Bobby Rydell, idola remaja Philly yang terkenal dengan ‘Wild One’ dan ‘Volare,’ meninggal dunia pada usia 79 tahun

Bobby Rydell, 79, penyanyi yang terkenal sebagai idola remaja South Philly dengan lagu hits seperti “Kissin’ Time,” “Wild One,” dan “Wildwood Days,” dan mengekalkan kerjaya dalam perniagaan pertunjukan yang berlangsung selama enam dekad, telah meninggal dunia.

Kematian Encik Rydell telah disahkan oleh penyelaras pemasaran dan acaranya, Maria Novey, yang berkata beliau meninggal dunia petang Selasa di Hospital Jefferson Abington.

Dia berkata bahawa kematian Encik Rydell adalah di luar jangkaan, walaupun dia mempunyai banyak masalah kesihatan, sejak 2012 apabila dia menjalani pemindahan dua kali untuk menggantikan hati dan buah pinggang.

DJ Philadelphia Jerry Blavat telah menempah Encik Rydell untuk membuat persembahan di Pusat Kimmel pada bulan Januari, tetapi penyanyi itu tidak dapat membuat persembahan kerana kesihatan yang kurang baik. Punca kematian adalah komplikasi radang paru-paru bukan COVID-19, menurut Novey. Isteri Encik Rydell, Linda J. Hoffman, berada di sisinya di hospital, kata Blavat.

Bersama-sama dengan Frankie Avalon, Chubby Checker dan Fabian Forte, Encik Rydell ialah salah seorang daripada empat idola remaja Philly Selatan yang menemui penonton negara pada akhir 1950-an dan awal 1960-an menerusi rancangan televisyen berasaskan Philadelphia Dick Clark, American Bandstand.

Di Twitter, penyanyi Tommy James menelefon Encik Rydell “Seorang kawan baik dan salah seorang idola saya. Dia akan sangat dirindui.” Adam Weiner dari kumpulan Philadelphia Low Cut Connie memanggilnya “legenda Philly Selatan. … Bobby melakukan versi terhebat `Volare’ yang pernah ada.”

Dilahirkan sebagai Robert Ridarelli, dia memenangi pertandingan bakat di Paul Whiteman Kelab Remaja TV pertunjukan pada tahun 1950 dan tidak lama kemudian menukar nama panggungnya kepada Rydell. Sebelum dia keluar dari usia remaja, dia adalah bintang antarabangsa, melawat Australia bersama Everly Brothers pada tahun 1960 dan menjadi penghibur termuda yang pernah menjadi tajuk utama Copacabana di New York pada tahun 1961.

Hitnya banyak, bermula apabila dia menandatangani dengan Philly’s Cameo Records (yang kemudiannya menjadi Cameo Parkway) pada tahun 1959. Yang pertama ialah “Kissin’ Time,” diikuti dengan “We Got Love,” penjual pertamanya yang berjuta-juta, dan “Little Bitty Perempuan,” kedua. Pada tahun 1960, dia mendapat sambutan hebat dengan versi muka depan Domenico Modugno “Volare,” dan “Wildwood Days,” pada tahun 1963, menjadi lagu perayaan dan nostalgia untuk generasi pengunjung Jersey Shore-kawasan Philadelphia.

Pada tahun yang sama, dia membintangi bertentangan dengan Ann-Margret dan Dick Van Dyke dalam versi filem muzikal. Selamat tinggal Birdie. Namanya begitu dikaitkan dengan zaman sebelum Pencerobohan British rock-and-roll vintaj bahawa sekolah dalam muzikal 1971 dan filem 1978 gris dikenali sebagai Rydell Tinggi.

Daripada semua penyanyi idola remaja, “dia mempunyai paip terbaik,” kata Blavat pada hari Selasa. “Dia boleh melakukan Sinatra, dia boleh melakukan apa sahaja. Dengar “Volare.” Dia boleh buat komedi. Dia bermain gendang. Dia seorang peniru yang hebat. Dia berada di Pertunjukan Red Skelton banyak kali. Dia boleh jadi sebesar Bobby Darin, tetapi dia tidak mahu meninggalkan Philadelphia.”

Bapa En. Rydell, Adrio, mula membawanya ke tempat hiburan di Philadelphia Selatan seperti Kelab RDA dan Kelab Sosial Erie ketika dia berumur 7 tahun, bertanya sama ada anak lelakinya yang berbakat boleh duduk dan bermain dram dengan band rumah.

Dia bermula sebagai penyanyi pada awal remajanya, sebelum menjadi sensasi rock-and-roll yang bersama-sama dengan Avalon, Fabian, dan Checker, membantu mengisi kekosongan hati remaja pompadoured apabila kerjaya Elvis Presley ditangguhkan apabila dia masuk. Tentera pada tahun 1958.

“Saya sebenarnya bukan penyanyi rock-and-roll,” En. Rydell memberitahu The Inquirer pada 2016, pada masa penerbitan memoirnya, Teen Idol on the Rocks: Kisah Peluang Kedua. “Itulah yang anda perlu lakukan untuk berjaya. Saya seorang lelaki Buku Lagu Amerika.”

Jika ditanya lagu kegemaran dalam himpunannya, Encik Rydell akan menjawab tanpa teragak-agak. Ia adalah “Wildwood Days,” pujian kepada bandar pantai di mana, ketika dia membesar di rumah pendosa di 11th Street di South Philly, dia boleh melarikan diri ke sana. Neneknya memiliki rumah tumpangan di sana. “Ia adalah lagu kebangsaan Jersey Shore,” katanya.

Apabila kerjaya Encik Rydell bermula pada tahun 1961, bapanya meletakkan jawatannya sebagai mandor untuk Electro-Nite Carbon Co. untuk menjadi pengurus jalannya. Beberapa tahun kemudian, En. Rydell memindahkan ibu bapanya dan datuk neneknya ke sebuah rumah bersamanya di Penn Valley, tempat dia tinggal sehingga berpindah ke Blue Bell pada 2019.

Hit besar berhenti datang untuk idola remaja Philly pada pertengahan 1960-an, selepas Bandstand berpindah ke Los Angeles dan The Beatles tiba. Tetapi Rydell terus membuat persembahan.

“[I] tak percaya dengan kemampuan vokal [Rydell] mempunyai,” kata Avalon pada 2016. “Sebagai seorang pelakon, sebagai pelawak, sebagai seorang impresionis, hubungan dengan penonton, dia tanpa ragu-ragu antara manusia paling berbakat dalam seluruh generasi saya.”

Tajuk memoir Encik Rydell merujuk kepada perjuangannya dengan alkohol, yang katanya bermula pada 1992 apabila isteri pertamanya, Camille, yang meninggal dunia pada 2003, mula-mula didiagnosis dengan kanser payudara.

“Saya tidak berhak untuk berasa kasihan pada diri saya sendiri,” tulisnya Idola Remaja. “Saya tahu betul bagaimana saya sampai ke tempat saya berada. Minum berpuluh tahun telah merosakkan badan saya dan merosakkan hati dan buah pinggang saya. Saya tidak mempunyai sesiapa yang perlu dipersalahkan melainkan milik anda yang sebenarnya.”

En. Rydell berkahwin dengan Hoffman, seorang jururawat dan juruteknik X-ray, pada tahun 2009. Selepas pemindahan buah pinggang dan hati berganda selama 20 jam pada 2012, dia menjalani pembedahan pintasan jantung pada tahun berikutnya.

Namun, Encik Rydell, yang wajahnya menghiasi mural di Philadelphia Selatan dan Wildwood, terus membuat persembahan, kebanyakannya bersama Forte dan Avalon. Dengan Golden Boys dan sebagai penghibur solo, Encik Rydell membuat purata kira-kira tiga dozen pertunjukan setahun yang membawa kepada permulaan wabak itu. Ketiga-tiga mereka kembali ke pentas di Lancaster pada bulan Ogos, tetapi Encik Rydell tidak dapat membuat persembahan di Florida pada bulan Januari. Penyanyi Lou Christie menggantikannya.

Satu pertunjukan di Hotel & Kasino Golden Nugget di Atlantic City, yang pada asalnya dijadualkan pada Mac, telah dijadualkan semula pada bulan Jun, “dan kami berharap dia akan mendapatkan kekuatannya kembali untuk dapat membuat persembahan itu,” kata Novey.

Novey pertama kali bertemu Encik Rydell dan Hoffman di Malt Shop Memories Cruise tempat dia membuat persembahan “dan dia hanya duduk dan bercakap dan mengambil gambar dengan semua orang,” kata Novey. “Dia hanyalah seorang lelaki Philadelphia yang tidak pernah lupa dari mana dia berasal. Saya tidak pernah melihat dia menolak permintaan untuk autograf, dan maksud saya tidak pernah. Kami akan menunggu kereta, dan dia akan menandatangani autograf di atas bumbung. Dia sangat menghargai, dan dia pastinya tidak mempunyai ego.”

Selain isterinya, Encik Rydell meninggalkan anak perempuannya, Jennifer Dulin, dan anak lelaki, Robert Ridarelli, serta lima cucu. Tiada urusan pengebumian atau upacara pengebumian telah dibuat pada masa ini.We would love to give thanks to the writer of this write-up for this outstanding content

Bobby Rydell, idola remaja Philly yang terkenal dengan ‘Wild One’ dan ‘Volare,’ meninggal dunia pada usia 79 tahun


Discover our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/