Broadway Akan Menggugurkan Mandat Topeng Bermula 1 Julai

Teater Broadway akan dibenarkan untuk menggugurkan mandat topeng mereka mulai 1 Julai, Liga Broadway mengumumkan Selasa.

Liga menggambarkan dasar baharu itu sebagai “pilihan topeng,” dan berkata ia akan dinilai semula setiap bulan.

“Pemilik teater kami telah menonton protokol, menonton kemasukan ke hospital, menonton kerana kami tidak mempunyai masalah di seluruh negara di mana lawatan kebanyakannya tidak bertopeng, dan mereka memutuskan sudah tiba masanya untuk mencuba,” kata Charlotte St. Martin, presiden Liga Broadway. “Ini bukan keputusan yang mudah – terdapat lebih ramai orang yang mahu memakai topeng daripada memakainya, tetapi masih ramai yang mahu memakainya – dan kami menggalakkan orang ramai yang mempunyai sebarang kebimbangan untuk memakai topeng mereka.”

St. Martin berkata pemilik teater akan terus bertemu setiap minggu untuk menilai keadaan kesihatan, dan terbuka untuk melaksanakan semula mandat jika perlu. “Kita akan lihat bagaimana keadaannya,” katanya.

Broadway telah mengekalkan dasar penonton yang agak ketat sejak teater dibuka semula pada musim panas lalu. Teater pelanggan yang diperlukan untuk menunjukkan bukti vaksinasi sehingga 30 Aprildan terus mewajibkan pelanggan memakai topeng kecuali semasa makan dan minum.

Protokol kesihatan awam Broadway telah mengambil peranan yang luar biasa dalam seni persembahan, kerana banyak institusi lain telah mengambil petunjuk mereka dari teater besar. Teater Broadway mengenakan mandat vaksin sebelum ini New York City melakukan perkara yang sama untuk restoran, gim dan persembahan dalaman lain, dan kemudian mengekalkan peraturan mereka lama selepas itu bandar itu berhenti memerlukan mereka.

Pemakaian topeng menjadi sebahagian daripada pengalaman menonton teater musim ini: pekerja yang memegang papan tanda berjalan di lorong mengingatkan pelanggan tentang keperluan itu, dan peringatan untuk memakai topeng telah ditambahkan pada pengumuman pratayangan biasa tentang mematikan telefon bimbit dan melarang fotografi. Apabila teater mula dibuka semula, ada yang tidak menjual makanan dan minuman untuk mengelak daripada mengganggu pemakaian topeng; pengambilan minuman kini memberikan kelemahan yang ketara bagi mereka yang tidak gemar memakai topeng.

Beberapa tempat seni persembahan lain, termasuk banyak teater Off Broadway, terus meminta bukti vaksinasi dan mewajibkan topeng, dan transit awam di New York terus memerlukan topeng di dalam rumah, walaupun pematuhan menurun. Tetapi banyak sudut masyarakat lain, termasuk perjalanan udara domestik, telah menggugurkan mandat topeng dan keadaan di bandar nampaknya bertambah baik: Datuk Bandar Eric Adams berkata pada hari Selasa bahawa tahap amaran Covid-19 di bandar itu telah beralih daripada tinggi ke sederhana.

Pada masa ini terdapat 27 rancangan yang ditayangkan di 41 teater Broadway.

Empat organisasi bukan untung yang mengendalikan enam daripada rumah Broadway bergantung pada mandat vaksin lebih lama daripada tuan tanah komersial yang mengendalikan sebahagian besar teater. Tetapi tiada satu pun organisasi bukan untung pada masa ini mempunyai rancangan yang disiarkan di Broadway, dan tiada satu pun bercadang untuk menyambung semula penerbitan di Broadway sehingga selepas Hari Pekerja.

Syarikat Teater Bulatan, yang dijadualkan memulakan persembahan kebangkitan semula Broadway “1776” pada bulan September, merancang untuk menilai protokolnya setiap bulan, menurut seorang jurucakap, Jessica Johnson, yang berkata terlalu awal untuk menentukan peraturan untuk musim gugur ini. Organisasi bukan untung itu terus mengekalkan mandat topeng untuk rancangan Off Broadway semasanya.

Badan bukan untung lain yang beroperasi di Broadway, yang merancang untuk memulakan rancangan pada musim gugur, berkata terlalu awal untuk mengetahui protokol keselamatan mereka ketika itu.

Reaksi awam terhadap dasar pilihan topeng itu, boleh diramalkan, terpolarisasi, dengan sesetengah pihak bersorak apa yang mereka lihat sebagai langkah yang tertunggak, dan yang lain mencela pengunduran yang mereka anggap melulu.

Jeffrey Eric Jenkins, seorang penonton teater Broadway yang kerap sebagai pengundi Tony dan profesor pengajian teater di Universiti Illinois Urbana-Champaign, berkata dia akan terus memakai topeng semasa menonton rancangan. “Adalah penting, apabila anda mempunyai orang ramai yang berkumpul dengan rapat, untuk mengawal aliran kuman bawaan udara pada masa yang kita tidak tahu kesan jangka panjang Covid yang akan berlaku,” katanya.

We would love to give thanks to the author of this short article for this outstanding content

Broadway Akan Menggugurkan Mandat Topeng Bermula 1 Julai


Our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/