Daripada membakar getah kepada perlumbaan jalanan, penduduk ‘Geram’ tentang pengaruh francais filem terhadap keselamatan kejiranan Los Angeles mereka | CNN


Los Angeles
CNN

Pasar Bob di Angeleno Heights mungkin kelihatan seperti kedai serbaneka Los Angeles biasa, tetapi ia adalah ikon.

Dalam francais filem Fast and Furious, ia bertukar menjadi Toretto, kedai yang dimiliki oleh keluarga watak yang dilakonkan oleh Vin Diesel. Sepanjang hari, peminat dari seluruh dunia berhenti untuk mengambil gambar di hadapan kedai yang menjual barangan Fast and Furious di sebelah kumpulan makanan ringan dan minuman biasa.

Tetapi filem-filem itu – terkenal dengan kereta laju dan aksi berani – telah meninggalkan kesan di kawasan kejiranan ini dengan cara lain. Peminat filem berpusu-pusu di sini dengan kereta mereka yang ditipu untuk menunjukkan apa yang boleh mereka lakukan, meninggalkan kesan gelincir bulat daripada membuat donat dan “hayun” di sekitar persimpangan di hadapan kedai.

Bagi penduduk yang tinggal di sini, ia lebih daripada satu gangguan. Mereka mengatakan telatah kereta yang berbahaya dan menyalahi undang-undang berlaku pada setiap masa siang dan malam, membahayakan nyawa.

“Mereka datang melayang, membuat donat, berputar seperti orang gila dengan peredam mereka berbunyi seperti letupan,” kata Bella, penduduk lama Angeleno Heights yang tidak mahu memberikan nama belakangnya, menambah bau dan asap dari kebakaran itu. tayar berlegar di udara, meresap ke dalam rumah mereka.

Dan ia bukan hanya bunyi dan pencemaran bunyi. Penduduk berkata pemandu melulu membahayakan komuniti mereka.

“Risiko mereka memukul seseorang … itulah masalah yang kami ada ialah anda meletakkan nyawa kami dalam bahaya. Anda membahayakan kejiranan kami. Mereka tidak berhenti di papan tanda berhenti lagi,” kata Bella.

Judy Lyness telah tinggal di Angeleno Heights selama lebih daripada 20 tahun dan masih ingat apabila tiada siapa yang mahu datang ke sana. Tetapi sekarang, “anda mendengar jeritan ini … dan ia berlaku sehingga polis datang,” katanya.

“Pengambilalihan jalan” yang berbahaya, seperti yang diketahui, berlaku di seluruh negara. Hanya dalam minggu lepas, seluruh blok di Des Moines telah dirosakkan oleh kereta di luar kawalan; polis di Salt Lake City menahan enam orang kerana lumba drag haram; di Chandler, Arizona, polis berkata perlumbaan seret haram menyebabkan seorang pemandu mati; dan berhampiran Chicago, seorang pejalan kaki telah dilanggar dan terbunuh dalam laluan pejalan kaki semasa apa yang dipercayai polis sebagai perlumbaan jalanan. Satu lagi membawa kepada kemusnahan kenderaan polis.

Alderman Chicago, Byron Sigcho-Lopez berkata, denda yang lebih tinggi dan kenderaan yang menyita sedikit kesan untuk menghalang perlumbaan jalanan, memberitahu Gabungan CNN WBBM, “Insiden ini tidak berhenti. Mereka belum berhenti. Jika ada, mereka menjadi lebih teruk dan lebih teruk.”

Di Compton, California, jalur gemuruh persimpangan tengah tidak banyak membantu untuk memperlahankan pengambilalihan. Dalam video, kereta boleh dilihat berguling tepat di atasnya.

California Selatan mempunyai sendi Pasukan Petugas Perlumbaan Jalanan antara Jabatan Polis Los Angeles, Jabatan Sheriff LA County dan Peronda Lebuhraya California. Ia menawarkan tindakan keras yang disasarkan termasuk penahanan kenderaan, petikan dan rampasan senjata api. Ia juga mempromosikan acara mingguan yang membenarkan pelumba memandu di atas jalur seret dan “membakar getah dalam kotak kehabisan”, tetapi ia tidak memperlahankan pengambilalihan jalan awam.

“Kami mendapat banyak jenayah kekerasan dengan kumpulan pengambilalihan ini. Ia membangunkan mentaliti perusuh,” kata LAPD Sgt. Jesse Garcia, seorang pegawai yang menjaga pasukan petugas. “Kami mendapat rompakan di kedai, kami mempunyai tembakan … semuanya berkaitan secara langsung dengan pengambilalihan ini.”

Masalah itu meletup semasa pandemik, kata Garcia, dengan 3,000 panggilan kepada polis pada 2019 melonjak kepada hampir 12,000 pada 2021– sesetengah orang datang dari jauh seperti Texas hanya untuk menyertai pengambilalihan, tambahnya.

Di Angeleno Heights, berhampiran latar untuk filem “Fast and the Furious”, Garcia berkata mereka melihat isu berbeza: pelancong nampaknya menjadi puncanya. Garcia berkata keletihan, di mana pemandu menahan brek dan memutar tayar mereka untuk menghasilkan asap, cenderung lebih daripada kereta individu, bukannya pengambilalihan berskala besar yang melanda bahagian lain di bandar ini.

“Kami melakukan rondaan terus, dan kami meningkatkan kekerapannya,” katanya. “The [Los Angeles] Jabatan Kejuruteraan sedang melihat kawasan itu untuk melihat apa lagi yang boleh dilakukan” untuk mengkonfigurasi semula persimpangan.

Beberapa penduduk di Los Angeles sudah cukup, turun ke jalan sebagai protes minggu lalu, kerana penggambaran akan dimulakan untuk filem seterusnya dalam francais itu. Seorang penunjuk perasaan, Anna Marie Piersimoni, kehilangan Larry Brooks, suaminya yang berusia lebih 30 tahun, apabila dia keluar untuk bersenam pada Mei 2020, dan tidak pernah pulang ke rumah.

“Pemandu itu memacu keretanya kepada 90, berpusing keluar, hilang kawalan. Dia melanggar suami saya dan enam kereta lain yang untungnya tidak berpenghuni dan diletakkan. Suami saya mempunyai 10 minit untuk hidup selepas itu,” kata Piersimoni, yang menambah papan tanda jalan meletakkan had laju di sana pada 35 batu sejam. “Ia dipanggil pembunuhan beramai-ramai kenderaan, tetapi ia adalah pembunuhan.”

Memandangkan ia diklasifikasikan sebagai pembunuhan beramai-ramai kenderaan, Piersimoni berkata hukuman ke atas pemandu adalah lebih ringan berbanding jika dia didakwa membunuh. Beliau berkata pemandu itu, yang dijatuhkan hukuman pada April tahun ini, sudah pun keluar dari penjara.

“Dia berada di sana dari awal Mei hingga pertengahan Julai,” jelas Piersimoni. “Saya fikir orang ramai akan kurang melakukan perkara ini … jika mereka tahu bahawa mereka akan mempunyai akibat yang lebih serius.”

Mengingat suaminya, Piersimoni berkata Brooks, seorang ahli psikoterapi, adalah “bapa yang luar biasa” kepada dua anak mereka – kini kedua-duanya dewasa – dan mempunyai “pewarisan yang manis dan lembut.” Dia kini memakai band perkahwinannya pada rantai.

“Saya mempunyai beberapa pengembaraan perubatan, dan dia ada untuk saya setiap langkah. Begitu juga apabila ia berlaku kepadanya. Kami menjaga satu sama lain,” Piersimoni mengingatkan. “Ada perkara lama – gambar kecil, makanan tertentu yang mungkin kita nikmati, anda tahu, akan membuatkan saya tersedak dan menangis – tetapi ia juga perkara baharu.”

Apabila Piersimoni melihat rakaman perlumbaan jalanan, dia menjadi marah.

“Saya berasa geram. Terdapat makna lain untuk perkataan itu dalam filem, Fast and Furious,” katanya. “Tiada sebab untuk itu.”

Walaupun dia berpindah ke seberang bandar sejak kehilangan suaminya, Piersimoni berkata dia masih mendengar perlumbaan jalanan di tempat dia tinggal sekarang. Dia dan yang lain menyeru agar penafian ditambahkan pada filem Fast and Furious, yakin mereka mengagumi perlumbaan jalanan.

Universal Pictures tidak menjawab permintaan CNN untuk komen.

Hector Elizaolo berkata ia bukan filem tetapi tekanan rakan sebaya yang menariknya kepada pengambilalihan jalanan. Saudara-saudaranya menghidupkan dia kepada getah yang terbakar dan keseronokan perjalanan liar.

“Saya suka tergesa-gesa, adrenalin,” kata pemain berusia 28 tahun itu kepada CNN. “Pengalaman itu keren.”

Ia tidak bertahan. Semasa Elizaolo membuat donat di jalan Covina, California, dia mendapat penonton: polis. Elizaolo telah ditiket, dan keretanya disita.

“Hari itu polis menarik saya, saya hilang minat,” katanya. “Saya terpaksa membayar wang untuk membawa kereta saya keluar, saya perlu melakukan khidmat masyarakat dan semua ini membuang masa yang besar.”

Sebagai sebahagian daripada perintah mahkamah, Elizaolo akan mengikuti kelas dan bertemu dengan Lili Trujillo Puckett. Dia akan belajar dia salah seorang yang bertuah. Tiada siapa yang mati dalam kesnya, tetapi Puckett akan memberitahunya tentang anak perempuan yang dia kalah pada 2013 dalam perlumbaan jalanan.

Puckett pasti pemandu yang melulu tidak dapat memahami apa yang mereka ambil daripada keluarga mangsa.

“Apabila anda kehilangan anak, masa tidak akan sembuh kerana ia adalah sesuatu yang anda simpan bersama anda selama-lamanya. Anda sebenarnya lebih merindui orang itu. Saya rindu suara dia. Saya tertanya-tanya bagaimana rupa dia sekarang pada usia 25 tahun,” kata Puckett sambil mengingati anak perempuannya Valentina.

Lili Trujillo Puckett mencium anak perempuannya Valentina, yang meninggal dunia pada 2013 apabila remaja yang memandu kereta yang dinaikinya terbabas semasa perlumbaan jalanan. Valentina berumur 16 tahun.

Puckett memulakan perniagaan bukan untung, Street Racing Kills, selepas anak lelakinya yang berusia 16 tahun terbunuh pada 2013 apabila seorang remaja yang memandu kereta yang dinaikinya terbabas semasa perlumbaan jalanan.

“Valentina – dia memukul kepalanya, dan kemudian dia pergi melalui tingkap,” jelas Puckett, yang membimbing pelumba jalanan yang telah dihukum oleh mahkamah, memberitahu mereka, “Seluruh impian dan hidup anda akan hilang … dan anda akan meminta pihak lain memberitahu anda perkara yang anda rampas daripada kami.”

Bella, penduduk Angeleno Heights, mahu bandar Los Angeles melakukan lebih banyak lagi untuk menghentikan pengambilalihan jalanan, dan dia berpendapat syarikat produksi memikul tanggungjawab, walaupun dia berkata dia “suka” melihat penggambaran itu berlaku di kawasan kejiranannya sepanjang tahun.

“Saya tidak sepenuhnya menyalahkan mereka kerana mereka tidak mempunyai kawalan ke atas apa yang peminat lakukan, tetapi mereka boleh mengambil sedikit tanggungjawab untuk melakukan PSA yang menekankan dan mengatakan ini tidak selamat,” kata Bella. “Apabila filem itu keluar dan keadaan menjadi sedikit gila … kami membayar harganya.”

Dia berkata anak perempuannya sentiasa takut seseorang akan tercedera berdasarkan apa yang dia lihat – dan dengar – berlaku di kawasan kejiranan.

“Bolehkah anda bayangkan seorang kanak-kanak kecil tiba-tiba terjaga pada tengah malam kerana bunyi seperti letupan di luar tingkapnya?” Bella berkata, menggambarkan kejadian biasa di rumahnya. “Dia menangis, dia menjerit, dan dia benar-benar tidak terkawal, dan kami cuba menghiburkannya semasa anda bergegar akibat bunyi yang baru anda dengar di luar.”

Selepas begitu banyak filem Fast and Furious, Bella berharap pihak produksi akan mempertimbangkan untuk berpindah ke lokasi lain.

“Ini sangat berbahaya bagi penduduk yang tinggal di sini, dan kami ditinggalkan untuk mengambil bahagian itu apabila pengeluaran tamat,” katanya.We would love to give thanks to the author of this post for this outstanding material

Daripada membakar getah kepada perlumbaan jalanan, penduduk ‘Geram’ tentang pengaruh francais filem terhadap keselamatan kejiranan Los Angeles mereka | CNN


Our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/