Box Office: Hujung Minggu Pembukaan ‘Lightyear’ Berjuang untuk Mengatasi ‘Jurassic World Dominion’

Infiniti bukanlah peristiwa penting yang praktikal di box office, jadi Disney’s “Tahun cahaya” perlu menyelesaikan hari pembukaan $20.7 juta dan seterusnya.

Spin-off Pixar bagi siri “Toy Story” dilancarkan pada malam Khamis dengan sambutan yang dihormati $5.2 juta daripada tayangan pratonton. Walau bagaimanapun, filem itu kini dijejaki berada di bawah jangkaan awal, yang pada mulanya menambat filem itu untuk penampilan sulung antara $70 juta dan $80 juta daripada 4,255 teater di Amerika Utara. Lebih-lebih lagi, “Lightyear” sedang bergelut untuk menyingkirkan “Jurassic World Dominion” Universal daripada slot teratas carta domestik semasa hujung minggu kedua sekuel dino itu.

Sudah tentu ada cara yang menang untuk melihat pembukaan “Lightyear”, kerana unjuran kutipan $52 juta dengan mudah akan menandakan debut tertinggi untuk filem animasi sejak bermulanya wabak di Amerika Utara. Penonton keluarga agak gelisah untuk kembali ke skrin besar kerana pemultipleks telah dibuka semula, yang telah menyebabkan Disney memikirkan semula strategi keluarannya, menarik diri daripada tayangan teater untuk tiga ciri animasi terbaru Pixar — “Soul,” “Luca” dan “Turning Merah” — dan sebaliknya memperkenalkannya secara langsung pada strim syarikat Disney+ untuk meningkatkan langganan. Selepas menghabiskan lebih daripada dua tahun dari teater, pembukaan $52 juta akan menunjukkan bahawa Pixar masih mempunyai tempat di skrin besar.

Walau bagaimanapun, tidak sukar untuk membayangkan bahawa Disney ingin membuat percikan yang lebih besar dengan “Tahun Cahaya.” Spin-off itu mungkin tidak menjaringkan separuh daripada pembukaan $120.9 juta untuk “Toy Story 4” 2019, walaupun filem sci-fi itu adalah spin-off daripada francais permata mahkota Pixar.

Dengan bajet pengeluaran $200 juta yang besar, “Lightyear” mempunyai cara untuk pergi sebelum mendarat dengan selamat dalam keadaan hitam. Filem ini kelihatan mendapat sambutan tambahan daripada penonton keluarga melalui pertunjukan malam Sabtu dan perniagaan Hari Bapa pada hari Ahad. Pengkritik secara amnya adalah baik, kerana filem itu mendapat peratusan kelulusan agregat 61% daripada pengkritik terkemuka di Rotten Tomatoes. Khalayak nampaknya juga menyukai filem itu, dengan “Lightyear” memperoleh gred “A-” pada Skor Pawagam, menunjukkan kelulusan yang kukuh secara umumnya.

“Lightyear” memfokuskan pada asal usul watak Buzz Lightyear, yang pertama kali muncul dalam filem sebelum dijadikan tokoh aksi yang berkawan dengan Woody dalam “Toy Story.” Dalam kanun “Toy Story”, watak Andy melihat “Lightyear” dan memperoleh mainan Buzz Lightyear sebagai barangan. Kini, orang ramai di dunia kita boleh melihat filem yang menyalakan imaginasi Andy.

Chris Evans mengambil alih peranan suara daripada pengarang Tim Allen, dan filem itu turut dibintangi oleh suara Keke Palmer, Peter Sohn, James Brolin, Taika Waititi, Dale Soules, Uzo Aduba, Mary McDonald-Lewis, Efren Ramirez dan Isiah Whitlock Jr.

Sekiranya unjuran semasa untuk “Lightyear” bertahan, “Jurassic World Dominion” boleh disiapkan untuk berulang sebagai pemangsa puncak box office domestik.

Universal mengunjurkan bahawa penyertaan keenamnya dalam siri “Jurassic” akan turun 61% daripadanya debut besar-besaran $143 juta hujung minggu lalu, meraih $57.1 juta dalam tempoh tiga hari. Itu adalah sedikit penurunan yang lebih curam daripada yang dihadapi oleh dua penyertaan terakhir francais pada hujung minggu kedua mereka; “Jurassic World” 2015 jatuh 49%, manakala “Jurassic World: Fallen Kingdom” 2018 turun 58.8%.

Walaupun begitu, unjuran $57.8 juta tangkapan untuk “Dominion” mungkin mencukupi untuk mendapatkan hujung minggu kedua di atas carta domestik. Sekuel dino itu harus mengembangkan kutipan kasar domestiknya kepada hampir $250 juta hingga Ahad, sudah pun selamat antara empat filem teratas dengan kutipan tertinggi di box office domestik untuk 2022.

“Top Gun: Maverick” juga meneruskan pelayaran dengan lancar. Paramount mengunjurkan penurunan yang luar biasa tipis sebanyak 23% untuk tetingkap tiga hari, menambah $40 juta kasar.

Sekuel Tom Cruise telah menjadi fenomena menonton wayang sejak meledakkan puncak rekod box office hujung minggu Memorial Day dengan debut empat hari $160 juta. Sejak itu, filem ini telah menikmati penurunan minggu ke minggu kurang daripada 50%, angka yang biasanya rendah untuk filem blockbuster teater. “Maverick” telah menunggang gelombang dari mulut ke mulut yang menakjubkan, menjadi keluaran kutipan tertinggi 2022 di AS minggu ini dengan mengatasi Marvel “Doctor Strange in the Multiverse of Madness.” Dan dengan perniagaan yang masih berkembang pesat, langit nampaknya menjadi had untuk “Maverick.”

Bercakap tentang “Doctor Strange,” sekuel adiwira itu nampaknya bersedia untuk menduduki tempat keempat dalam carta domestik pada hujung minggu ini. Kemasukan Marvel Cinematic Universe menambah tambahan $1.1 juta pada hari Jumaat, mengembangkan kutipan kasar domestiknya kepada $401 juta.

“Filem The Bob’s Burgers” dari Disney dan 20th Century Studios sepatutnya melengkapkan lima teratas. Penyesuaian siri animasi yang telah lama berjalan sepatutnya melepasi $30 juta kasar domestik hingga Isnin.

We would like to thank the author of this write-up for this amazing content

Box Office: Hujung Minggu Pembukaan ‘Lightyear’ Berjuang untuk Mengatasi ‘Jurassic World Dominion’


Check out our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/