‘Black Panther: Wakanda Forever’ mencatat rekod pembukaan untuk November | Perniagaan CNN


New York
Perniagaan CNN

Black Panther: Wakanda Selamanya” mempunyai cabaran utama untuk mengikuti “Harimau kumbang,” salah satu filem blockbuster terbesar yang pernah ada, dan terpaksa melakukannya tanpa bintang Chadwick Boseman, yang meninggal dunia pada 2020.

Di sebalik semua cabaran, “Wakanda Forever” mencatatkan pembukaan box office yang besar pada hujung minggu ini. Filem Marvel dibuka kepada anggaran $180 juta di Amerika Utara, menurut studio filem itu, Disney.

Pembukaan itu mewakili salah satu tayangan perdana terbaik tahun ini dan menjadikan filem adiwira itu sebagai penampilan pertama dengan kutipan tertinggi untuk bulan November. Rekod asal adalah milik “The Hunger Games: Catching Fire,” yang menghasilkan $158 juta pada November 2013. Kutipan box office datang di mana kebanyakan di Hollywood meramalkan.

Filem itu telah dibuat $330 juta di seluruh dunia setakat ini.

Tidak hairanlah mengapa “Wakanda Forever” berjaya pada hujung minggu ini.

Filem yang dibintangi Letitia Wright dan Angela Bassett sebagai puteri dan ratu negara Afrika Wakanda, berasal dari Marvel Studios — jenama paling menguntungkan di seluruh Hollywood — dan merupakan sekuel kepada salah satu filem paling popular sepanjang zaman. .

Apabila “Black Panther” ditayangkan di pawagam pada Februari 2018, ia dibuka kepada $202 juta hujung minggu yang cemerlang. Ia kemudiannya membuat $1.3 bilion di seluruh dunia dan memperoleh beberapa pencalonan Oscar, termasuk Gambar Terbaik. Filem ini dianggap sebagai salah satu yang terbaik dari genre buku komik dan salah satu yang terbaik dari Marvel.

Penonton juga berkemungkinan membeli tiket ke “Wakanda Forever” untuk melihat bagaimana filem dan pengarah Ryan Coogler akan mengendalikan pemergian Boseman. Dalam temu bual dengan majalah Empire pada bulan September, ketua Marvel Studios Kevin Feige berkata “Rasanya seperti terlalu cepat” untuk menyusun semula pelakon mendiang. Boseman meninggal dunia pada usia 43 tahun akibat kanser kolon.

Mengenai penerimaannya yang kritikal, “Wakanda Forever” mendapat takuk skor 84% di laman semakan Rotten Tomatoes. Penonton juga memberikan filem itu “A” di CinemaScore.

“‘Black Panther: Wakanda Forever’ menghadapi tahap kesukaran yang melampau, menangani kematian tragis Chadwick Boseman,” Brian Lowry, pengkritik media CNN, menulis dalam ulasannya. “Bahawa filem itu berjaya menarik perhatian yang muram itu dan masih disampaikan kerana hiburan gaya Marvel mewakili pencapaian besar.”

Pembukaan kukuh filem ini datang pada masa yang sesuai untuk teater dan Disney.

Untuk teater, industri memerlukan blokbuster untuk membantu meningkatkan jumlah kerana filem baharu yang terkenal sukar ditemui dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Bagi Disney, saham gergasi media itu merosot 13% pada hari Rabu selepas syarikat itu melaporkan perniagaan penstrimannya kehilangan $1.4 bilion suku lepaswalaupun mengembangkan asas pelanggannya.

Kemunculan sulung “Wakanda Forever” tidak mungkin akan memberi kesan kepada saham Disney kerana para pelabur kekal fokus pada usaha penstriman syarikat. Tetapi prestasi box office yang kukuh membantu Disney menamatkan minggu yang buruk dengan nada tinggi.

Ia juga boleh membantu membina momentum untuk teater dengan satu lagi filem blockbuster Disney yang berpotensi di kaki langit bulan depan: “Avatar: The Way of Water.”

We wish to thank the author of this article for this amazing web content

‘Black Panther: Wakanda Forever’ mencatat rekod pembukaan untuk November | Perniagaan CNN


Our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/