Box office: Kejayaan ‘Tiket ke Syurga’ boleh menandakan ‘kebangkitan semula’ rom-com

Bolehkah George Clooney dan Julia Robert “Tiket ke Syurga” bawa balik rom-com box office?

“Sekiranya ‘Tiket ke Syurga’ terbukti berjaya seperti yang kelihatannya, itu akan memberikan tahun ini sahaja – dalam tahun yang sangat mencabar untuk melakukannya – dua komedi romantis yang berjaya,” Ketua Penganalisis Box Office Pro Shawn Robbins memberitahu Yahoo Kewangan, merujuk kejayaan mengejut Sandra Bullock dan Channing Tatum “Kota yang Hilang,” yang memperoleh $190 juta di seluruh dunia dengan lebih daripada $105 juta berpunca daripada box office domestik.

“Itu mungkin menandakan sedikit kebangkitan untuk genre pada tahun-tahun akan datang,” Robbins menduga.

“Ticket to Paradise” telah memperoleh hampir $75 juta di 75 pasaran antarabangsa — permulaan yang berjaya untuk filem Universal bajet rendah.

“Tiket ke Syurga” kelihatan menarik penonton box office (Ihsan: Universal)

“Memandangkan betapa baiknya ia telah dilakukan di peringkat antarabangsa, itu mengambil sedikit tekanan daripada penampilan sulung domestiknya,” kata Robbins, menganggarkan bahawa filem itu akan menyaksikan pembukaan jualan tiket hujung minggu dalam kalangan remaja rendah hingga pertengahan.

Penganalisis itu memberi amaran bahawa filem itu boleh menjadi lebih perlahan kerana ia akan bersaing secara langsung dengan “Black Adam” arahan Dwayne ‘The Rock’ Johnson, yang secara meluas dijangka memperoleh pembuka $60 juta lebih, menurut anggaran industri. Robbins juga menekankan bahawa demografi utama filem itu bagi orang dewasa 35 tahun ke atas biasanya tidak tergesa-gesa keluar ke teater pada hujung minggu pembukaan.

“Mungkin ada sedikit ruang untuk kejutan, tetapi saya benar-benar melihat pada kuasa yang kekal itu dan potensi dari mulut ke mulut untuk memacu ‘Tiket ke Syurga’ ke bulan November dan berpotensi sehingga ke cuti,” kata Robbins.

Kebangkitan Rom-com?

Filem rom-com telah mengambil tempat duduk belakang sejak sedekad lalu apabila genre lain daripada drama bertanding Oscar hingga filem wira-wira francais berlumba-lumba ke hadapan.

Filem superhero, khususnya, telah menceroboh genre lain, Robbins menjelaskan sebelum ini, terutamanya komedi kerana filem Marvel cenderung mempunyai sejumlah besar pelepasan komedi.

Marvel’s “Black Panther: Wakanda Forever,” yang dibuka di pasaran domestik pada 11 November, mungkin meneruskan trend itu kerana ia dijangkakan pada masa ini menyampaikan debut pertama $175 jutamenurut data awal oleh NRG.

Akibatnya, rom-com pada dasarnya telah pudar kerana penonton mengharapkan lebih banyak di teater.

"Bagaimana untuk kehilangan seorang lelaki dalam 10 hari" (Ihsan: Koleksi Paramount/Everett)

“Cara Kehilangan Lelaki dalam 10 Hari” (Ihsan: Koleksi Paramount/Everett)

Menurut platform analitik box office EntTelligence, rom-com tidak pernah menarik penonton yang sama seperti superhero atau filem aksi, walaupun pada zaman kegemilangannya.

Klasik Rom-com “When Harry Met Sally,” yang memulakan kerjaya pada tahun 1989, hanya menduduki tempat ke-11 yang hadir pada tahun itu dengan kira-kira 19.5 juta penonton wayang.

Filem arahan Meg Ryan ketinggalan di belakang kegemaran francais seperti “Batman” (52 juta), “Indiana Jones and the Last Crusade” (42.3 juta), “Lethal Weapon 2” (30.8 juta), “Ghostbusters II” (23.5 juta) karya Tim Burton. juta), dan “Kembali ke Masa Depan Bahagian II” (19.6 juta) antara lain.

Secara keseluruhan, penonton filem “When Harry Met Sally” mewakili hanya 7.6% daripada kehadiran untuk filem-filem teratas pada tahun 1989.

Kadang-kadang formula menjadi terlalu formula…Shawn Robbins, Ketua Penganalisis Box Office Pro

Robbins menjelaskan bahawa terdapat beberapa faktor yang boleh menjadikan rom-com berjaya di box office, termasuk: kuasa bintang, premis yang disenangi dan keaslian adalah elemen yang paling penting.

“Kadang-kadang formula menjadi terlalu formula,” jelas penganalisis itu. “Terdapat keseimbangan yang baik untuk mencapai sesuatu yang biasa, tetapi juga sesuatu yang sedikit segar. Genre rom-com mempunyai masa yang sangat mencabar daripada mana-mana genre untuk melakukannya.”

CIRCA 1989: Meg Ryan dan Billy Crystal bergambar untuk filem itu

Meg Ryan dan Billy Crystal bergambar untuk filem “When Harry Met Sally” sekitar tahun 1989. (Foto oleh Hulton Archive/Getty Images)

Ditambah dengan terlalu tepu pada platform penstriman dan landskap teater yang sangat kompetitif, studio hari ini sedang mencari cara baharu untuk menjadikan genre itu unik, kata Robbins.

“Itulah yang penonton mahukan, tetapi masih perlu ada elemen mata kail itu — sama ada bintang yang disukai orang atau hanya konsep yang disukai orang,” sambungnya. “Sebaik-baiknya kedua-duanya.”

Sehingga itu, tidak semua hilang untuk komedi romantis yang digemari, yang telah menyaksikan beberapa kemenangan sporadis.

Satu kisah kejayaan rom-com moden ialah “Crazy Rich Asians,” yang dibuka pada 2018 melebihi anggaran box office pada $26.5 juta sebelum memperoleh hampir $175 juta di dalam negara.

Robbins menyeru tarikan budaya filem itu, berkata ia menawarkan sesuatu yang baharu dan pelbagai untuk penonton yang kurang mendapat perhatian.

“Contoh seperti itu menunjukkan keinginan untuk era komedi romantis yang bangkit semula,” katanya.

Alexandra ialah Wartawan Kanan Media dan Hiburan di Yahoo Finance. Ikuti dia di Twitter @alliecanal8193 dan e-mel dia di alexandra.canal@yahoofinance.com

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance

Muat turun aplikasi Yahoo Finance untuk epal atau Android

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Facebook, Instagram, Papan selak, LinkedIndan YoutubeWe would love to give thanks to the author of this write-up for this incredible web content

Box office: Kejayaan ‘Tiket ke Syurga’ boleh menandakan ‘kebangkitan semula’ rom-com


Check out our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/