Bintang ‘The Rings of Power’ Morfydd Clark Mempertahankan Galadriel sebagai Wira Aksi: ‘Ketenangannya Diperolehi Sukar’

Penguasa Cincin: Cincin Kuasa” adalah rancangan TV yang besar seperti rancangan TV yang pernah ada, dengan bajet yang mencatat rekod yang dibelanjakan untuk mencipta semula Middle-earth JRR Tolkien semasa Zaman Kedua, dan pelakon hampir dua dozen siri tetap dan berdozen-dozen lagi pemain yang dikerahkan untuk melakonkan kisah meluasnya tentang kebangkitan Sauron.

Namun satu watak duduk tidak dapat dinafikan di pusat pertunjukan: Galadriel. Bunian purba, begitu tua dia dilahirkan sebelum bulan dan matahari mula-mula menghiasi Middle-earth, adalah watak penting dalam novel Tolkien “The Lord of the Rings” dan trilogi “Rings” Peter Jackson, seperti yang dimainkan oleh Cate Blanchett.

Dalam “The Rings of Power,” ditetapkan beribu-ribu tahun sebelum peristiwa “The Lord of the Rings,” seorang Galadriel yang lebih muda belum lagi menjadi pemerintah bersama yang tenang dan bijak bagi kerajaan Elven Lothlórien. Sebaliknya, dia termakan oleh pemburuannya untuk Tuan Kegelapan Sauron, tuan jahat yang secara misteri tidak hadir yang bertanggungjawab atas kematian abang Galadriel. Dalam “Rings of Power,” Galadriel sekali gus dikeraskan oleh beribu tahun dia telah hidup, tetapi belum lagi menjadi wanita yang megah (dan menggerunkan) perawakannya pada Zaman Ketiga.

entah bagaimana, Morfydd Clark (“Saint Maud”) berjaya menangkap semua dimensi watak tersebut. Dalam dirinya ulasan, Kepelbagaian pengkritik Caroline Framke memuji “gravitas penangkapan” Clark, sambil menyatakan bahawa “bertugas untuk menjadikan Galadriel sebagai suara akal dan wira berjuang, Clark membuktikan pemalar siri yang paling boleh dipercayai.”

Peminat Tolkien seumur hidup terima kasih kepada ibu bapanya, Clark memahami secara semula jadi betapa pentingnya Galadriel. “Rakan-rakan saya semuanya peminat ‘Lord of the Rings’, dan saya perlu memberitahu anda, mereka banyak menggambarkannya kepada saya,” katanya. Kepelbagaian. “Dia mitos hidup; legenda hidup.”

Namun, Clark menjelaskan bahawa barulah dia bersetuju untuk menyertai “The Rings of Power” — dan tiba di New Zealand pada musim luruh 2019 untuk penggambaran musim pertama — barulah dia belajar daripada peserta pertunjukan JD Payne dan Patrick McKay bahawa dia, sebenarnya, dilakonkan sebagai Galadriel. Terima kasih kepada wabak itu, pengalaman itu menjadi pengembaraan hampir dua tahun, mendorong lelaki yang kini berusia 33 tahun itu melepasi apa yang dia percaya sebagai batasannya sendiri. Dia bercakap dengan Kepelbagaian tentang latihan untuk melakukan banyak aksi Galadriel, bagaimana warisan Welshnya membantunya dengan bahasa Elvish Tolkien, bagaimana rasanya menghabiskan banyak masa yang tidak dijangka di New Zealand dan apa yang dia akan katakan kepada peminat Tolkien terkejut melihat Galadriel sebagai pahlawan yang badass.

Matt Grace / Ihsan Amazon Prime Video

Bilakah dalam proses uji bakat anda faham bahawa anda sedang bertanding untuk bermain Galadriel?

Saya tidak tahu bahawa saya bermain Galadriel ketika saya tiba di New Zealand, malah. Saya tahu bahawa saya bermain sejenis bunian. Saya tahu ia adalah pada Zaman Kedua. Saya dan kakak saya membaca semuanya, dan saya fikir saya adalah Celebrían, anak perempuannya, kerana saya tidak fikir saya dapat memahami bahawa ia adalah Galadriel. Jadi saya pergi ke New Zealand tanpa mengetahui siapa yang saya mainkan, yang kini menoleh ke belakang, ia agak gila. Semua pelakon melakukan perkara yang sama. Kami semua menyelami kegilaan ini bersama-sama dan bertemu satu sama lain di bawah sana. Sehinggalah saya tiba barulah saya mengetahui siapa yang saya mainkan, dan jelas sekali saya terpaksa menentukur semula. Saya masih tidak percaya siapa yang saya mainkan.

Sejauh manakah anda tahu tentang sejarah penuh Galadriel sebelum anda mengetahui bahawa anda mempermainkannya?

Saya mengenali “The Hobbit” dan “The Lord of the Rings.” Saya tidak mendalami “The Silmarillion” sama sekali. Saya tidak tahu apa yang dia telah lakukan. Ada sedikit perkara di mana Tolkien menggambarkan Galadriel sebagai mengikat rambutnya menjadi mahkota dengan anyaman semasa dia pergi berperang. Saya agak seperti, wow ini membuka begitu banyak, bahawa ini berlaku. Dan juga, Tolkien mengubah ideanya tentang Galadriel, yang menjadikannya lebih menarik. Saya menjadi taksub seperti, mengapa Tolkien memerlukan Galadriel untuk menjadi seperti itu pada ketika itu? Dia lebih suka jatuh cinta dengannya, saya rasa, apabila dia semakin tua, dan jadi ada ketidakstabilan pada wataknya.

Dalam dua episod pertama sahaja, anda sedang mendaki, anda bergaduh, anda berenang, anda menyelam jauh ke dalam air. Adakah anda merasakan peranan anda akan menjadi begitu fizikal, sekurang-kurangnya?

Tidak. Itu satu kejutan besar. Saya tidak pernah melihat diri saya semulajadi dengan perkara itu. Saya disleksia. Saya mempunyai masa tambahan dalam peperiksaan kerana saya sangat teruk dalam menulis. Jadi saya benar-benar berfikir bahawa saya tidak boleh melakukan semua perkara itu. Orang-orang yang saya telah bekerja dengan saya sangat baik untuk membuat saya berbuat demikian. Ia adalah bukti kepada mereka bahawa saya melakukan semua perkara ini. Jabatan lagak ngeri sangat mengagumkan, dan bukan hanya dari segi apa yang mereka ajar kami secara fizikal, tetapi sebahagian daripadanya adalah menyekat fikiran anda [that you can do it]. Saya benar-benar berpendapat bahawa semua orang akan melakukannya dengan baik untuk diajar oleh pasukan lagak ngeri di New Zealand. Jika sekolah adalah seperti sekolah lagak ngeri untuk kami dalam tugas ini, kami semua akan lebih gembira.

Apa sebenarnya yang anda lakukan untuk menyediakan? Apakah prosesnya?

Kami akan bermula setiap pagi dengan tiga jam aksi, yang melibatkan jenis kekuatan umum, fleksibiliti, dan kemudian jelas, pedang akan masuk. Dan ada kalanya pada permulaannya, mereka akan berada kira-kira 20 orang daripada kami di sana. , dan kami akan mempelajari pertarungan pedang yang sama, dan kemudian melakukannya seperti sekumpulan bunian, yang sangat menyeronokkan. Kami mempunyai jurulatih peribadi yang hebat bernama Matt, yang kadangkala saya benci. Tetapi saya fikir itu adalah sebahagian daripada menjadi jurulatih peribadi yang baik. Melakukan banyak pendakian, yang saya suka mendaki pula. Seronok ada satu perkara yang anda pelajari yang anda sudah mahir. Jika tidak, anda boleh putus asa sedikit. Dan kemudian berenang. Saya sebenarnya fikir saya boleh berenang, dan selepas pelajaran pertama saya, saya sedar saya tersilap dan saya sepatutnya tidak pernah berada di laut. Tetapi sekarang saya boleh berenang, terima kasih kepada Trent Bray.

Bagaimanakah anda memasukkan bahasa Elvish ke dalam persembahan anda?

Saya pergi ke sekolah bahasa Wales, dan semuanya diajar dalam bahasa Wales. Bahasa Wales adalah fonetik, jadi lebih baik untuk penghidap disleksia. Saya mula belajar bahasa Inggeris pada tahun tiga, dan seperti, “Apakah ini?” Sesuatu yang sangat dibanggakan oleh ibu saya yang obses dengan Tolkien dan diturunkan kepada kami ialah Tolkien diilhamkan oleh Welsh. Sungguh aneh, karya-karyanya telah menjadi lencana penghormatan bagi saya, kerana orang Wales itu taksub dengan bahasa Wales dan apa-apa sahaja Welsh. Ia benar-benar hebat untuk memainkan watak dwibahasa. Dan ya, saya rasa ia memberi saya perkhidmatan yang sangat baik.

lazyload fallback

Benjamin Walker (sebagai Raja Gil-galad), Morfydd Clark (sebagai Galadriel) dan Robert Aramayo (sebagai Elrond) dalam “The Lord of the Rings: The Rings of Power.”

Ben Rothstein / Ihsan Amazon Prime Video

Sesetengah peminat mempunyai imej yang sangat spesifik tentang Galadriel dalam kepala mereka sebagai wanita agung hutan ini yang tidak fizikal seperti anda berada di rancangan itu. Apa yang anda akan katakan kepada peminat yang agak terkejut atau ragu-ragu dengan tafsiran Galadriel dalam “The Rings of Power”?

Saya akan mengatakan bahawa ketenangannya diperolehi dengan susah payah. Saya tidak fikir anda boleh mencapai tahap kebijaksanaan tanpa melalui perkara-perkara. Dia sebenarnya bercakap tentang [how] dengan kebijaksanaan, terdapat kehilangan tidak bersalah, yang merupakan perkara yang sangat baik untuk saya temui dalam tradisi. Kerana, seperti, berapa muda anda apabila anda masih beribu-ribu tahun? Jadi ia memikirkan betapa tidak bersalahnya dia selama ini. Bunian pada Zaman Ketiga telah berkembang ke tahap tertentu. Bunian pada Zaman Pertama benar-benar tidak kemas dan sering bergaduh antara satu sama lain, dan juga bergaduh dan mengejek antara satu sama lain. Mereka adalah sejarah Middle Earth, dan oleh itu mereka sentiasa berubah. Sungguh menarik bagi kami semua yang memainkan watak canon untuk meneroka bagaimana watak ini menjadi seperti yang kita kenali.

Pertunjukan ini merupakan komitmen yang besar — ​​para penyampai telah mengatakan bahawa mereka merancang siri 50 episod. Semua soalan saya telah disediakan memikirkan bahawa anda tahu lebih banyak mengenai persembahan itu, jadi berapa banyak komitmen itu merupakan faktor untuk anda mendaftar untuk membuat “The Rings of Power”?

Ya, saya tidak tahu. Apabila anda mengikuti uji bakat untuk sesuatu seperti ini, anda tidak pernah terfikir bahawa anda akan mendapatnya, jadi anda tidak terlalu memikirkan perkara itu. Saya sebenarnya secara peribadi enggan membenarkan diri saya membayangkan atau berkhayal, kerana jika tidak, anda akan sangat terikat dengan semua yang anda uji bakat. Saya rasa saya masih menyesuaikan diri dengan maksud ini. Beberapa minggu akan datang akan menjadi besar dalam hal itu, tetapi juga agak melegakan. Anda membuat sesuatu supaya ia boleh dilihat dan dinikmati. Sudah tiba masanya perkara itu berlaku dengan ini. Tetapi saya rasa saya akan melalui satu lagi tempoh penyesuaian.

Berapa lama anda berada di New Zealand dari awal hingga akhir?

Ia sepatutnya menjadi sembilan bulan, dan kemudiannya berada di New Zealand dari Oktober 2019 hingga Ogos 2021. Hampir dua tahun.

Jadi apa yang anda lakukan untuk meluangkan masa?

Tidak banyak masa untuk dilalui, kerana kami agak sibuk. Saya benar-benar bertuah kerana saya dapat mengelilingi Pulau Selatan, yang sangat menakjubkan. Maksud saya, di New Zealand, anda hanya berada dalam keadaan yang sentiasa luhur, anda sebenarnya. Itu sangat penting dari segi, Bunian taksub dengan alam semula jadi. Kecantikan adalah sebahagian besar daripada intipati mereka dan apa yang mereka lihat sebagai sebab untuk terus hidup. Jadi itu benar-benar memberi inspirasi. Saya melakukan banyak kraf. Saya juga sangat bertuah kerana menjadi kawan baik dengan jiran saya, yang mengambil saya di bawah sayap mereka. Anda tahu, saya tidak sangka apabila saya pergi ke New Zealand bahawa saya akan berasa seperti saya berpindah dari rumah semula apabila saya kembali. Dan itu – ya. [Long pause.] Saya berasa sangat bertuah kerana telah dialu-alukan ke New Zealand seperti saya.

Akhirnya, anda menyebut sebelum ini bahawa anda fikir anda telah dicalonkan sebagai anak perempuan Galadriel. Dia benar-benar bertemu suaminya dan mempunyai seorang anak perempuan pada Zaman Kedua — adakah itu sesuatu yang mungkin kita dapat petunjuk musim ini?

Keluarga Galadriel adalah sebahagian besar daripada dirinya. Terdapat lima musim, dan banyak yang akan diterokai.

Temu bual ini telah disunting dan dipendekkan.

We would love to thank the author of this short article for this outstanding web content

Bintang ‘The Rings of Power’ Morfydd Clark Mempertahankan Galadriel sebagai Wira Aksi: ‘Ketenangannya Diperolehi Sukar’


You can find our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/