‘Break My Soul’ Beyoncé adalah tanda Perletakan Jawatan Besar ‘telah meresap ke dalam zeitgeist,’ kata ahli ekonomi buruh

Beyoncé mengeluarkan single baharu, “Break My Soul,” pada hari Isnin. Lagu itu merujuk kepada berhenti kerja dan tekanan pekerja, merujuk kepada trend Perletakan Jawatan Hebat baru-baru ini.

Larry Busacca | PW18 | Imej Getty

Perletakan Jawatan Besar adalah sebahagian daripada zeitgeist. Jika anda memerlukan bukti, tanya sahaja Beyoncé.

Single baharu penyanyi superstar itu, “Break My Soul,” iaitu dikeluarkan malam Isnin, memanfaatkan kelesuan pekerja yang telah membantu memacu sejumlah rekod rakyat Amerika untuk berhenti kerja. Ia merupakan lagu pertama daripada album studio ketujuhnya, Renaissance, yang akan ditayangkan pada 29 Julai.

Ucapan Beyoncé untuk melepaskan pekerjaan anda ialah rujukan budaya terkini tentang trend buruh Perletakan Jawatan Hebat yang bermula pada musim bunga 2021, sekitar masa ekonomi AS dibuka semula dengan lebih meluas selepas era pandemiknya reda.

Sejak itu, orang Amerika telah menggunakan laman media sosial TikTok untuk berhenti kerja secara terbuka, dalam apa yang dipanggil “Berhenti-Toks.” Dalam Reddit yang popular forumpengguna telah berkongsi cerita tentang berhenti dan mesej teks peletakan jawatan kepada bos.

“Memang menarik sejauh mana fenomena itu telah meresap ke dalam zeitgeist,” kata Nick Bunker, seorang ahli ekonomi di tapak kerja Indeed, mengenai Perletakan Jawatan Besar.

Lagu Beyoncé “adalah satu contoh kesedaran awam yang lebih luas atau perbincangan tentang orang yang berhenti kerja, yang mencerminkan apa yang berlaku dalam pasaran buruh dan masyarakat,” kata Bunker.

Lagi daripada Kewangan Peribadi:
Bagaimana ibu bapa menghadapi kenaikan kos penjagaan anak
Pakar cukai ‘sangat ragu-ragu’ tentang bot suara IRS yang diperluaskan
80% ahli ekonomi melihat ‘stagflasi’ sebagai risiko jangka panjang

‘Beyoncé mahu kami berhenti kerja’

“Break My Soul” menduduki tempat No. 1 pada carta 100 lagu teratas iTunes pada hari Selasa, Menurut kepada PopVortex.

Dalam rangkap pertama lagu itu, Queen Bey menceritakan tentang keletihan pekerja di atas rentak rumah memandu:

Dan saya baru sahaja berhenti kerja / Saya akan mencari pemanduan baru / Sial mereka bekerja keras untuk saya / Bekerja pada pukul sembilan / Kemudian pada pukul lima lebih / Dan mereka membebankan saraf saya / Itulah sebabnya saya tidak boleh tidur pada waktu malam.”

Tidak lama selepas itu, Beyoncé menggunakan sampel vokal daripada Freedia besarLagu 2014 “Explode” untuk mengulangi tema itu:

“Lepaskan kemarahan, lepaskan fikiran / Lepaskan pekerjaan, lepaskan masa / Lepaskan perdagangan, lepaskan tekanan / Lepaskan cinta, lupakan yang lain.”

Ramai peminat memanggil kiasan mengenai Peletakan Jawatan Besar di media sosial pada hari Selasa. “Sejam masuk hari bekerja dan saya nampak mengapa Beyoncé menyuruh saya berhenti kerja,” satu menulis di Twitter; “Beyoncé memberitahu saya untuk berhenti kerja sepenuh masa saya dan menjadi penstrim sepenuh masa dan suka … saya mungkin … hanya melakukannya …??” yang lain tweeted.

Fiverr, yang menawarkan perkhidmatan kepada pekerja bebas, menggunakan lagu itu sebagai landasan pelancaran untuk pemasaran, tweeting: “Beyoncé mahu kami berhenti kerja dan mencari nafkah dengan syarat kami sendiri. Anda mendengar wanita itu.”

Burnout, bayar teruskan untuk menyemarakkan Perletakan Jawatan Besar

Audtakorn Sutarmjam / Eyeem | Eyeem | Imej Getty

Lebih daripada 47 juta orang meninggalkan pekerjaan mereka secara sukarela tahun lepas, rekod sepanjang masa, menurut Jabatan Buruh AS.

Kadar terik berterusan sehingga 2022. Lebih 4.4 juta orang berhenti pada bulan Mac, satu rekod bulanan; a nombor yang serupa berbuat demikian pada bulan April, bulan terkini yang data persekutuan tersedia.

Anthony Klotz, profesor bersekutu University College London School of Management yang mencipta nama samaran terkenal trend itu apabila beliau mengajar di Texas A&M University, baru-baru ini dipetik keletihan yang meluas dalam kalangan pekerja sebagai salah satu daripada empat faktor berkaitan pandemik yang mendorong peningkatan tahap berhenti.

Lebih banyak masa di rumah memberi masa kepada pekerja untuk menilai semula keutamaan dan nilai mereka, dan pekerja enggan melepaskan kerja jauh.

Kisah menyeluruh dua tahun kebelakangan ini lebih banyak [one] pekerja mencari lebih banyak peluang dan merebutnya daripada disebabkan keletihan dan meninggalkan kerja secara amnya.

Nick Bunker

ahli ekonomi di Indeed

“Penyelidikan menunjukkan berulang kali bahawa orang ramai berhenti bukan kerana pekerjaan mereka tidak cukup gaji tetapi kerana pekerjaan mereka tidak bermakna atau cukup memuaskan,” menurut laporan baru-baru ini. laporan oleh Korn Ferry, sebuah firma perunding organisasi global.

Gaji nampaknya memainkan peranan untuk ramai pekerja — dan sesetengah ahli ekonomi berpendapat ia adalah pemacu utama.

Gaji sejam melonjak sebanyak 6.1% pada bulan Mei berbanding setahun sebelumnya, peningkatan tahunan terbesar dalam sekurang-kurangnya 25 tahun, Menurut kepada Federal Reserve Bank of Atlanta.

Hasil dinamik daripada tahap rekod permintaan untuk pekerja, yang telah mendorong perniagaan bersaing untuk mendapatkan bakat yang terhad dengan menaikkan gaji, terutamanya dalam industri tertentu seperti riadah dan hospitaliti (bar, restoran, hotel) dan runcit.

Pembukaan pekerjaan menghampiri paras tertinggi sepanjang masa; pekerja telah memanfaatkan ketersediaan itu untuk berhenti daripada peranan semasa mereka dan mengambil pertunjukan baharu yang bergaji lebih tinggi, kata Bunker.

“Kisah menyeluruh dua tahun lepas lebih banyak [one] pekerja mencari lebih banyak peluang dan merebutnya daripada disebabkan keletihan dan meninggalkan kerja secara amnya,” kata Bunker.

Pada masa lalu, pekerja yang terbakar mungkin tidak merasakan mereka mempunyai kuasa untuk berhenti kerja dan sedia mencari yang baharu, tambahnya.

Gaji rendah dan kekurangan peluang untuk kemajuan terikat sebagai motivasi utama pekerja untuk meninggalkan pekerjaan pada tahun 2021, diikuti dengan perasaan tidak dihormati di tempat kerja, Menurut ke Pusat Penyelidikan Pew.

Bagaimana pasaran kerja yang menyejukkan boleh menjejaskan perletakan jawatan

Sudah tentu, terdapat tanda-tanda pasaran pekerjaan mungkin menjadi sejuk tahun ini – dan, mungkin dengan itu, trend Perletakan Jawatan yang Hebat.

Untuk satu, Rizab Persekutuan meningkatkan kos pinjaman untuk pengguna dan perniagaan dalam usaha untuk memperlahankan ekonomi dan menjinakkan inflasi yang tinggi, yang telah menghakis kuasa beli pengguna purata walaupun gaji yang lebih tinggi. Bank pusat AS ialah meramalkan sedikit peningkatan dalam pengangguran akibat daripada dasarnya.We wish to say thanks to the writer of this short article for this outstanding web content

‘Break My Soul’ Beyoncé adalah tanda Perletakan Jawatan Besar ‘telah meresap ke dalam zeitgeist,’ kata ahli ekonomi buruh


Explore our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/