Bagaimana Jeffrey Dahmer Meninggal Dunia? Mengapa Pembunuh Bersiri Terburuk Amerika Hanya Dipenjara 3 Tahun

Amaran pencetus: Kisah ini sangat mengerikan, jadi bacalah mengikut budi bicara anda sendiri. Jeffrey Dahmer dianggap sebagai salah seorang pembunuh bersiri yang paling mengerikan di Amerika. Akhirnya mengaku bersalah atas rogol, pembunuhan, pemotongan dan pengambilan berbilang mangsa, dia dijatuhi hukuman 15 hukuman penjara seumur hidup berturut-turut pada 1996 tetapi hanya hidup selama tiga tahun. Memandangkan dia tidak menerima hukuman mati atas jenayah ngerinya, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana Jeffrey Dahmer meninggal dunia.

Kisahnya adalah asas siri dokumentari Netflix Perbualan dengan Pembunuh: Pita Jeffrey Dahmerdan siri drama skrip Netflix Raksasa: Kisah Jeffrey Dahmer lakonan Evan Peters (cerita seram Amerika) sebagai Dahmer. Yang terakhir ini ingin meneroka individu yang mengerikan ini dari perspektif orang yang menjadi mangsa olehnya dan kegagalan sistemik perkauman “yang membolehkan salah seorang pembunuh bersiri paling terkenal di Amerika meneruskan pembunuhan beramai-ramai di hadapan mata selama lebih sedekad,” per sinopsisnya. Atau dikenali sebagai Milwaukee Cannibal, Dahmer berjaya mengelak daripada ditangkap selama 13 tahun selepas mangsa pertamanyaSteven Hicks, pada tahun 1978. Kembali kepada bagaimana Jeffrey Dahmer meninggal dunia, dan sama ada keluarga mangsanya merasakan keadilan telah ditegakkan.

Lagi daripada StyleCaster

Bagaimanakah Jeffrey Dahmer mati?

Bagaimanakah Jeffey Dahmer mati? Dahmer telah dipukul hingga mati oleh rakan banduan, Christopher Scarver, pada 28 November 1994. Kedua-dua lelaki itu ditempatkan di Kemudahan Koreksional Columbia di Wisconsin. Wisconsin adalah orang pertama yang memansuhkan hukuman mati pada tahun 1853 oleh itu, walaupun jenayahnya yang menjijikkan, Dahmer tidak menerima hukuman mati (walaupun dia mengharapkan kematiannya. Lebih lanjut mengenainya kemudian). Scarver, yang sedang menjalani hukuman 25 tahun kerana rompakan bersenjata yang bertukar menjadi pembunuhan, tiba di penjara pada masa yang sama dengan Dahmer pada tahun 1992. Keselamatan pembunuh bersiri itu menjadi kebimbangan utama. untuk kakitangan penjara. The New York Times melaporkan pada masa bahawa Dahmer telah menghabiskan tahun pertamanya di penjara di bawah pengasingan perlindungan. Sebagai pembunuh yang paling terkenal di negeri itu, pihak berkuasa percaya membunuhnya mungkin memberi banduan “tempat terhormat di dunia penjara.” Pihak berkuasa kemudiannya menganggap selamat untuk dia diintegrasikan ke dalam populasi 622 banduan. Pada Julai 1992, percubaan untuk membunuh Dahmer telah dibuat. Seorang banduan mengambil pisau plastik buatan sendiri dan tidak berjaya mengelar leher Dahmer. Tiada siapa yang cedera dan kakitangan penjara percaya ia akan menjadi insiden terpencil.

Klik di sini untuk membaca artikel penuh.

Jeffrey Dahmer. Imej Steve Kagan/Getty

Jeffrey Dahmer. Imej Steve Kagan/Getty

Dahmer diketahui menyusahkan rakan-rakannya. Menurut Scarver, pembunuh bersiri itu akan menyindir banduan lain dengan makanan penjara yang dibuatnya supaya kelihatan seperti anggota badan yang terputus, menyiram pada bungkusan sos tomato untuk kelihatan seperti darah. “Dia akan meletakkan mereka di tempat di mana orang akan berada,” kata Scarver New York Post pada 2015. “Dia melintasi garisan dengan beberapa orang—banduan, kakitangan penjara. Beberapa orang yang berada dalam penjara bertaubat—tetapi dia bukan salah seorang daripada mereka.”

Kerana kelakuan Dahmer, Scarver cuba mengelak daripadanya tetapi sentiasa menyimpan keratan berita di dalam poketnya yang memperincikan jenayah kanibal itu. Apabila Scarver mengesyaki Dahmer telah mendorongnya di belakang, Scarver membentak. Dia meraih palang besi dari bilik berat dan berhadapan dengan Dahmer tentang kejahatannya. “Saya bertanya kepadanya sama ada dia melakukan perkara itu kerana saya sangat jijik. Dia terkejut. Ya, dia,” kata Scarver Pos. “Dia mula mencari pintu dengan pantas. Saya sekat dia.” Hanya dua hayunan palang ke kepala Dahmer. Tengkoraknya remuk dan Dahmer disahkan meninggal dunia sejam selepas tiba di hospital. Dia berusia 34 tahun. “Dia akhirnya mati. Saya meletakkan kepalanya ke bawah,” kata Scarver mengenai pembunuhan itu.

Rita Isbell, kakak kepada Errol Lindsey, salah seorang mangsa terakhir Dahmer, berkata dia telah menjangkakan pembunuhan Dahmer di penjara. The New York Times melaporkan bahawa selama dua tahun, dia telah menerima panggilan telefon daripada lelaki yang mendakwa sebagai banduan penjara yang menjanjikan Dahmer akan “dijaga.” Dia berkata pemanggil memberitahunya: “Anda tidak mengenali saya. Saya di sini bersama Jeffrey Dahmer. jangan risau. Kami akan uruskan.” Dia menyambung, “Saya tidak akan mengatakan saya mahu ia berlaku seperti ini, tetapi Jeffrey merobek keluarga saya.”

Jeffrey Dahmer. Curt Borgwardt/Sygma melalui Getty Images

Jeffrey Dahmer. Curt Borgwardt/Sygma melalui Getty Images

Bagaimanakah Jeffrey Dahmer ditangkap?

Jeffrey Dahmer telah ditangkap pada 8 September 1996, selepas menghampiri tiga lelaki dengan $100 untuk mereka bergambar bogel. Tracy Edwards yang berusia 32 tahun bersetuju dan apabila sampai ke pangsapuri Dahmer, dia melihat bau busuk dan kotak asid hidroklorik yang dikatakan Dahmer untuk pembersihan. Dahmer cuba menggari pergelangan tangan Edwards tetapi hanya berjaya mengamankan satu dan mengacukan pisau menyuruhnya berbogel. Selepas lima jam yang menakutkan, Edwards berjaya melarikan diri dengan berpura-pura perlu pergi ke bilik mandi dan, apabila pengawal Dahmer turun, menumbuknya menyebabkan pembunuh bersiri itu hilang keseimbangan. Edwards menurunkan dua orang pegawai polis, memberitahu mereka seorang “aneh” menghunus pisau kepadanya. Edwards menemani pegawai itu kembali ke pangsapuri Dahmer di mana mereka menemui Polaroid badan manusia di dalam bilik tidur dan memenggal kepala di dalam peti sejuk. “Ini adalah benar,” kata seorang pegawai sambil menunjukkan gambar-gambar itu kepada yang lain. Apabila Dahmer melihat apa yang dipegang oleh pegawai itu, dia menyerang mereka dan cuba melakukannya menentang penangkapan, tetapi Dahmer telah dikalahkan. Semasa dia tersepit ke lantai, dia dikatakan telah mengeluarkan kata-kata: “Untuk apa yang saya lakukan saya sepatutnya mati.”

Selepas pencarian lebih meluas di apartmen Dahmer, sepasukan Biro Siasatan Jenayah Milwaukee menemui empat kepala terputus di dapur, tujuh tengkorak di bilik tidur Dahmer, darah menitis di dalam peti sejuk serta dua jantung manusia. Terdapat juga seluruh badan di dalam peti sejuknya dan pelbagai penemuan mengerikan yang lain. “Ia lebih seperti membongkar muzium seseorang daripada tempat kejadian jenayah sebenar,” ketua pemeriksa perubatan diperhatikan pada masa itu.

Pengakuan Jeffrey Dahmer

Jeffrey Dahmer mengaku menggoda, membunuh dan memotong 17 lelaki dan budak lelaki. Terdapat lebih 60 jam temu bual polis dengan Dahmer selepas penahanannya, dan pembunuh bersiri itu mengetepikan haknya untuk mendapatkan peguam hadir sepanjang soal siasat. Dalam temu bual dengan Edisi Dalam pada tahun 1993, Dahmer tidak teragak-agak untuk menjelaskan mengapa dia melakukan apa yang dia lakukan. “Saya mempunyai keinginan obsesif dan pemikiran yang ingin dikawal [my victims], kepada, saya tidak tahu bagaimana untuk meletakkannya, memiliki mereka secara kekal,” katanya. “Dan itulah sebabnya anda membunuh mereka,” tanya wartawan itu. “Betul, bukan kerana saya marah kepada mereka, bukan kerana saya membenci mereka tetapi kerana saya mahu mengekalkan mereka bersama saya. Dan apabila obsesi saya semakin meningkat, saya telah menyelamatkan bahagian badan seperti tengkorak dan rangka. Dia meneruskan bahawa keinginannya untuk membunuh dan mencacatkan tidak “berlaku dalam sekelip mata” tetapi peralihannya kepada tidak berperikemanusiaan orang lain dan melihat mereka sebagai objek, adalah sesuatu yang berlaku secara beransur-ansur. Dahmer akhirnya didiagnosis dengan gangguan personaliti schizotypal, gangguan psikotik dan gangguan personaliti sempadan, tetapi dianggap waras dari segi undang-undang untuk menghadapi perbicaraan.

Jeffrey Dahmer. Curt Borgwardt/Sygma/Sygma melalui Getty Images

Jeffrey Dahmer. Curt Borgwardt/Sygma/Sygma melalui Getty Images

Dahmer pada mulanya mengaku tidak bersalah terhadap 15 tuduhan membunuh pada 10 September 1991, tetapi menukar pengakuannya kepada bersalah tetapi gila pada Januari 1992, yang menghilangkan keperluan untuk perbicaraan jenayah tetapi prosiding akan menumpukan pada kewarasannya. Tidak seperti perbicaraan jenayah lain, keputusan tidak perlu sebulat suara. 10 daripada 12 juri perlu bersetuju dengan keadaan mental defendan untuk keputusan bersalah kekal. “Dalam kes Dahmer, dia mengakui bahawa dia tahu tindakannya salah, jadi persoalannya menjadi sama ada dia dapat mengawal dirinya atau tidak,” kata ahli psikologi Dr. Holly Schiff. A&E Jenayah Sebenar. Dengan memilih untuk mengaku gila, “Dahmer mempunyai beban untuk membuktikan kepada juri [since 10 out of 12 must agree] bahawa dia gila pada masa pembunuhan itu.” Selama tiga minggu, juri mendengar butiran jenayah tercela Dahmer dan saudara-mara mangsanya menggambarkan kehilangan mereka. Setelah menerima 15 hukuman penjara seumur hidup berturut-turut, hukuman maksimum yang boleh diberikan oleh Hakim Laurence C. Gram Jr. dari Mahkamah Litar Daerah Milwaukee, Dahmer memberitahu mahkamah dia berharap dia boleh dihukum mati kerana “holocaust” yang dia bertanggungjawab, New York Times dilaporkan pada masa itu. Terima kasih kepada Christopher Scarver, nampaknya dia mendapat hasratnya.

Raksasa: Kisah Jeffrey Dahmer tersedia untuk distrim di Netflix. Perbualan dengan Pembunuh: Pita Jeffrey Dahmer tayangan perdana di Netflix pada 7 Oktober 2022.

Jeffrey Dahmer oleh Jack Rosewood. Amazon

Jeffrey Dahmer oleh Jack Rosewood. Amazon

Beli: ‘Jeffrey Dahmer’ oleh Jack Rosewood $11.95

"Tonton Ruang Ini" - Video Perdana Amazon

“Tonton Ruang Ini” – Video Amazon Prime

Misi kami di STYLECASTER adalah untuk membawa gaya kepada orang ramai, dan kami hanya menampilkan produk yang kami fikir anda akan suka seperti kami. Sila ambil perhatian bahawa jika anda membeli sesuatu dengan mengklik pada pautan dalam cerita ini, kami mungkin menerima komisen kecil daripada jualan itu.

Terbaik daripada StyleCaster

We would love to thank the author of this short article for this incredible content

Bagaimana Jeffrey Dahmer Meninggal Dunia? Mengapa Pembunuh Bersiri Terburuk Amerika Hanya Dipenjara 3 Tahun


You can view our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/