Christina Applegate tidak boleh berjalan tanpa tongkat dan menambah 40 paun selepas diagnosis MS: ‘Saya mahu orang ramai tahu bahawa saya sangat menyedari semua itu’

Christina Applegate membuka tentang diagnosis MSnya. (Foto: REUTERS/Danny Moloshok)

Christina Applegate berkata membuat musim ketiga dan terakhir Mati kepada Saya selepas dia diagnosis pelbagai sklerosis adalah perkara paling sukar yang pernah dia lakukan.

Pelakon berusia 50 tahun itu juga dikenali Berkahwin Dengan Anak dan Anchorman telah didiagnosis dengan penyakit sistem saraf pusat, yang mengganggu aliran maklumat dalam otak serta antara otak dan badan, semasa dalam pengeluaran pada musim terakhir rancangan Netflix pada musim panas 2021. Rancangan itu mengambil masa yang agak lama. jeda lima bulan supaya dia boleh memulakan rawatan. Dia memberitahu New York Times dalam temu bual baru bahawa untuk kembali dan meneruskan hingga akhir mengambil banyak masa.

“Saya mempunyai kewajipan” untuk menyelesaikan menceritakan kisah itu, yang telah memperoleh dua pencalonan Emmynya, kata Applegate. “Kuasa yang ada adalah seperti, ‘Mari kita berhenti. Kita tidak perlu menyelesaikannya. Mari kita susun beberapa episod bersama-sama [with previously recorded footage]. Saya berkata, ‘Tidak. Kami akan melakukannya, tetapi kami akan melakukannya mengikut syarat saya.'”

Applegate terpaksa bertekad untuk menetapkan istilah tersebut sebagai pelakon berpengalaman sejak dia di tadika. Kerana hakikatnya dia tidak boleh lagi melakukan apa yang dia selalu lakukan.

Apabila mereka menghentikan pengeluaran, “Terdapat perasaan, ‘Baiklah, mari kita dapatkan ubat untuknya supaya dia boleh sembuh,'” katanya. “Tiada yang lebih baik. Tetapi ia adalah baik untuk saya. Saya perlu memproses kehilangan hidup saya, kehilangan bahagian saya itu. Jadi saya memerlukan masa itu. Walaupun ia tidak seperti saya datang di sisi lain, seperti, ‘Woohoo, saya baik-baik saja.'”

Dia juga tidak mendapat penerimaan. “Tidak. Saya tidak akan pernah menerima ini. Saya marah,” katanya.

Apabila dia kembali ke set komedi gelap, mobilitinya telah merosot. Dia memerlukan kerusi roda untuk bersiap sedia. Dia menghadapi masalah menavigasi anak tangga ke trelernya. Badannya lesu semasa penggambaran, terutamanya dalam keadaan panas. Seorang juruteknik bunyi terpaksa mengangkat kakinya, di luar jangkauan kamera, untuk mengambil gambar. Dia tidak lagi dapat merakam gambar yang menunjukkan dia berjalan ke dalam bilik kerana dia tidak boleh melakukannya tanpa bantuan. Dia perlu membuka pintu dalam adegan hanya untuk bersandar pada mereka untuk memastikan dia tidak bangun.

Dengan musim terakhir ditayangkan di Netflix pada 17 November, Applegate berkata, “Ini adalah kali pertama sesiapa sahaja akan melihat saya seperti saya. Saya mengenakan 40 paun; Saya tidak boleh berjalan tanpa tongkat. Saya mahu orang ramai ketahuilah bahawa saya amat menyedari semua itu.”

Applegate, ibu kepada satu anak, tidak pasti dia akan menonton musim terakhir, berkata ia terlalu menyakitkan. Tetapi dia mahu melengkapkannya untuk bintang bersamanya Linda Cardellini, yang telah menjadi kawan rapat dan mengambil peranan sebagai peguam bela di set, serta pencipta rancangan Liz Feldman.

“Jika orang membencinya, jika orang menyukainya, jika semua yang mereka boleh tumpukan perhatian ialah, ‘Ooh, lihat orang lumpuh,’ itu bukan terpulang kepada saya,” kata Applegate. “Saya pasti orang ramai akan, seperti, ‘Saya tidak boleh melepasinya.’ Baik, jangan melepasinya, tetapi harap orang ramai boleh lewatinya dan nikmati perjalanan dan ucapkan selamat tinggal kepada dua gadis ini.”

Applegate dan Cardellini menjadi kawan rapat memainkan Jen dan Judy, yang mempunyai hubungan di skrin rumit — ikatan yang tidak mungkin antara seorang janda dan wanita yang secara tidak sengaja membunuh suaminya. Dalam kelainan yang lebih malang, musim ini menyaksikan watak Applegate berhadapan dengan penyakit, menjadikannya sangat sukar. Jalan cerita telah dibuat sebelum diagnosisnya dan beberapa adegan hanya “menghancurkan mereka” untuk dilakukan.

Applegate memuji Cardellini, memanggilnya “juara saya, pahlawan saya, suara saya” dan “beruang mama” di set ketika dia bekerja melalui detik-detik terburuknya. Bagi pihaknya, Cardellini berkata dia “hanya mahukan yang terbaik untuk orang yang saya sayangi dan sayangi serta mendapat penghormatan untuk bekerjasama.”

Di media sosial, Applegate berkongsi foto minggu ini pelbagai tongkat barunya, yang dipanggilnya sebagai normal baharu.

Dia memberitahu NYT bahawa melihat kembali sebelum diagnosisnya, terdapat tanda-tanda penyakit itu. Dia bercakap tentang tidak seimbang semasa merakam adegan tarian, dan permainan tenisnya dimatikan. Dia teringat menjadi kritis terhadap diri sendiri, memikirkan dia hanya perlu bekerja lebih keras, pemikiran yang dia miliki sepanjang hidupnya dengan kerjaya yang berjaya menjangkau beberapa dekad.

“Saya harap saya memberi perhatian,” katanya. “Tetapi siapa saya untuk tahu?”

We wish to say thanks to the author of this write-up for this incredible material

Christina Applegate tidak boleh berjalan tanpa tongkat dan menambah 40 paun selepas diagnosis MS: ‘Saya mahu orang ramai tahu bahawa saya sangat menyedari semua itu’


We have our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/