Chris Rock mengambil mikrofon komedi, masih memproses tamparan Oscar

BOSTON (AP) – Chris Rock menerima beberapa tepukan gemuruh sebelum dia memberitahu satu jenaka pada hari Rabu pada rancangan komedi pertamanya sejak Will Smith menampar mukanya di atas pentas di Oscars.

Rock hanya menyampaikan tamparan itu secara ringkas kepada orang ramai yang terjual habis di Boston, dengan mengatakan dia “masih memproses apa yang berlaku.”

“Selain daripada perkara yang pelik, kehidupan ini cukup baik,” kata Rock pada pertengahan melalui dua set pertamanya. Persembahan pada waktu malam diadakan hanya tiga hari selepas Smith menyelar pelawak itu kerana membuat jenaka tentang isterinya, Jada Pinkett Smith, semasa menyampaikan Anugerah Akademi.

Rock tidak menyebut nama Smith atau Pinkett Smith pada pertunjukannya di Boston. Berpakaian serba putih, dia kelihatan hampir malu dengan tepukan yang diterimanya. Sambil tepukan itu berlangsung selama beberapa minit — dengan peminat menjerit “Saya sayang awak, Chris!” — pelawak itu kelihatan mula beremosi, seorang tetamu yang duduk berhampiran pentas memberitahu The Associated Press.

“Bagaimanakah hujung minggu kamu?” Rock bergurau sebelum masuk ke setnya.

Harga tiket melambung tinggi selepas Smith naik ke peringkat anugerah dan menampar Rock di TV langsung, tetapi pelawak itu menjelaskan dia tidak akan bercakap panjang mengenainya pada hari Rabu.

“Jika anda datang untuk mendengarnya, saya tidak … saya mempunyai seperti keseluruhan rancangan yang saya tulis sebelum hujung minggu ini,” kata Rock.

Dia menghabiskan banyak waktu malam menyaut selebriti dan ahli politik. Antaranya ialah Duchess of Sussex, Kardashians, serta Presiden Joe Biden, Hillary Clinton dan bekas Presiden Donald Trump.

Di luar venue, seorang peminat mempamerkan baju-T yang memaparkan logo “GI Jane” dan wajah Pinkett Smith. Seorang lagi mempunyai baju yang dibuatnya yang menunjukkan wajah Smith dan memaparkan jenaka kasar tentang hubungan pasangan itu.

Sekurang-kurangnya seorang menjerit semasa pertunjukan bahawa Rock harus menyaman Smith.

Jenaka Rock di Oscar adalah mengenai potongan rambut Jada Pinkett Smith yang berdengung: “Jada, saya sayang awak. ‘GI Jane 2,’ tidak sabar untuk melihatnya,” kata Rock, membandingkan Pinkett Smith dengan watak “GI Jane” Demi Moore, yang mendapat sambutan hangat dalam filem 1997 itu.

Lakaran kecil video Youtube

Smith segera berdiri dari tempat duduknya di hadapan tempat itu dan naik ke pentas, menampar muka Rock sebelum duduk semula dan menjerit pada Rock supaya nama isterinya tidak keluar dari mulutnya.

Pinkett Smith telah bercakap secara terbuka tentang diagnosisnya alopecia, yang boleh menyebabkan kebotakan.

Dalam masa sejam, Smith memenangi pelakon terbaik, menerima tepukan gemuruh. Semasa ucapan penerimaannya selama lima minit, Smith bercakap tentang mempertahankan keluarganya dan meminta maaf kepada akademi. Sehari kemudian, Smith mengeluarkan permohonan maaf kepada pelawak itukepada akademi dan penonton di rumah, mengatakan dia “keluar dari barisan” dan tindakannya “tidak menunjukkan lelaki yang saya inginkan.”

Pinkett Smith menjawab pada hari Selasa dengan grafik di Instagram yang berbunyi: “Ini adalah musim penyembuhan dan saya di sini untuk itu.” Dia tidak memberikan komen lanjut.

George Guay, peminat berusia 24 tahun dari Boston yang dibesarkan dalam “Everybody Hates Chris,” berkata dia membeli tiket selepas Rock ditampar oleh Smith.

“Dia selebriti paling popular jadi saya mahu berada di sini,” kata Guay sebelum pertunjukan, sambil menambah bahawa dia berharap Rock akan membuka diri dengan respons terhadap situasi itu. “Saya hanya mahukan persembahan yang bagus.”

Selepas itu, beberapa peminat agak kecewa kerana tidak menangani kontroversi itu dengan lebih langsung. Tetapi mereka juga berkata mereka dapat melihat dari bahasa badannya bahawa dia tidak pasti bagaimana untuk melakukannya.

“Sebaik sahaja saya melihatnya, moodnya agak terkejut,” kata Dave Henriquez, pemuzik berusia 48 tahun dari Newton, Massachusetts. “Saya mendapat bahawa ia membebankannya.”

Erin Ryan, seorang guru berusia 33 tahun juga dari Newton yang bersama Henriquez, berkata dia merasakan Rock mahu melakukan aksinya, “tidak membuat pendirian tentang satu kejadian.”

Kathryn West-Hines, seorang pengajar Pilates berusia 50 tahun dari Malden, Massachusetts, berkata dia pergi dengan lebih menghormati Rock. “Saya fikir ia menakjubkan, bergaya,” katanya, sambil menambah bahawa dia tidak akan membiarkan “apa yang berlaku Ahad” menghilangkan sinarannya.

Academy of Motion Pictures Arts and Sciences mengecam Smith yang memukul Rock. Lembaga pengelolanya bermesyuarat pada hari Rabu untuk memulakan prosiding tatatertib terhadap Smith kerana melanggar piawaian kelakuan kumpulan itu. Akademi berkata ia telah meminta Smith untuk pergi upacara itu selepas memukul Rock, tetapi dia enggan berbuat demikian.

Ini bukan kali pertama Rock membuat jenaka dengan perbelanjaan Pinkett Smith. Semasa dia mengacarakan Oscars 2016, sesetengah orang memboikot majlis itu ke atas kumpulan calon #OscarsSoWhite, termasuk Smiths. Kata Rock kemudian: “Jada memboikot Oscar adalah seperti saya memboikot seluar dalam Rihanna. Saya tidak dijemput.”

Wanda Sykes, yang menjadi hos bersama Oscar bersama Amy Schumer dan Regina Hall, berkata dia berasa sakit fizikal selepas Smith menampar Rock. Dalam temu bual dengan Ellen DeGeneres yang dijadualkan disiarkan pada 7 April, Sykes juga berkata membiarkan Smith kekal dan menerima anugerahnya tidak sepatutnya berlaku.

Drama itu membayangi beberapa kemenangan bersejarah di Oscar. Drama keluarga pekak “CODA” menjadi filem pertama dengan sebahagian besar pelakon pekak memenangi gambar terbaik. Buat pertama kalinya, perkhidmatan penstriman, Apple TV+, mengambil penghormatan tertinggi Hollywood, menandakan perubahan besar dalam Hollywood dan dalam perfileman. Menang untuk Ariana DeBose dari “West Side Story,”Troy Kotsur dari “CODA” dan Jane Campion, pengarah “The Power of the Dog,” semua telah mencipta sejarah.

We would love to thank the author of this short article for this amazing material

Chris Rock mengambil mikrofon komedi, masih memproses tamparan Oscar


Check out our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/