Buku baharu JK Rowling, mengenai transphobe yang menghadapi kemarahan dalam talian, mengangkat kening

JK Rowling telah mengatakan secara terbuka bahawa buku baharunya tidak berdasarkan kehidupannya sendiri, walaupun beberapa peristiwa yang berlaku dalam cerita itu sebenarnya berlaku kepadanya semasa dia menulisnya.

Tolga Akmen/AFP melalui Getty Images


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Tolga Akmen/AFP melalui Getty Images


JK Rowling telah mengatakan secara terbuka bahawa buku baharunya tidak berdasarkan kehidupannya sendiri, walaupun beberapa peristiwa yang berlaku dalam cerita itu sebenarnya berlaku kepadanya semasa dia menulisnya.

Tolga Akmen/AFP melalui Getty Images

JK Rowling, yang menjadi terkenal sebagai pengarang buku Harry Potter siri, terkenal kerana menulis tentang subjek ajaib dan dunia fantasi. Tetapi buku terbarunya mempunyai lebih daripada persamaan yang berlalu dengan realiti – dan, kata pengkritik, bukan dengan cara yang baik.

Hati Hitam Dakwat ialah ansuran keenam siri thriller Rowling Serangan Cormoran, yang ditulisnya di bawah nama samaran Robert Galbraith. Buku tebal setebal 1,024 muka surat itu mula menaikkan kening sebaik sahaja ia melanda kedai pada hari Selasa.

Pemerhati menyatakan bahawa plot itu nampaknya mencerminkan pengalaman Rowling sendiri dalam mengambil haba dan kehilangan peminat menyatakan pandangan transfobik beberapa tahun kebelakangan ini. Rowling telah berkata secara terbuka bahawa buku itu tidak berdasarkan kehidupannya sendiri, walaupun beberapa peristiwa yang berlaku dalam cerita itu sebenarnya berlaku kepadanya semasa dia menulisnya.

“Walaupun saya perlu katakan apabila ia berlaku kepada saya, mereka yang telah membaca buku dalam bentuk manuskrip adalah [like] – adakah anda peramal?” tulis Rowling dalam Soal Jawab di tapak web Galbraith. “Saya bukan peramal, saya cuma – ya, ia hanyalah salah satu kelainan pelik itu. Kadang-kadang kehidupan meniru seni lebih daripada yang diingini.”

Dalam buku itu, seorang artis popular diganggu kerana pendapatnya

Buku itu memusatkan kisah Edie Ledwell, seorang kartunis popular yang, menurut penerangan rasmi“dianiaya oleh tokoh dalam talian yang misteri” — dan akhirnya ditemui mati — selepas kartunnya dikritik kerana bersifat perkauman, mampu dan transfobik (sekurang-kurangnya sebahagiannya melibatkan “cacing hermafrodit,” Laporan Rolling Stone).

“Buku itu mempunyai matlamat yang jelas kepada ‘pahlawan keadilan sosial’ dan mencadangkan bahawa Ledwell adalah mangsa kempen kebencian yang direncanakan secara mahir dan didorong oleh politik terhadapnya,” majalah itu menyambung, sambil menambah bahawa watak itu menjadi doxx – dengan “foto rumahnya terpampang di Internet” — dan menghadapi ancaman rogol dan kematian kerana pendapatnya.

Sebahagian daripada cerita itu seolah-olah mencerminkan pengalaman Rowling

Rowling telah menyatakan pendapatnya sendiri, terutamanya berkenaan dengan komuniti transgender, sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

dia menghadapi tindak balas pada tahun 2019 untuk menyokong secara terbuka Maya Forstater, seorang penyelidik yang telah kehilangan pekerjaannya kerana tweet transphobic. Pada tahun berikutnya, Rowling menyiarkan beberapa tweet kontroversial, termasuk satu pendapat yang mengejek istilah “orang yang datang haid” (“Saya pasti pernah ada perkataan untuk orang itu,” dia tweet. “Wumben? Wimpund? Woomud?”), dan mengeluarkan kenyataan panjang lebar menyatakan kebimbangannya dengan “akibat daripada aktivisme trans semasa.”

Rowling berkata pada bulan November bahawa dia menerima ugutan bunuh. dia juga secara terbuka menuduh tiga aktivis memalsukannya apabila mereka menyiarkan gambar mereka memegang tanda hak pro-trans di luar rumahnya di Scotland, “berhati-hati meletakkan diri mereka untuk memastikan alamat kami kelihatan,” katanya.

Aktivis itu, yang telah berdemonstrasi sempena Hari Peringatan Transgender Antarabangsa, kemudian memadamkan foto itu dan menyahaktifkan akaun mereka kerana jumlah tindak balas transfobik yang mereka terima dalam talian. Polis Scotland kemudiannya menyiasat apa yang dipanggil doxxing dan menentukan tiada jenayah telah dilakukan (terutamanya, rumah Rowling ialah tarikan pelancong yang popular, sebagai Mereka menunjukkan).

Pengkritik mengatakan buku itu mementingkan diri sendiri dan “melangkaui parodi”

Berita mengenai keluaran buku Rowling telah menarik perhatian Twitter, malah mendorong hashteg pertarungan – #IStandWithJKRowling dan #ICantStandJKRowling.

Pengkritik telah mengecam buku itu sebagai “menganiaya diri sendiri secara kelakar“dan”melebihi parodi,” dengan sedikit menarik perhatian kepada masalah dunia sebenar menghadapi orang transgender, mengejek panjangnya (“500 muka surat lebih panjang daripada bukit pasir300 muka surat lebih panjang daripada Jenaka yang tidak terhingga dan 100 muka surat lebih panjang daripada Alkitab,” menulis satu) dan menyeru orang ramai untuk memboikot kerja dia.

Lark Malakai Grey, hos bersama si aneh Harry Potter podcast “Nabi Gayly” memberitahu NPR melalui e-mel bahawa dia mendapati situasi itu “sangat memalukan” untuk Rowling.

“Dia telah menerbitkan 1,000 muka surat sisipan sendiri fanfiction di mana dia menjadi mangsa-itu adalah jenis tingkah laku yang anda harapkan daripada seorang remaja petulan, bukan orang dewasa dewasa dengan kekayaan dan kuasa yang besar,” tambahnya. “Saya tidak tahu apa yang dia jangkakan, tetapi melihat internet dipenuhi dengan jenaka tentang buku itu adalah kegembiraan mutlak selepas semua kemudaratan yang dia telah menyebabkan komuniti saya sejak beberapa tahun lalu.”

Komen transfobik Rowling telah kehilangan ramai peminatnya

Pendirian Rowling telah mengasingkan ramai dalam pangkalan peminatnya — termasuk sebilangan besar orang LGBTQ — serta sebilangan besar orang terkemuka. Harry Potter ahli pelakon: Pelakon Daniel Radcliffe, Emma Watson dan Rupert Grint adalah antaranya yang telah mengutuk komennya dan menyatakan sokongan mereka terhadap komuniti trans.

Rowling adalah ketara tiada daripada Harry Potter Istimewa ulang tahun ke-20, pertemuan semula de facto untuk kebanyakan pelakon dan krew francais yang disiarkan pada Hari Tahun Baru 2022. Dia memberitahu Graham Norton’s Podcast “Radio Show”. pada hari Sabtu bahawa dia telah dijemput untuk mengambil bahagian dalam istimewa itu tetapi memilih untuk tidak datang kerana dia melihatnya sebagai “mengenai filem lebih daripada buku.”

Dalam temu bual yang sama, dia menegaskan bahawa dia telah menulis buku baharunya sebelum peristiwa tahun lalu.

“Saya berkata kepada suami saya, ‘Saya fikir semua orang akan melihat ini sebagai tindak balas kepada apa yang berlaku kepada saya,’ tetapi sebenarnya tidak,” katanya. “Draf pertama buku itu telah selesai pada ketika perkara tertentu berlaku.”We want to give thanks to the author of this write-up for this awesome material

Buku baharu JK Rowling, mengenai transphobe yang menghadapi kemarahan dalam talian, mengangkat kening


Our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/