‘Black Adam’ mahu menjadi filem Marvel, tetapi tidak boleh meninggalkan era Snyder – dan ia menyerlahkan kekacauan yang perlu diselesaikan oleh bos baharu DC Studios

  • “Black Adam” cuba mengimbangi humor seperti Marvel dengan nada Zack Snyder-esque.
  • Ia menyerlahkan kekacauan yang perlu diselesaikan oleh bos DC Studios baharu James Gunn dan Peter Safran.
  • Tetapi jika filem itu berprestasi baik, ia menjadi pelan tindakan untuk filem DC masa depan adalah menakutkan.

“Black Adam,” filem superhero DC yang dibintangi Dwayne Johnson, dibuka 5,000 tahun lalu dengan cerita asal untuk watak utama.

Semasa prolog awal ini, seorang banduan ditendang ke dalam lubang dalam gerakan perlahan dalam seketika mengingatkan adegan terus daripada filem 2006 Zack Snyder “300.”

Snyder memulakan era filem DC dengan “Man of Steel” dan “Batman v Superman: Dawn of Justice” yang memuncak dengan “Justice League” (dan kemudian potongan pengarah eksklusif HBO Max, “Zack Snyder’s Justice League”).

“Black Adam” menunjukkan bahawa bayang-bayang filem tersebut masih kelihatan besar, tidak kira betapa studio Warner Bros mahu melarikan diri daripadanya.

Terdapat banyak momen Snyder-esque dalam “Black Adam,” terutamanya mengenai urutan aksi slo-mo dan nada suram secara keseluruhan. Johnson’s Black Adam ialah seorang anti-wira berwajah serius yang tidak takut untuk membunuh ramai orang.

Tetapi pada awal filem, “Masyarakat Keadilan” diperkenalkan, sekumpulan empat wira-wira — Hawkman, Dr. Fate, Atom Smasher, dan Cyclone — yang hanya mendapat kisah belakang melalui dialog yang membuang masa. Mereka menyelitkan filem itu dengan sedikit rasa humor, terutamanya Atom Smasher, lakonan Noah Centineo, yang melakukan kesan Tom Holland Spider-Man yang terbaik.

Terdapat juga titisan muzik rawak, seperti “Paint It, Black” oleh The Rolling Stones, usaha nyata untuk menambah beberapa personaliti yang menyeronokkan kepada pemusnahan Black Adam. Nada pertempuran mengelirukan.

“Black Adam” ialah enkapsulasi sempurna bagi kedua-dua hampir dekad terakhir filem DC dan perkara yang dikehendaki oleh francais itu pada masa hadapan. Ia adalah tindakan mengimbangi; berusaha untuk bersaing dengan lebih baik dengan Marvel, tetapi tidak dapat meninggalkan era Snyder sepenuhnya. Dinamik ini menyerlahkan kekacauan yang bos DC Studios baharu, James Gunn dan Peter Safransedang mewarisi.

Idris Elba dan pengarah James Gunn di set "Skuad Bunuh Diri."

Idris Elba dan pengarah James Gunn di set “The Suicide Squad.”

Jessica Miglio/™ & © DC Comics‘Black Adam’ ialah permulaan yang membimbangkan bagi era Penemuan Warner Bros. alam semesta filem DC

Warner Bros Discovery mengumumkan pada hari Selasa bahawa Gunn, yang mengarahkan “The Suicide Squad” DC dan mencipta siri spinoff Max “Peacemaker,” dan Safran, penerbit berbilang filem DC dan “Conjuring”, akan menjadi CEO bersama dan rakan sekerja. -kerusi DC Studios yang baru dibuat, menyelia filem, TV dan animasi DC.

Ia menamatkan pencarian CEO Warner Bros. Discovery untuk seorang eksekutif untuk mengemudi kandungan DC ke arah baharu, sama seperti presiden Marvel Studios Kevin Feige.

Saya baru-baru ini menulis tentang sekatan jalan yang rancangan 10 tahun sudah pun dihadapi, yang perlu diselesaikan oleh Gunn dan Safran. Terdapat banyak tukang masak yang berbeza di dapur, Johnson menjadi salah seorang daripada mereka; pelakon dilaporkan mengelilingi bekas presiden filem DC Walter Hamada untuk mendapatkan cameo nama besar dalam “Black Adam.” Johnson juga secara terbuka menyatakan bagaimana dia tidak fikir DC sepatutnya “mahu menjadi Marvel.”

Drama ini mungkin berbaloi jika “Black Adam” adalah filem yang bagus. Dengan cerita yang hampir tidak dapat difahami, urutan aksi yang memeningkan, dan skrip yang mengerikan, ia bukanlah permulaan yang baik untuk era Penemuan Warner Bros. alam semesta filem DC. Jangan ambil sahaja daripada saya: ia mempunyai 39% markah pengkritik pada Rotten Tomatoes.

Tetapi nampaknya terdapat jurang antara pengkritik dan khalayak umum. Filem ini mempunyai 90% skor penonton pada Rotten Tomatoes dan menerima gred B+ yang mencukupi daripada CinemaScore, yang meninjau penonton pada malam pembukaan filem.

Ia juga melakukan perniagaan yang baik di box office, dengan hampir $150 juta di seluruh dunia setakat ini, termasuk $67 juta di AS pada hujung minggu pembukaannya.

lelaki superman keluli henry cavill

Henry Cavill sebagai Superman dalam “Man of Steel.”

Warner Bros.Itu adalah angka sederhana untuk kebanyakan filem superhero bajet besar. Filem “Thor” keempat memperoleh $144 juta dalam penampilan sulungnya di AS. “The Batman” DC memperoleh $134 juta pada hujung minggu pertamanya.

Tetapi Black Adam juga merupakan watak yang kurang dikenali. Minggu-minggu akan datang akan lebih baik menentukan sama ada filem itu adalah hit sebenar. Jika filem itu mengekalkan momentumnya di box office, adakah ini yang Warner Bros. Discovery akan fikir penonton mahukan daripada filem DC mereka?

Prospek itu menakutkan. Untuk semua masalahnya, alam semesta filem DC sekurang-kurangnya nampaknya sedang membetulkan. Sejak pemergian Snyder, ia menghasilkan kegemaran kritikal seperti “The Suicide Squad” dan “Shazam!” serta hits box-office seperti “Joker” dan “Aquaman.”

Ia menggunakan pendekatan filem kendiri, memberikan pembikin filem peluang untuk meletakkan sentuhan peribadi mereka pada filem mereka daripada memfokuskan pada alam semesta yang saling berkaitan.

“Adam Hitam” condong ke arah yang terakhir. Viola Davis muncul sebagai watak “Suicide Squad” Amanda Waller dan seorang lagi wira-wira DC yang terkenal kembali untuk menjadi cameo. Pengarah, Jaume Collet-Serra, tidak meletakkan sentuhan peribadinya padanya tetapi meminjam sentuhan biasa dari filem DC arahan Snyder yang lalu.

Johnson berkata dia tidak fikir DC harus melakukan perkara seperti Marvel, tetapi filemnya menetapkan pentas untuk DC mengambil satu lagi retakan pada keseluruhan perkara “alam semesta pawagam”.

Saya hanya berharap “Black Adam” bukan pelan tindakannya.

We would like to thank the author of this short article for this remarkable content

‘Black Adam’ mahu menjadi filem Marvel, tetapi tidak boleh meninggalkan era Snyder – dan ia menyerlahkan kekacauan yang perlu diselesaikan oleh bos baharu DC Studios


You can find our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/