Bagaimana Yash Chopra percaya kepada legenda santoor Shivkumar Sharma, memberi kami Silsila, Lamhe, Chandni dan Darr

Imej Shivkumar Sharma yang bermain santoor akan kekal dalam ingatan kami sejak dahulu lagi. Ikon muzik itu, yang meninggal dunia pada usia 84 tahun pada hari Selasa, telah meninggalkan kumpulan kerja yang akan kekal sebagai penanda aras dalam muzik klasik India selama beberapa generasi. Sharma boleh dipuji kerana mempopularkan santoor di India, kerana anaknya Rahul Sharma terus membawa warisan itu ke hadapan.

Ketika India berduka atas kematian legenda itu, kita imbas kembali Shivkumar Sharmatrajektori muzik, yang juga memenuhi keperluan Bollywood.

Shivkumar Sharma ialah separuh daripada duo komposer muzik Shiv-Hari dengan pemain flaut klasik dan legenda lain, Hariprasad Chaurasia. Para pengarah muzik memberikan banyak lagu yang tidak dapat dilupakan untuk filem Hindi, bersama-sama dengan beberapa nota klasik yang patut diberi perhatian.

Pemain Santoor Shivkumar Sharma dan pemain seruling Hari Prasad Chaurasia. (Foto: Arkib Ekspres)

Shivkumar memulakan tugasnya dalam filem dengan skor latar belakang dalam Jhanak Jhanak Payal Baje (1956), diarahkan oleh V. Shantaram. Dia kemudian merakam album solo pertamanya pada tahun 1960.

Dia sebelum ini bercakap tentang Jhanak Jhanak Payal Baje. “Vasant Desai (pengarah muzik) tidak memahami teknikal santoor dan secara amnya menyerahkan saya kepada peranti saya untuk meneroka dan bermain seperti yang saya mahukan,” katanya kepada DNA sebelum ini.

Legenda santoor itu menambah bahawa V. Shantaram sangat kagum dengan kerjanya dan akhirnya menawarkan projek seterusnya kepadanya juga — Toofan aur Diya. “Saya mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepadanya dan memohon maaf dengan mengatakan saya mahu menamatkan pendidikan saya seperti yang bapa saya mahukan dan kembali ke Jammu,” katanya.

Kerjasama pertama Shivkumar dengan Hariprasad Chaurasia ialah album konsep mereka, Call of the Valley pada tahun 1967, bersama dengan gitaris Brij Bhushan Kabra. Tidak lama selepas itu, Shivkumar dan Hariprasad bergabung sebagai Shiv-Hari dan menggubah muzik untuk filem pertama mereka, Silsila (1981). Arahan Yash Chopra dibintangi Amitabh Bachchan, Rekha, Jaya Bachchan dan Sanjeev Kumar. Shiv-Hari membuatkan Amitabh menyanyikan dua lagu dalam filem hit itu juga — “Neela Aasman So Gaya” dan “Rang Barse”. Shivkumar mendedahkan bahawa sebagai pujian kepada Jhanak Jhanak Payal Baje, bhajannya “Jo Tum Todo” telah digabungkan walaupun dalam Silsila.

Dalam kata-katanya, “Kami tidak tahu muzik Silsila akan menangkap seperti yang berlaku.” Dia memberitahu PTI, “Saya masih ingat apabila Yash Chopra meminta saya dan Pandit Hari Prasad Chaurasia untuk mengarang muzik untuk Silsila, semua orang menyangka dia mengambil risiko besar dengan menandatangani pemuzik klasik. Terdapat perbezaan antara muzik klasik dan filem. Dan ia adalah satu cabaran yang besar untuk menghayati (muzik filem).”

Untuk beberapa tahun akan datang, kerjasama Bollywood Shiv-Hari kekal dengan Yash Chopra. Ini termasuk Faasle (1985), Vijay (1988), Chandni (1989), Lamhe (1991), Parampara (1993) dan Darr (1993). Mereka juga membuat muzik untuk Sahibaan (1993) dibintangi Rishi Kapoor, Sanjay Dutt dan Madhuri Dixit.

Shivkumar Sharma dan Hariprasad Chaurasia bekerja bersama selama lebih sedekad sebelum berpisah. “Saya dan Hariji sedang membuat filem asalkan ia tidak mengganggu muzik klasik kami. Kemudian ia menjadi sukar kerana kami berdua sedang melancong,” katanya kepada DNA.

Beliau berkata dalam temu bual PTI, “Jangka hayat muzik, lagu adalah sangat singkat hari ini. Lagu-lagu lama masih dikenang dan digemari ramai sehingga kini. Saya ragu jika ada lagu akhir-akhir ini yang menarik perhatian saya.”

Shivkumar terpaksa menolak Dil Toh Pagal Hai juga, walaupun Yash Chopra menghantar tiket kepadanya untuk pulang dari Jammu. Tetapi, bakat Shivkumar bukan sahaja terhad kepada santoornya. Dia pernah mendedahkan bahawa dia juga ditawarkan peranan dalam sebuah filem. Ini adalah ketika dia merakam untuk pembuat filem Khwaja Ahmed Abbas. “Dia memanggil saya ke tepi. Saya fikir dia ingin memberitahu saya sesuatu yang spesifik tetapi dia menawarkan saya Saat Hindustani sebagai pelakon. ‘Dikhate-bolte bhi theek ho… kad-kaathi bhi sahi hai.’ (Anda kelihatan baik, bercakap dengan baik. Anda juga mempunyai personaliti yang baik). Saya melipat tangan dan berkata saya mahu mengejar muzik,” kongsi Shivkumar.

Dia menjauhkan diri daripada jawatan Bollywood Darr pada tahun 1993. Dia percaya bahawa cita rasa pembuat filem mempengaruhi muzik, yang banyak dipengaruhi oleh “Rentak Barat dan mempunyai lebih banyak bunyi daripada melodi.”

“Kami adalah peniru yang hebat walaupun biasa-biasa saja,” dia percaya. Menurutnya, zaman sekarang tidak mempunyai “jenis pengarah yang sesuai untuk bekerjasama.”

Shiv-Hari terus membuat persembahan secara langsung bersama-sama walaupun selepas berhenti mengarang untuk filem.

Shivkumar Sharma dan Hariprasad Chaurasia menerima pencalonan Pengarah Muzik Terbaik Filmfare untuk Silsila, Chandni, Lamhe dan Darr. Legenda santoor itu juga telah dianugerahkan dengan Anugerah Akademi Sangeet Natak pada tahun 1986 dan Padma Vibhushan pada tahun 2001.

We would like to thank the writer of this post for this incredible content

Bagaimana Yash Chopra percaya kepada legenda santoor Shivkumar Sharma, memberi kami Silsila, Lamhe, Chandni dan Darr


Check out our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/