Box Office: ‘Fantastic Beasts 3’ Dibuka kepada Francais-Rendah $43 Juta

Binatang Hebat: Rahsia Dumbledore,” bab ketiga dalam siri spinoff “Harry Potter”, mengumpul $43 juta yang disenyapkan dalam debut box office domestiknya.

Pada masa pandemik, penjualan tiket itu sudah cukup untuk mendahului carta box office hujung minggu ini dan mendapat salah satu pembukaan terbesar di Amerika Utara pada tahun 2022. Tetapi ia juga merupakan petanda bahawa keajaiban kekurangan bekalan untuk Dunia Sihir JK Rowling yang menguntungkan dan sentiasa berkembang. Ditenggelamkan oleh ulasan bercampur-campur dan sikap tidak peduli yang semakin meningkat untuk bintang siri prekuel Newt Scamander (Eddie Redmayne) dan syarikat, “The Secrets of Dumbledore” berdiri sebagai permulaan yang paling buruk untuk filem “Harry Potter” yang bersebelahan. (Pendahulunya, “Fantastic Beasts and Where to Find Them” 2016, dilancarkan kepada $74 juta di Amerika Utara, manakala susulan 2018 “The Crimes of Grindelwald” merosot kepada $62 juta.)

Keghairahan yang semakin berkurangan untuk “Fantastic Beasts” adalah bermasalah kerana ilmu sihir dan sihir tidak murah. Warner Bros mengeluarkan $200 juta untuk menghasilkan “The Secrets of Dumbledore,” dan studio membelanjakan berpuluh juta lagi untuk mempromosikan filem itu kepada penonton di seluruh dunia. Seperti penyertaan francais sebelum ini, “The Secrets of Dumbledore” akan bergantung pada box office antarabangsa untuk menjana wang dalam tayangan teaternya. Dua ansuran pertama “Fantastic Beasts” – yang masing-masing berakhir dengan $814 juta secara global dan $650 juta secara global – menghasilkan hampir 75% hasil daripada jualan asing.

“Fantastic Beasts 3,” juga, telah menjadi tarikan yang lebih besar kepada penonton di luar negara. Sejak filem itu mendarat di beberapa pasaran asing hujung minggu lalu, “The Secrets of Dumbledore” telah memperoleh kutipan $193 juta di seluruh dunia sehingga kini. Tetapi kegigihan COVID-19 telah menembusi box office di China, di mana 50% panggung wayang ditutup, manakala pencerobohan Rusia ke atas Ukraine bermakna negara itu tidak diberikan akses kepada filem Hollywood. Keterbatasan tersebut telah sukar untuk semua filem blockbuster. Sejak wabak itu bermula pada 2020, hanya lima filem Hollywood telah menjana sekurang-kurangnya $500 juta di box office global. Satu filem yang tidak menghadapi masalah untuk memecahkan penanda aras itu ialah “The Batman,” yang telah menjadi tempat yang cerah untuk Warner Bros. Hujung minggu ini, pengembaraan buku komik, yang dibintangi oleh Robert Pattinson, telah melepasi $750 juta di seluruh dunia.

Veteran “Harry Potter” David Yates mengarahkan bab ketiga dalam siri prekuel, yang mengikuti profesor Hogwarts yang dikasihi Albus Dumbledore (digambarkan oleh Jude Law). Tetapi dia hanya salah seorang daripada pasangan Dumbledores yang mempunyai “rahsia,” seperti yang dirujuk dalam tajuk filem itu. Dalam “Fantastic Beasts 3,” yang ditulis bersama oleh Rowling dan seorang lagi alum “Potter” Steve Kloves, Albus muda dan Scamander, ahli magizoologi terkenal, bekerjasama untuk menggagalkan ahli sihir gelap Gellert Grindelwald (Mads Mikkelson, menggantikan Johnny Depp) daripada mencetuskan perang dunia sihir. Pelakon juga termasuk Ezra Miller, Dan Fogler, Alison Sudol, Callum Turner dan Jessica Williams.

Kepelbagaian Peter Debruge menggelar filem itu sebagai “sekuel yang sangat baik.” Saga prekuel, yang mendahului pengembaraan Harry, Ron dan Hermione, bertujuan untuk menjadi francais lima filem, tetapi eksekutif di Warner Bros. sedang menunggu untuk melihat bagaimana “The Secrets of Dumbledore” diterima oleh penonton sebelum memberikan filem empat dan lima lampu hijau. “Fantastic Beasts 3” memperoleh CinemaScore “B+”, gred yang sama seperti pendahulunya. “Haiwan Hebat dan Di Mana Menemui Mereka” mendapat markah yang lebih tinggi, skor “A-“, daripada penonton wayang.

Di luar skrin, “Fantastic Beasts” telah magnet kontroversi. Di samping penjualan tiket box office yang merosot, siri ini telah mengalami pukulan balik ke atas Rowling pandangan kontroversial mengenai jantina dan identiti jantinaserta dakwaan penderaan rumah tangga yang memaksa Depp keluar daripada francais. Dan Miller, yang mempunyai peranan penting dalam filem terbaru, baru-baru ini ditangkap kerana berkelakuan tidak senonoh dan menggangguwalaupun a perintah sekatan sementara terhadap pelakon itu baru digugurkan.

Walaupun penonton wayang mungkin tidak mengetahui semua skandal yang melanda “Fantastic Beasts,” secara dalaman di Warner Bros. ia telah menjadi pening kepala, yang menjadi semakin kurang menyenangkan untuk ditanggung kerana siri ini tidak lagi menghasilkan wang dalam tayangan teaternya. The Wizarding World of Harry Potter, bagaimanapun, adalah lebih daripada francais filem. Alam semesta yang hebat telah meminjamkan dirinya kepada taman tema yang menguntungkan, acara langsung dan drama Broadway, serta kekayaan produk pengguna dan kejayaan dalam hiburan rumah.

Tayangan utama lain pada hujung minggu ini, drama berasaskan kepercayaan Sony “Father Stu”, gagal dalam debut domestiknya, hanya memperoleh $5 juta daripada 2,705 teater Amerika Utara. Filem itu, yang jatuh ke tempat kelima, telah memperoleh $8 juta sejak dibuka pada hari Rabu. Mark Wahlberg, yang membintangi filem itu bersama Mel Gibson, menghasilkan “Father Stu” dan menggunakan wangnya sendiri apabila COVID-19 mengenakan kos tambahan untuk pengeluaran.

Rosalind Ross, rakan kongsi Gibson, menulis dan mengarahkan filem itu, yang menceritakan kisah peninju yang bertukar menjadi imam Father Stuart Long dan perjalanan inspirasinya daripada pemusnahan diri kepada penebusan. “Father Stu” ialah filem studio utama pertama Gibson sejak “Daddy’s Home 2” 2017 daripada Paramount Pictures. Gibson sebahagian besarnya telah mengerjakan filem indie yang lebih kecil dan filem aksi terus ke penstriman dengan Lionsgate dan Saban Films dalam dekad sejak menjadi tajuk utama untuk omelan anti-semitik dan perkauman.

Beberapa pegangan, termasuk “Sonic the Hedgehog 2,” “The Lost City” dan “Everything Everywhere All At Once,” mempunyai lebih banyak lagi untuk diraikan pada hujung minggu. Lagipun, bukan perkara biasa bahawa komedi romantik (dalam “The Lost City”) dan filem indie (“Everything Everywhere All At Once”) menduduki tempat yang lebih tinggi di carta box office berbanding filem adiwira utama (Sony “Morbius”) dan filem Michael Bay yang meletup (Universal “Ambulans”).

Di tempat No. 2, filem mesra keluarga Paramount “Sonic the Hedgehog 2” melonjak kepada $30 juta daripada 4,258 pawagam, menurun 58% pada hujung minggu kedua tayangannya. Memandangkan “Sonic 2” terus menarik perhatian penonton, filem itu telah menjana $119.6 juta yang kukuh di Amerika Utara sehingga kini.

Pengembaraan aksi romantis Sandra Bullock dan Channing Tatum “The Lost City” mendapat tempat ketiga untuk hujung minggu kedua berturut-turut. Filem itu, juga dari Paramount Pictures, mengumpul $6.5 juta pada hujung minggu keempat di pawagam, menjadikan jumlah domestiknya kepada $78.5 juta.

Genre-overload A24 “Everything Everywhere All At Once” menikmati satu lagi larian yang mengagumkan, naik ke tempat keempat dengan $6.1 juta daripada 2,220 skrin. Diarahkan oleh Dan Kwan dan Daniel Scheinert dan dibintangi oleh Michelle Yeoh dalam gabungan aksi-pengembaraan-komedi-fantasi-sci-fi, filem indie itu telah memperoleh $17.6 juta setakat ini.

Di tempat keenam dan ketujuh, masing-masing, “Morbius” menambah $4.7 juta daripada 3,462 lokasi, manakala “Ambulans” mengumpulkan $4 juta daripada 3,412 lokasi. “Morbius,” yang ditayangkan di pawagam awal April, telah memperoleh kutipan $65 juta setakat ini. “Ambulans,” yang mula muncul di skrin besar hujung minggu lalu, telah menjana $15 juta.

We would like to say thanks to the writer of this write-up for this amazing material

Box Office: ‘Fantastic Beasts 3’ Dibuka kepada Francais-Rendah $43 Juta


Take a look at our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/