Coolio, Rapper ‘Gangsta’s Paradise’, Meninggal Dunia pada usia 59 tahun

Coolioyang tahun sembilan puluhan muzik adalah ruji di radio, kegemaran di MTV, dan termasuk lagu hit “Gangsta’s Paradise,” meninggal dunia pada hari Rabu pada usia 59 tahun. Pengurus Coolio, Jarez Posey, mengesahkan kematian penyanyi rap itu kepada Batu yang berguling. Punca kematian tidak diketahui dengan segera.

Dilahirkan sebagai Artis Leon Ivey Jr. pada tahun 1963, beliau bersekolah di Compton, California dan menghadiri Kolej Komuniti Compton. Dia memotong single pertamanya pada akhir 1980-an, “Watcha Gonna Do,” sebuah lagu yang dimainkan secara tempatan di stesen hip-hop. Dia kemudiannya berhubung dengan WC dan Maad Circle dan menyumbang kepada album sulung mereka pada tahun 1991, Ain’t a Damn Thang Changed.

Menjelang tahun 1994, dia telah menempatkan dirinya dalam adegan rap Los Angeles dan menandatangani kontrak dengan Tommy Boy Records, di mana dia mengeluarkan album studio sulungnya, Ia Membawa Pencuri. Single album “Fantastic Voyage”, diiringi dengan video suka bermain, tekan Nombor Tiga pada Papan iklan Panas 100.

Setahun kemudian dia menurunkan “Gangsta’s Paradise” klasiknya, yang muncul dalam filem itu Fikiran Berbahaya. Dia bergabung dengan penyanyi LV yang dilatih injil untuk lagu menghantui yang tidak dijangka, yang membawa kepada “Pastime Paradise” Stevie Wonders.

“Saya tidak begitu biasa dengan ‘Pastime Paradise,’ seperti peminat Stevie Wonder seperti saya,” Coolio memberitahu Batu yang berguling dalam sejarah lisan lagu itu. “Album pertama saya yang pernah saya beli ialah album dengan ‘Superwoman’. [1972’s Music of My Mind.] Saya mendapatnya untuk hari lahir saya yang ke-12, yang itu dan Melawan kuasa oleh Isley Brothers. Lagu dalam Kunci Kehidupan, ibu saya mempunyai album itu di rumah, jadi agak pelik kerana saya tidak tahu lagu itu…. Saya masuk semula ke dalam rumah pengurus saya untuk menggunakan tandas sebelum saya keluar, dan ketika itulah saya mendengar trek. Saya masuk ke studio, dan bertanya kepada Doug, ‘Wah, trek siapa itu?’ Doug berkata, ‘Oh, ia adalah sesuatu yang saya sedang usahakan.’ Saya berkata, ‘Nah, itu milik saya!’”

Dia menambah: “Saya duduk dan mula menulis. Mendengar alunan bass, chorus line dan hook, baru membuka minda saya. ‘Ketika saya berjalan melalui lembah bayang-bayang kematian/saya melihat kehidupan saya dan saya melihat tiada apa-apa lagi’ — saya gaya bebas itu; yang keluar dari bahagian atas kubah dan saya menulisnya. Saya memikirkannya selama satu minit, dan kemudian saya menulis seluruh lagu yang lain tanpa henti, dari rangkap pertama hingga rangkap ketiga. Anda tahu, saya suka percaya bahawa ia adalah campur tangan ilahi. ‘Syurga Gangsta’ mahu dilahirkan; ia mahu hidup, dan ia memilih saya sebagai kapal.”

Tommy Boy dilaporkan tidak menyangka lagu itu sesuai untuk album seterusnya, dan sebaliknya menambahnya pada runut bunyi filem itu.

Ia mencecah Nombor Satu dan menjadi single terbesar 1995. Kejayaannya menjamin kemasukannya pada album seterusnya bertajuk selepas lagu itu, dan ia memenangi Grammy untuk Persembahan Rap Solo Terbaik. Walaupun dia tidak pernah mengeluarkan “Rollin’ With My Homies” sebagai single, lagu itu mempunyai penempatan ikonik dalam filem klasik 1995, Tidak tahu. Set tahun kedua beliau menghasilkan lagu hits “1, 2, 3, 4 (Sumpin’ New),” yang mencapai Sepuluh Teratas pada tahun 1996, dan “Too Hot.”

Walaupun muziknya merangkumi rap gangsta yang popular pada era itu, pendekatan yang mesra dan suka bermain terhadap beberapa muzik dan videonya membuatkan dia diminati penonton yang ramai. Dia mula menceburi bidang lakonan dan dia membuat penampilan sulungnya di skrin sebagai cameo untuk komedi 1996 Pantai Phat dan mempunyai bahagian pada tahun 1997 Batman dan Robin.

Coolio dilepaskan Jiwa saya pada tahun 1997, yang menampilkan single “CU When U Get There.” Walaupun dia menghadapi beberapa masalah undang-undang yang menggagalkan kejayaan album itu, dia terus bekerja di alam lakonan, membintangi tiga anak tiga dalam filem itu. Tyrone dan biasa digunakan Dataran Hollywood. Album terakhirnya ialah 2009 Dari Bawah 2 Atas.

Cerita ini berkembang

We would love to thank the writer of this short article for this awesome material

Coolio, Rapper ‘Gangsta’s Paradise’, Meninggal Dunia pada usia 59 tahun


You can find our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/