Daripada rom-com kepada bintang aksi, Bruce Willis meninggalkan kerjaya yang luas

Haley Joel Osment Dan Bruce Willis dalam Deria keenam pada tahun 1999.

Imej Getty


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Imej Getty


Haley Joel Osment Dan Bruce Willis dalam Deria keenam pada tahun 1999.

Imej Getty

Keluarga Bruce Willis mengumumkan pada hari Rabu bahawa dia akan berhenti daripada bertindak selepas mengalami afasia, keadaan yang menjadikannya semakin sukar untuk menggunakan dan memahami bahasa. Berita ini membawa penamat yang jelas kepada kerjaya dalam filem dan televisyen yang meraung hidup pada tahun 1985 apabila ABC menyiarkan episod pertama Pencahayaan bulanyang membintangi Willis dan Cybill Shepherd sebagai David Addison dan Maddie Hayes, ketua Agensi Detektif Bulan Biru.

35 tahun lebih akan datang membawa pelakon itu dalam perjalanan yang agak sukar: itu Mati Keras wayang, 12 ekor monyet, Unsur Kelimadan Armageddon. Suara bayi masuk Lihatlah siapa yang sedang bercakap. Kerjasama dengan pengarah yang dihias, termasuk Wes Anderson dalam Kerajaan Terbit Bulan; Quentin Tarantino masuk Pulpa fiksyen; dan M. Night Shyamalan dalam Deria keenam, Tidak boleh pecah dan kaca. Bukan satu tetapi dua flop terkenal yang muncul dari semasa ke semasa untuk cadangan pertimbangan semula: Hudson Hawk dan Api unggun dari Vanities. Kembali ke komedi TV dalam peranan tetamu yang memenangi Emmy pada Kawan-kawan. Akhirnya, satu siri keseluruhan filem thriller langsung ke video dan gambar aksi: Pembunuhan Pertama dan Pembunuhan Keras, Pengekstrakan dan Pembalasan.

Dan ini tidak hampir dengan semua itu.

Sekiranya tidak ada lagi lakonan untuk Willis, dia akan meninggalkan senarai kredit filem dan TV yang bermula dari yang penting kepada yang boleh guna; komedi dan drama dan aksi; filem futuristik dan filem fiksyen sains dan filem dengan letupan besar, filem tentang lelaki lasak dan filem tentang lelaki sedih yang semakin tua dan tidak pasti bagaimana mereka mahu proses itu berjalan. Dia bekerja dengan beberapa pengarah generasinya yang paling bercita-cita tinggi dan menawarkan persembahan cemerlang dalam beberapa filem yang sangat baik, tetapi masih diejek tanpa belas kasihan, berulang kali, oleh Anugerah Razzie. Dan kerjayanya tidak berlaku dalam garis lurus; ia berlaku secara berperingkat.

Si Bijaksana

Sukar untuk diingati kadang-kadang, apabila anda melihat wajah muramnya merenung dari poster yang tidak berkesudahan yang kelihatan serupa (baru-baru ini saya terkilan melihat gambarnya yang saya sangka benar sebagai Gerald Ford) bahawa Willis menjadi bintang kerana dia sangat meriah dan kelakar. . Pencahayaan bulan mendapat perhatian untuk episod inventif seperti episod hitam-putih yang diperkenalkan Orson Welles, atau episod Shakespeare, atau episod dengan nombor tarian yang dikoreografikan oleh Stanley Donen.

Tetapi bagi saya, ini semua tentang adegan dialog yang biasa – yang luar biasa – di mana Shepherd dan Willis akan membungkus mulut mereka dengan sajak, atau bercakap pada masa yang sama dan mendarat di tempat yang sama, atau menjerit antara satu sama lain. Penulisan itu suka bermain dan bergaya, selaras dengan fakta bahawa tiada siapa yang bercakap seperti itu.

Youtube

Pencahayaan bulan mempunyai reputasi sebagai bangkai kereta api pengeluaran. Namun, ia meletakkan kepentingan di tanah untuk televisyen akan-mereka/tidak-mereka-mereka-komik-rom yang masih dirujuk orang, walaupun mereka kadang-kadang tersalah fakta. Tetapi dalam peralihan ke filem, sementara Willis boleh dengan mudah mengemudi daripada kejayaan ini (dia memenangi Emmy) ke dalam komedi romantik yang berkembang pesat di pawagam, kejayaan besar pertamanya dalam filem adalah slaid ke aksi sebaliknya – sambil mengekalkan kebijaksanaannya. tajam – masuk Mati Keras. John McClane, polis New York yang dimainkannya, tidak mempunyai sikap bodoh David Addison, tetapi dia mempunyai sindiran dan gemarnya untuk kembali dengan baik. Semua itu ditambah dengan berayun pada hos api, semua itu ditambah dengan mesingan, semua itu ditambah dengan kaca yang pecah.

Mati Keras bukanlah filem pertamanya, tetapi ia adalah jambatan Willis daripada bintang TV kepada bintang filem — yang, pada penghujung 1980-an, masih merupakan jurang yang ketara yang biasanya anda lalui dan kemudian tidak kembali.

1648756636 247 Daripada rom com kepada bintang aksi Bruce Willis meninggalkan kerjaya yang

Bruce Willis membintangi filem 1997, Unsur Kelima.

Columbia/TriStar Pictures/Getty Images


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Columbia/TriStar Pictures/Getty Images


Bruce Willis membintangi filem 1997, Unsur Kelima.

Columbia/TriStar Pictures/Getty Images

1648756636 568 Daripada rom com kepada bintang aksi Bruce Willis meninggalkan kerjaya yang

Bruce Willis masuk Mati Keras Dengan Dendamkeluar 1995.

Imej Getty


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Imej Getty


Bruce Willis masuk Mati Keras Dengan Dendamkeluar 1995.

Imej Getty

1648756636 625 Daripada rom com kepada bintang aksi Bruce Willis meninggalkan kerjaya yang

Will Patton, Bruce Willis, Michael Clarke Duncan, Ben Affleck, dan Owen Wilson dalam Armageddon, keluar pada tahun 1998.

Imej Getty


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Imej Getty


Will Patton, Bruce Willis, Michael Clarke Duncan, Ben Affleck, dan Owen Wilson dalam Armageddon, keluar pada tahun 1998.

Imej Getty

Pelakon Filem

Langkah besar Bruce Willis seterusnya, ke dalam filem serius yang bersaing untuk anugerah, adalah Pulpa fiksyen pada tahun 1994, di mana dia bermain peninju Butch Coolidge. Willis telah mencapai sedikit lagi prestij beberapa tahun sebelumnya di Brian de Palma Api unggun Vanitiestetapi itu tidak berlaku. Pulpa fiksyen lakukan.

Filem itu, sebenarnya, mesti berada di sana dengan filem paling penting pada zamannya apabila ia mempengaruhi trajektori bintangnya — fikirkan kesannya terhadap Willis, John Travolta dan Samuel L. Jackson. Willis tidak mengambil garis lurus daripada filem aksi bergenre dengan apa cara sekalipun, memandangkan dia kemudiannya melakukannya Armageddontetapi dia mula berkeliaran dalam filem-filem berseni dan luar biasa seperti Luc Besson Unsur Kelima dan Terry Gilliam 12 ekor monyet.

Pada masa ini, Willis bukan hanya seorang bintang filem, dia adalah seorang pelakon filem. Dia bukan sahaja melompat keluar dari bangunan yang terbakar, dia bertindak masuk menarik filem daripada pengarah auteur seperti Gilliam dan Besson dan Tarantino.

Dan kemudian dia membintangi Deria keenam.

1648756636 63 Daripada rom com kepada bintang aksi Bruce Willis meninggalkan kerjaya yang

Haley Joel Osment dan Bruce Willis dalam Deria keenam.

Imej Getty


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Imej Getty


Haley Joel Osment dan Bruce Willis dalam Deria keenam.

Imej Getty

Malcolm

Bruce Willis memainkan ahli psikologi Malcolm Crowe dalam filem thriller misteri M. Night Shyamalan 1999 Deria keenam. Ia adalah salah satu pertemuan terdekatnya dengan bermain sebagai lelaki biasa, walaupun keadaan lelaki itu sangat tidak biasa. Persembahannya tenang, berhantu; ia menjumpai gear yang Willis hanya gunakan secara sporadis tetapi akan kembali lagi dan lagi selepas itu, terutamanya sebagai David Dunn yang tidak dapat dikalahkan dalam ciri Shyamalan. Tidak boleh pecah dan kaca.

Deria keenam mengumpulkan banyak kejayaan yang telah Willis perolehi dalam satu filem dan mengembangkannya: ia mendapat pengiktirafan (enam pencalonan Oscar), ia mempunyai ulasan yang mengagumi, dan ia sangat popular – kutipan domestik tempat kedua di belakang tahun ini The Phantom Menace. Ia menghasilkan hampir $300 juta di AS, di mana Pulpa fiksyen — juga kejayaan yang popular dan dianggap baik — telah membuat lebih sedikit daripada $100 juta.

1648756636 336 Daripada rom com kepada bintang aksi Bruce Willis meninggalkan kerjaya yang

Samuel L. Jackson dan Bruce Willis dalam filem itu, Tidak boleh pecah.

Getty Images/Getty Images


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Getty Images/Getty Images


Samuel L. Jackson dan Bruce Willis dalam filem itu, Tidak boleh pecah.

Getty Images/Getty Images

Mesin Cinta

Bruce Willis memenangi Emmy keduanya untuk peranan yang diperkenalkan pada tahun selepas itu Deria keenamtahun yang sama dengan Tidak boleh pecahapabila dia muncul pada Kawan-kawan sebagai Paul, bapa kepada teman wanita Ross yang jauh lebih muda. Paul juga merupakan minat cinta terbaru Rachel. Dalam episod yang membawa banyak kenangan tentang detik-detik bodoh Pencahayaan bulan, Willis memainkan Paul sebagai seorang lelaki yang kuat yang, bersendirian di dalam biliknya dan diam-diam tidak selamat, menari di hadapan cermin menyanyikan “Love Machine” untuk mengepam dirinya. Dia telah melakukan banyak komedi aksi ketika itu; seronok tengok dia buat lawak bodoh.

Youtube

Dekad pertama abad ke-21 tidak membawa banyak peranan yang hebat untuk Willis, walaupun dia melakukannya Hidup bebas atau susah mati pada tahun 2007, kembali kepada John McClane selepas lebih sedekad meninggalkan francais.

Dia meneruskan, untuk seketika, mengambil peranan sekali-sekala yang mencabarnya dan melakukan beberapa perkara menarik dengan personanya. Dua adalah pada tahun yang sama, 2012. Satu ialah filem Wes Anderson Kerajaan Terbit Bulan, di mana Willis memainkan watak Kapten Sharp, ibu bapa angkat yang manis yang akhirnya mencipta rumah untuk anak yatim Sam. Yang lain ialah Looperkisah perjalanan masa Rian Johnson yang sangat (sangat) berbeza di mana dia memainkan watak sebagai Joe, seorang lelaki hit yang semakin tua yang melarikan diri dari versi lebih muda dirinya.

Selepas peranan ini, dia kebanyakannya hilang ke pasaran terus ke video, dengan pengecualian sekali-sekala seperti kaca pada 2019 — perkara terakhir, saya fikir, saya melihatnya. Lebih sedikit daripada 30 tahun selepas saya meminatinya Pencahayaan bulankerana hanya seorang remaja boleh.

Kesengsaraan

Dan satu perkara lagi: Saya melihat Bruce Willis dan Laurie Metcalf masuk Kesengsaraan di Broadway pada 2015, dalam produksi yang saya akui I tidak suka sama sekali. Willis, yang prestasinya menarik perhatian saya sebagai pelik, mengambil banyak kecaman semasa produksi itu kerana memakai alat dengar yang boleh sandaran sekiranya dia bergelut dengan hafalan. Terdapat orang yang menganggapnya dalam fikiran mereka sendiri sebagai bintang Hollywood yang malas yang tidak peduli untuk mempelajari barisnya. Tetapi dengan pengumuman diagnosis afasianya, saya diingatkan, sekali lagi, bahawa adalah mustahil untuk mengetahui dari luar perkara yang mungkin dihadapi oleh orang ramai.

Mungkin dia hanya tidak mahu mempelajari barisnya; ia pasti boleh. Tetapi pelbagai cabaran boleh menyukarkan kehidupan manusia, terutamanya apabila usia mereka meningkat. Pelaporan baru dalam LA Times mencadangkan sekurang-kurangnya beberapa orang sedar tentang bagaimana gejala Willis menjejaskan keupayaannya untuk bekerja. Ada orang yang menggunakan alat dengar adalah jalan pintas; mungkin ada orang lain yang lebih kepada alat bantuan pendengaran, atau kenalan, atau rotan, atau ubat. Dan mungkin ada orang yang baginya ia adalah cara untuk berada di set melebihi masa yang sepatutnya mereka berada di set. Anda tidak tahu melainkan anda tahu.

Dia adalah salah seorang pelakon kegemaran saya yang pertama, salah seorang tokoh terpenting dalam membina kecintaan saya terhadap komedi romantis berdialog. Dia membuat blockbuster yang sangat berjaya dan kegagalan mencipta sejarah. Ia adalah pengakhiran yang menyedihkan untuk cerita yang panjang dengan banyak bab.

We would love to thank the writer of this post for this incredible web content

Daripada rom-com kepada bintang aksi, Bruce Willis meninggalkan kerjaya yang luas


You can view our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/