Chef selebriti Mario Batali dibebaskan daripada tuduhan melakukan serangan seksual terhadap wanita di Boston

BOSTON, 10 Mei (Reuters) – Chef Mario Batali dibebaskan pada hari Selasa daripada melakukan serangan seksual terhadap seorang wanita di sebuah bar Boston pada 2017 ketika bergambar dengannya untuk gambar “selfie” peminat, dengan hakim meragui kredibiliti penuduh dalam # terbaharu # Perbicaraan era MeToo melibatkan seorang selebriti AS yang dituduh melakukan salah laku terhadap wanita.

Dalam perbicaraan bukan juri, Hakim James Stanton dari Mahkamah Perbandaran Boston mendapati Batali, 61, tidak bersalah atas tuduhan serangan tidak senonoh dan bateri yang dibawa pada 2019.

Natali Tene, 32, telah memberi keterangan bahawa Batali meraba-raba payudara, punggung dan kawasan kelangkangnya serta menciumnya secara paksa ketika sedang dalam keadaan mabuk bergambar swafoto dengannya di sebuah bar berhampiran Eataly di Boston, pasar dan restoran Itali yang dimilikinya pada masa itu.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Semasa mengumumkan keputusannya, hakim berkata beliau membuat kesimpulan bahawa Tene mempunyai “isu kredibiliti yang penting.”

Stanton berkata walaupun Batali “tidak menutup dirinya dalam kemuliaan pada malam berkenaan,” gambar-gambar itu sendiri menimbulkan keraguan munasabah bahawa serangan telah berlaku memandangkan tempoh masa yang dihabiskan Tene untuk bergambar untuk mereka dan jurang yang boleh dilihat antara kedua-dua individu itu.

“Gambar menceritakan beribu-ribu perkataan,” kata Stanton.

Batali tidak menunjukkan sebarang reaksi yang kelihatan ketika keputusan itu diumumkan dan meninggalkan bilik mahkamah yang dikelilingi pemberita tanpa membuat sebarang komen. Jika sabit kesalahan, Batali boleh menghadapi 2-1/2 tahun penjara dan pendaftaran sebagai pesalah seks.

“Walaupun kami kecewa dengan keputusan hakim, pejabat saya tidak akan mengetepikan sokongan kami terhadap mangsa dalam kes ini,” kata Peguam Daerah Kevin Hayden dalam satu kenyataan. “Ia boleh menjadi sangat sukar bagi mangsa untuk mendedahkan serangan seksual.”

Perbicaraan itu adalah satu-satunya kes jenayah yang dibawa ke atas Batali, pernah menjadi acara Rangkaian Makanan popular dan bintang rancangan masakan dan bual bicara ABC “The Chew,” daripada pelbagai tuduhan era #MeToo yang dibuat oleh wanita terhadap chef selebriti itu.

Tene berkata dia pada mulanya “malu” mengenai kejadian itu dan tampil hanya selepas laman web Eater.com pada Disember 2017 memperincikan dakwaan empat wanita lain yang mengatakan Batali telah menyentuh mereka secara tidak wajar selama sekurang-kurangnya dua dekad.

“Saya mahu dapat mengawal apa yang berlaku dan tampil ke hadapan, katakan bahagian saya, dapatkan kebenaran di luar sana – dan semua orang bertanggungjawab atas tindakan mereka,” Tene memberi keterangan.

Peguam Batali, Anthony Fuller, membalas bahawa serangan itu tidak pernah berlaku dan berkata bahawa Tene telah berbohong untuk “membayar” melalui tuntutan sivilnya yang belum selesai terhadap chef yang menuntut ganti rugi lebih daripada $50,000.

“Dia berbohong untuk keseronokan dan dia berbohong untuk wang,” Fuller memberitahu hakim dalam hujah penutup.

Stanton juga memetik salah laku Tene yang “mengerikan” dalam kes serangan yang tidak berkaitan sebagai menyumbang kepada keraguannya tentang kredibilitinya. Apabila mengisi soal selidik untuk tugas juri dalam kes lain itu, daripada memilih pilihan untuk mengenal pasti sebagai mangsa jenayah untuk keluar daripada perkhidmatan juri, Tene secara palsu mendakwa sebagai “peramal”, menurut peguam Batali.

Selepas mesej teks yang diperoleh peguam Batali menunjukkan Tene membincangkan kes itu dengan seorang rakan dan menjalankan penyelidikan luar yang melanggar perintah mahkamah, pendakwa raya di Middlesex County berdekatan mendakwanya menghina. Tene menyelesaikan kes itu minggu lepas.

Tidak lama selepas laporan laman web Eater.com, Batali dipecat daripada “The Chew” dan kemudian memutuskan hubungan dengan restoran termasuk Babbo dan Del Posto New York yang sebahagiannya dimilikinya. Dia menafikan dakwaan serangan seksual tetapi memohon maaf atas tingkah laku yang “amat tidak sesuai”.

Batali dan rakan perniagaannya pada Julai bersetuju membayar $600,000 kepada sekurang-kurangnya 20 bekas pekerja untuk menyelesaikan dakwaan peguam negara New York bahawa restoran Manhattan mereka penuh dengan gangguan seksual. baca lagi

Letupan pergerakan #MeToo pada 2017 mendedahkan corak gangguan seksual atau penderaan wanita dalam pelbagai bidang kehidupan Amerika. Selebriti AS yang disabitkan kesalahan dalam perbicaraan jenayah era #MeToo termasuk penerbit filem Harvey Weinstein dan pelawak Bill Cosby, walaupun sabitan Cosby telah dibatalkan selepas rayuan. baca lagi

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Nate Raymond di Boston; Penyuntingan oleh Will Dunham

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to say thanks to the author of this article for this outstanding content

Chef selebriti Mario Batali dibebaskan daripada tuduhan melakukan serangan seksual terhadap wanita di Boston


Our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/