Box Office: ‘Black Adam’ Debut di No. 1 Dengan $67 Juta, ‘Tiket ke Syurga’ Menjaringkan $16 Juta

Adam Hitam,” pengembaraan adiwira yang dibintangi Dwayne Johnson sebagai penjahat yang berjanji untuk mengubah “hierarki kuasa” dalam alam semesta DC, menjulang carta box office dengan $67 juta dalam penampilan sulung domestiknya.

Filem buku komik Warner Bros dengan mudahnya telah menurunkan satu lagi tayangan baharu hujung minggu di seluruh negara, komedi romantis Universal “Tiket ke Syurga,” yang mendapat tempat kedua dengan lebih baik daripada jangkaan $16.3 juta daripada 3,543 pawagam. “Black Adam,” menjelang hujung minggu, dijangka dibuka kepada $62 juta semasa bermain di 4,350 teater, tetapi jualan tiket lebih kukuh daripada yang dijangkakan pada hari Sabtu dan Ahad, menyebabkan studio menyemak semula anggaran.

Untuk kisah asal usul wira-wira, permulaan $67 juta untuk “Black Adam” bukanlah sesuatu yang mengejutkan, walaupun ia sejajar dengan filem DC 2018 “Aquaman” ($67.8 juta) dan ke atas “Shazam!” 2019. ($53.5 juta), yang masing-masing berjaya bertahan di pawagam cukup lama untuk mengesahkan ratusan juta yang dibelanjakan Warner Bros untuk menghasilkan filem tersebut. Berbanding dengan antihero di luar ruang DC walaupun, “Black Adam” memperoleh jauh lebih rendah daripada “Venom” 2018, yang juga berpusat pada watak buku komik yang kurang dikenali dan dibuka kepada $80 juta walaupun ulasan yang mengerikan.

Dalam kes “Aquaman,” yang diketuai oleh seorang lagi tokoh besar dalam Jason Momoa, filem itu mempunyai faedah tambahan untuk bermain di sekitar cuti, menamatkan tayangan teaternya dengan kukuh $335 juta di dalam negara dan $1 bilion di seluruh dunia. “Black Adam” tidak dijangka mempunyai berbilang jenis itu, tetapi memandangkan ia menelan belanja besar $195 juta sebelum yuran pemasaran, ia juga perlu terus bermain di skrin besar untuk beberapa lama.

Di peringkat antarabangsa, “Black Adam” bermula dengan $73 juta daripada 76 pasaran untuk jumlah global $140 juta.

“Sebagai spin-off, ini adalah pembukaan yang kukuh,” kata David A. Gross, yang mengendalikan firma perunding filem Franchise Entertainment Research. “‘Black Adam’ sepatutnya berjaya di luar negara dan menguntungkan dengan selesa.”

Bagi Warner Bros., “Black Adam” ialah filem keenam studio (daripada enam) tahun ini untuk dibuka di tempat pertama di box office domestik, selepas “The Batman,” “Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore,” “Elvis ,” “DC League of Super-Pets” dan “Jangan Risau Sayang.”

Dan, dalam kemenangan untuk pawagam, “Black Adam” ialah filem pertama yang dibuka melebihi $50 juta sejak “Thor: Love and Thunder” pada bulan Julai. Ia juga merupakan kali pertama box office secara kolektif melepasi $100 juta dalam satu hujung minggu sejak pertengahan Julai.

Terima kasih kepada pesona gabungan Julia Roberts dan George Clooney, “Ticket to Paradise” berjaya berfungsi sebagai pengaturcaraan balas kepada “Black Adam.” Dan dengan cabaran yang dihadapi komedi romantis di box office, itu tidak diberikan — walaupun dengan pentas tengah Roberts dan Clooney. Ia tidak hampir menyamai permulaan “The Lost City,” sebuah filem dua tangan yang dibintangi oleh Sandra Bullock dan Channing Tatum yang dibuka awal tahun ini kepada $30 juta, tetapi filem itu berjaya mengembangkan daya tarikannya dengan bersandar pada aksi tersebut. dan bahan letupan, sekurang-kurangnya berbanding rom-com tradisional. “Tiket ke Syurga” berdiri sebagai salah satu permulaan yang lebih baik untuk cerita-cerita lucu tahun ini, mengalahkan “Bros” ($4.8 juta) dan “Marry Me” ($7.9 juta, sambil mendarat serentak di Peacock).

Ia juga menambah perniagaan cemerlang filem itu di luar negara, di mana “Tiket ke Syurga” telah menjana $80 juta. Kini setelah ia dibuka di Amerika Utara, filem itu menghampiri paras $100 juta, dengan jualan tiket kini pada $96 juta di seluruh dunia.

“Ini adalah dua bintang terbesar Hollywood dan mereka masih mempunyai pengikut yang ramai di luar negara, di mana penonton lebih setia kepada selebriti berbanding di Amerika Utara,” kata Gross. “Di situlah filem ini menjana wang yang sangat baik.”

Penonton yang lebih tua amat terpesona dengan “Tiket ke Syurga,” yang menelan belanja $60 juta untuk dihasilkan. Hampir 50% pembeli tiket berumur 45 tahun ke atas dan 64% berumur di atas 35 tahun. Pengunjung hujung minggu pembukaan nampaknya menikmati filem itu, memberikannya CinemaScore “A-“. Ol Parker (“Mamma Mia! Here We Go Again”) mengarahkan “Tiket ke Syurga,” yang mengikuti Roberts dan Clooney sebagai bekas bermusuhan yang terbang ke Bali untuk menghentikan perkahwinan senapang patah anak perempuan mereka.

“‘Tiket ke Syurga’ menjadi acara untuk semua penonton hujung minggu ini, tetapi terutamanya orang dewasa yang lebih tua, yang sukar untuk pergi ke pawagam,” kata Jim Orr, presiden pengedaran domestik Universal. Permulaannya yang lebih baik daripada yang dijangkakan, katanya, “menunjukkan perkataan luar mulut ke mulut yang luar biasa yang dihasilkan oleh filem itu.”

Di tempat lain di box office domestik, juara hujung minggu lalu “Halloween Berakhir” jatuh ke tempat keempat dengan $8 juta, penurunan 80% yang mengejutkan daripada penampilan sulungnya $41 juta. Ia adalah salah satu kejatuhan minggu ke minggu yang paling teruk dalam sejarah baru-baru ini untuk filem yang pertama kali dibuka. “Halloween Ends” bertahan dengan penurunan yang lebih curam berbanding pendahulunya, “Halloween Kills” 2021, yang turut membuat debut hari-dan-tarikh di Peacock dan menjunam 70% pada hujung minggu kedua. Filem itu mencecah $92 juta di box office domestik.

Setakat ini, “Halloween Ends,” yang diletakkan sebagai pertarungan terakhir antara Laurie Strode arahan Jamie Lee Curtis dan musuhnya Michael Myers, telah mengaut $54.17 juta di Amerika Utara dan $82 juta di seluruh dunia.

Sebaliknya, filem seram bertaraf R Paramount “Smile” meneruskan tayangannya yang hebat, mendarat di tempat ketiga dengan $8.3 juta (penurunan tipis 34%) pada hujung minggu keempat tayangannya. Filem itu, yang menelan belanja $17 juta, telah menjadi filem seram yang tidak dijangka pada musim gugur, dengan $84.3 juta setakat ini. Di box office antarabangsa, “Smile” telah menjana $81.9 juta yang besar untuk jumlah global yang sihat sebanyak $166.2 juta.

Filem animasi keluarga Sony “Lyle, Lyle, Crocodile” melengkapkan lima teratas dengan $4.2 juta daripada 3,536 tempat pada hujung minggu. Selepas tiga minggu, ia menjana $28.7 juta di Amerika Utara dan $8.4 juta di peringkat antarabangsa.

Beberapa keluaran baharu berjaya di box office indie, termasuk komedi gelap Martin McDonagh “The Bashees of Inisherin,” “Aftersun” A24 dan “Decision to Leave” arahan Park Chan-wook.

“The Banshees of Inisherin” terbitan Searchlight, sebuah filem berlatarbelakangkan Ireland yang dibintangi oleh Colin Farrell dan Brendan Gleeson sebagai rakan seumur hidup yang menemui jalan buntu, membawa masuk $181,000 daripada empat pawagam, yang diterjemahkan kepada $45,250 yang besar bagi setiap lokasi. Itu adalah purata skrin yang lebih baik daripada “Tár” ($40,000 setiap lokasi), “Segitiga Kesedihan” ($21,007 setiap lokasi) dan calon anugerah terbaharu yang lain. Menjelang Jumaat depan, Searchlight mengembangkan “The Banshees of Inisherin” kepada kira-kira 11 pasaran tambahan sebelum dibuka di seluruh negara dalam beberapa minggu akan datang.

Paul Mescal, daripada kemasyhuran “Orang Biasa”, membintangi “Aftersun”, yang memperoleh $66,355 daripada empat skrin dan purata $16,588 setiap lokasi. A24 perlahan-lahan melancarkan filem yang disemak dengan baik hingga November.

Mubi mengedarkan “Keputusan untuk Keluar,” yang membawa masuk $296,436 daripada 48 skrin dan diterjemahkan kepada $6,176 yang lebih lembut setiap lokasi. Kini dalam hujung minggu kedua dalam tayangan terhad, thriller romantik itu telah menjana $437,116 setakat ini.

We would like to give thanks to the writer of this short article for this outstanding content

Box Office: ‘Black Adam’ Debut di No. 1 Dengan $67 Juta, ‘Tiket ke Syurga’ Menjaringkan $16 Juta


Visit our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/