perang saudara ini.

Perubahan ini mengambil sedikit kesalahan daripada Aemond, tetapi tidak mengalihkan laluan keseluruhan perkara yang ada di kedai seterusnya

Rumah Naga

Ewan Mitchell Aemond

HBOAemond kelihatan menyesal pada saat-saat selepas kematian Luke, mungkin terkejut bahawa dia tidak mempunyai kawalan ke atas Vhagar yang dia percaya dia lakukan. Tetapi tidak syak lagi bahawa Aemond telah menolak had kelebihan fizikalnya terhadap anak saudaranya yang masih muda, dengan senang hati menyebabkan dia mengalami kesusahan yang mungkin.

Jadi, adakah Luke benar-benar mati? Begini cara “Api dan Darah” menerangkan pelbagai khabar angin tentang apa yang berlaku kepada Luke dan mayat naganya selepas pertarungan:

“Arrax jatuh, patah, untuk ditelan oleh air teluk yang dilanda ribut. Kepala dan lehernya dihanyutkan di bawah tebing di bawah Storm’s End tiga hari kemudian, untuk membuat jamuan untuk ketam dan burung camar. Cendawan mendakwa bahawa mayat Putera Lucerys mandi juga, dan memberitahu kami bahawa Putera Aemond memotong matanya dan menghadiahkannya kepada Lady Maris di atas katil rumpai laut, tetapi ini nampaknya berlebihan. Ada yang mengatakan Vhagar merampas Lucerys dari belakang naganya dan menelannya sepenuhnya. Malah telah mendakwa bahawa putera raja itu terselamat daripada kejatuhannya, berenang ke tempat selamat, tetapi kehilangan semua ingatan tentang siapa dia, menghabiskan sisa hari-harinya sebagai nelayan yang berfikiran sederhana.”

Ada kemungkinan bahawa “House of the Dragon” pergi dengan pilihan terakhir itu dan mengejutkan pembaca buku dalam musim kedua seperti yang mereka lakukan dengan kematian palsu Laenor, tetapi senario yang paling mungkin ialah dia mati. Dia begitu tinggi di udara, dan betul-betul di tengah-tengah rahang Vhagar, sehingga terselamat dari kedua-dua serangan dan kejatuhan yang terhasil nampaknya mustahil.

“The True Telling memberikan semua kisah ini penghormatan yang patut mereka terima … iaitu, tidak ada,” kata buku itu. “Lucerys Velaryon mati bersama naganya, tegas Munkun. Ini tidak diragukan lagi betul. Putera itu berumur tiga belas tahun. Mayatnya tidak pernah ditemui. Dan dengan kematiannya, perang burung gagak dan utusan serta perjanjian perkahwinan berakhir, dan perang api dan darah bermula dengan bersungguh-sungguh.”

Seperti yang ditunjukkan oleh pukulan terakhir musim pertama, kematian Luke nampaknya mendorong perjuangan Rhaenyra ke dalam peperangan tanpa halangan menentang Greens.

Kita perlu menunggu sehingga adegan musim kedua yang akan datang untuk melihat bagaimana Aemond memutuskan untuk menjelaskan kematian kepada keluarganya di King’s Landing. Adakah Raja Aegon II dan Otto akan teruja mendengar kematian Luke? Bagaimana Alicent akan menangani anaknya sendiri menjadi pembunuh kerabat?

Masa akan menentukan. Untuk maklumat lanjut tentang “House of the Dragon,” baca pecahan kami tentang butiran terbaik yang mungkin anda terlepas dalam episod minggu lepas.

We want to give thanks to the author of this article for this outstanding web content

Bagaimana ‘House of the Dragon’ membuat perubahan penting kepada kematian tragis ini pada akhir musim pertama


We have our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/