Bobby Rydell, seorang idola remaja 60-an dan bintang ‘Bye Bye Birdie’, meninggal dunia

Penyanyi Bobby Rydell ditunjukkan di atas kapal pesiar mewah di New York City selepas tiba dari Eropah pada 12 Mac 1962.

AP


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

AP


Penyanyi Bobby Rydell ditunjukkan di atas kapal pesiar mewah di New York City selepas tiba dari Eropah pada 12 Mac 1962.

AP

Bobby Rydell, seorang peminat rock ‘n roll awal yang merupakan bintang radio, televisyen dan filem muzikal “Bye Bye Birdie,” meninggal dunia pada hari Selasa.

Rydell meninggal dunia akibat komplikasi radang paru-paru di sebuah hospital di pinggir bandar kelahirannya Philadelphia, menurut kenyataan yang disiarkan oleh penyelaras pemasaran dan acaranya Maria Novey.

Rydell, yang mengkreditkan pemindahan buah pinggang dan hati 2012 dengan memanjangkan hayatnya, berusia 79 tahun.

Bersama James Darren, Fabian dan Frankie Avalon, Rydell adalah antara gelombang idola remaja sihat yang muncul selepas Elvis Presley dan sebelum kebangkitan The Beatles.

Antara 1959 dan 1964, dia mempunyai hampir tiga dozen Top 40 single termasuk “Wild One,” “Volare,” “Wildwood Days,” “The Cha-Cha-Cha” dan “Forget Him,” sebuah lagu saguhati untuk seorang gadis yang kehilangan. yang membantu mengilhami klasik Beatles “She Loves You.”

Dia mempunyai peranan berulang dalam “The Red Skelton Show” dan program televisyen lain, dan “Bye Bye Birdie” pada tahun 1963 telah ditulis semula untuk memberikan Rydell peranan utama sebagai teman lelaki Ann-Margret. Dia tidak mahu berpindah ke Hollywood, bagaimanapun, dan “Birdie” menjadi satu-satunya peranan filem pentingnya – walaupun sekolah menengah dalam muzikal hit ’70-an “Grease” dinamakan untuknya.

1649234524 597 Bobby Rydell seorang idola remaja 60 an dan bintang Bye Bye

Ann-Margret, kanan, dan Bobby Rydell menari semasa adegan dari “Bye Bye Birdie” di set filem di Los Angeles pada 14 September 1962.

AP


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

AP


Ann-Margret, kanan, dan Bobby Rydell menari semasa adegan dari “Bye Bye Birdie” di set filem di Los Angeles pada 14 September 1962.

AP

Orang asli Philadelphia menjauhi tarikan Hollywood

Rydell tidak pernah tersasar jauh dari akar Philadelphianya, tinggal di kawasan itu sepanjang hayatnya. Blok 11th Street tempat dia dibesarkan diberi nama Bobby Rydell Boulevard oleh kampung halamannya pada tahun 1995.

“Saya tidak pernah menganggap diri saya sebagai selebriti,” katanya kepada The Philadelphia Inquirer pada 2003. “Saya hanya seorang lelaki yang pergi ke sana dan bekerja.”

Dia dilahirkan sebagai Robert Ridarelli di kawasan kejiranan Philadelphia Selatan yang juga akan menghasilkan idola remaja Darren, Fabian dan Avalon. Mereka mengenali antara satu sama lain semasa kanak-kanak — Rydell bermain dram dengan Avalon pada sangkakala dalam kumpulan yang dipanggil Rocco and the Saints.

Sebelum dia menghiasi muka depan majalah remaja dan skrin filem, Rydell membuat tulang belulangnya sebagai anak muda di kelab Philadelphia.

Dia membuat penampilan pertamanya sebagai pemain dram berusia 7 tahun, bukan penyanyi. Kit dram pertamanya adalah hadiah daripada bapanya, Al Ridarelli, yang memberi inspirasi kepada pilihan alat muzik anaknya dengan membawanya melihat persembahan Gene Krupa.

Pada usia 9 tahun, dia memulakan kerjaya dalam rancangan televisyen amatur dan menjadi pemain dram tetapnya selama tiga tahun.

Rydell mendapat kejayaan besar pada tahun 1959 di “American Bandstand,” yang pada asalnya disiarkan dari Philadelphia. Pukulan pertamanya, “Kissing Time,” pantas diikuti, dan remaja kurus berusia 17 tahun dengan potongan rambut pompadour itu menjadi terkenal. Rydell dan rakan-rakan penghiburnya di Philadelphia sangat sesuai untuk hos “Bandstand” Dick Clark, yang berusaha menjadikan rock n’ roll sedap didengari oleh muda dan tua. Dia juga membuat penampilan secara langsung di seluruh negara dalam lawatan yang dianjurkan oleh Clark.

Memberi laluan kepada Pencerobohan British

Mengubah cita rasa muzik yang diawali oleh The Beatles dan Invasion British yang lain meredakan kerjaya Rydell dan rakan senegaranya yang terkenal, dan dia terus membuat persembahan dan merakam muzik dengan kejayaan yang terhad pada akhir 1960-an dan 1970-an. Tetapi pada tahun 1985, dia menyertai rakan lamanya Avalon dan Fabian untuk apa yang mereka fikir akan menjadi beberapa penampilan. Mereka menggelarkan diri mereka sebagai “The Golden Boys of Bandstand,” dan persembahan itu sangat berjaya sehingga ketiga-tiga mereka akhirnya membuat jelajah selama tiga tahun dan mempersembahkan 300 pertunjukan di seluruh negara.

“Kami tidak mahu membuktikan apa-apa. Kami hanya berkata kepada diri sendiri, ‘Ini adalah tiga kanak-kanak Itali dari Philadelphia Selatan, dilahirkan dan dibesarkan dalam jarak dua blok antara satu sama lain. Mari pergi ke sana dan berseronok,'” Rydell memberitahu The Atlantic City Weekly pada tahun 2006. “Itu tidak berubah. Saya rasa orang ramai melihat sikap itu datang dari pentas. Ia adalah persembahan yang menyeronokkan untuk ditonton — itulah yang menjadikannya begitu berjaya. Kami berseronok melakukannya.”

Kekasih zaman kanak-kanak dan isteri pertama Rydell, Camille, meninggal dunia pada tahun 2003.

Dia meninggalkan isteri keduanya, Linda Hoffman, yang dinikahinya pada 2009, bersama anak lelaki Robert Ridarelli, anak perempuan Jennifer Dulin, dan lima cucu.

We wish to say thanks to the writer of this article for this incredible web content

Bobby Rydell, seorang idola remaja 60-an dan bintang ‘Bye Bye Birdie’, meninggal dunia


You can find our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/