David Crosby, Iconoclastic Rocker, Meninggal dunia pada usia 81 tahun

David Crosbyyang penyanyi, penulis lagu dan pemain gitar yang membantu membentuk bunyi rock Sixties dan seterusnya, meninggal dunia pada hari Khamis pada usia 81 tahun. Sumber yang rapat dengan Crosby mengesahkan kematian pemuzik itu Batu bergulingtetapi tidak mendedahkan punca.

Crosby ialah ahli pengasas Byrds, bermain gitar dan menyumbang vokal harmoni kepada kebanyakan lagu mereka yang paling kekal, termasuk “Eight Miles High,” “So You Want to Be a Rock ‘n’ Roll Star” dan “Turn! Pusing! Pusinglah!” Tidak lama selepas dipaksa keluar daripada kumpulan kerana konflik personaliti dengan frontman Roger McGuinn, dia membentuk kumpulan super Crosby, Stills, dan Nash dengan Stephen Stills dari Buffalo Springfield dan Graham Nash dari Hollies. Ketiga-tiga mereka – yang menjadi kuartet pada tahun 1969 apabila Neil Young menyertai barisan mereka – memainkan peranan utama dalam pembangunan folk-rock, country-rock dan “bunyi California” yang muncul yang mendominasi radio rock sepanjang pertengahan tahun tujuh puluhan. Croz menulis banyak lagu kegemaran mereka, termasuk “Almost Cut My Hair,” “Long Time Gone” dan “Deja Vu.”

“Dengan rasa sedih yang mendalam dan mendalam saya mengetahui bahawa rakan saya David Crosby telah meninggal dunia,” tulis bekas rakan kumpulan Crosby, Graham Nash dalam satu kenyataan. “Saya tahu orang ramai cenderung untuk memberi tumpuan kepada betapa tidak menentunya hubungan kami pada masa-masa tertentu, tetapi apa yang selalu penting bagi David dan saya lebih daripada segala-galanya ialah kegembiraan murni muzik yang kami cipta bersama, bunyi yang kami temui antara satu sama lain, dan persahabatan yang mendalam yang kami kongsi selama bertahun-tahun yang panjang ini.

“David tidak gentar dalam kehidupan dan dalam muzik,” tambahnya.” Dia meninggalkan kekosongan yang besar sejauh keperibadian dan bakat semata-mata di dunia ini. Dia menuturkan fikirannya, hatinya, dan semangatnya melalui muziknya yang indah dan meninggalkan warisan yang luar biasa. Ini adalah perkara yang paling penting. Hati saya benar-benar bersama isterinya, Jan, anaknya, Django, dan semua orang yang pernah dia sentuh di dunia ini.”

“Saya sedih mendengar tentang David Crosby,” tulis Brian Wilson. “David adalah bakat yang luar biasa – penyanyi dan penulis lagu yang hebat. Dan seorang yang hebat. Saya hanya kehabisan kata-kata.”

Walaupun kejayaannya berterusan pada tahun 1970-an dan ke tahun lapan puluhan, kehidupan peribadi Crosby telah dicemari oleh penggunaan dadah yang banyak, yang mendatangkan malapetaka pada kerjayanya dan membawa kepada hukuman penjara yang singkat pada tahun 1985. Namun dia pulih dan terus membuat muzik dan melawat selama tiga lagi. berdekad-dekad. “Saya tidak tahu bagaimana saya hidup dan Jimi [Hendrix] bukan dan Janis [Joplin] bukan dan semua rakan saya yang lain,” katanya Batu berguling pada 2014, bertahun-tahun selepas dia membersihkan diri. “Saya tidak tahu mengapa saya, tetapi saya bernasib baik.”

David Crosby dilahirkan di Los Angeles pada tahun 1941. Bapanya Floyd Crosby ialah seorang ahli sinematograf yang memenangi Anugerah Akademi. Dia menghadiri Santa Barbara City College secara ringkas tetapi berhenti untuk mengejar muzik. Pada tahun 1964, beliau menyertai sebuah band bernama Jet Set, yang terdiri daripada Roger McGuinn dan Gene Clark. Mereka menukar nama mereka kepada Beefeaters, dan kemudian Byrds. Harmoni cantik Crosby, didengari pada lagu hits seperti cover Bob Dylan “Mr. Lelaki Rebana” dan “Pusing! Pusing! Turn!,” merupakan komponen penting dalam bunyi folk-rock Byrds.

Menjelang tahun 1967, ketegangan dalam kumpulan itu mencapai titik putus, yang memuncak dengan pemergian Crosby daripada kumpulan itu. Crosby dan Stephen Stills, yang baru-baru ini membubarkan Buffalo Springfield, mula menulis lagu bersama-sama pada tahun 1968. Mereka tidak lama kemudian disertai oleh Nash, yang baru sahaja meninggalkan Hollies, dan ketiga-tiga mereka membuat persembahan bersama buat kali pertama di rumah LA Cass Elliot of para Mama dan Papa. Debut mereka yang bertajuk sendiri pada tahun 1969 mendapat sambutan hangat, menghasilkan single klasik “Suite: Judy Blues Eyes,” tentang Judy Collins.

Menambahkan Neil Young pada akhir tahun itu, kuartet itu memainkan gig kedua mereka di Woodstock, di hadapan hampir 500,000 orang, mengumumkan ketibaan salah satu kumpulan super rock pertama – dan terhebat. Album sulung CSN&Y, Déjà Vu, terjual 7 juta salinan dan menghasilkan single hit “Woodstock,” “Teach Your Children” dan “Our House.” Crosby kemudiannya berkata, “Saya fikir apabila bom Beatles meledak, kami adalah kumpulan terbaik di dunia.”

CSN&Y mengeluarkan album berganda secara langsung, Jalan Empat Hala, sebelum berpisah. Crosby merakam debut solonya, Andai Saya Boleh Ingat Nama Saya, pada tahun 1971, disokong oleh Nash, ahli Grateful Dead dan Jefferson Airplane dan Joni Mitchell (yang dia terlibat secara romantik untuk suatu ketika dan yang terkenal membandingkan rupa walrus-misai Crosby dengan Yosemite Sam). Walaupun kritikal pada masa itu, album meditatif yang lesu itu kemudiannya mendapat pengikut kultus, dengan pengaruhnya didengari dalam golongan neo kontemporari Fleet Foxes dan Grizzly Bear. Pada tahun 1977, Crosby, Stills & Nash mengumpulkan semula untuk CSN quadruple-platinum. Pada tahun 1979, mereka membuat persembahan di konsert faedah antinuklear yang ditaja oleh Musicians United for Safe Energy (MUSE).

tahun 1982 Siang Lagi merupakan satu lagi kejayaan, menghasilkan lagu hits “Wasted On the Way” dan “Southern Cross.” Pada tahun-tahun ini, Crosby kerap menjadi suara dalam rekod oleh Grace Slick dan Paul Kantner dari Jefferson Starship, Hot Tuna dan Phil Collins (termasuk hit “Another Day In Paradise”).

Menjelang awal tahun lapan puluhan, bagaimanapun, penyalahgunaan dadahnya mempunyai kesan yang merosakkan. Pada 1985, dia dijatuhkan hukuman penjara selama sembilan bulan selepas meninggalkan program pemulihan dadah yang dia dibenarkan masuk dan bukannya menjalani hukuman penjara lima tahun kerana memiliki kokain dan membawa pistol. Dia muncul bersama Stills, Nash dan Young di Live Aid semasa menjalani ikatan rayuan. Crosby keluar dari penjara pada tahun 1986, baru bersih, dan berkahwin dengan teman wanita lamanya Jan Dance pada tahun 1987. Pada tahun 1990, dia menerbitkan memoir yang mendedahkan dan dipuji secara meluas Lama Pergi.

Dia menerima pemindahan hati pada tahun 1994 dan merakamkan album lain dengan CSN, yang tidak berjaya secara komersial. Selepas Ribut. Semasa tahun sembilan puluhan, Crosby mendapat lebih banyak perhatian untuk tindakan unik kemurahan hati selebriti apabila dia menjadi penderma sperma untuk Melissa Etheridge dan Julie Cypher. Pada tahun 1995, dia bersatu semula dengan anaknya Raymond, yang dia telah berputus asa untuk pengangkatan pada tahun enam puluhan, dan mereka merakam tiga album bersama-sama sebagai CPR. (Penyelamat Crosby termasuk tiga anak lain, dua anak perempuan (Erika dan Donovan) dan seorang anak lelaki Django, anak tunggal perkahwinannya dengan Dance.)

Crosby mengekalkan rasa humor tentang masa lalunya yang bermasalah. Apabila dia menimbulkan kemarahan komuniti pemulihan dengan mengakui dia menghisap periuk, dia bergurau, “Jenayah besar kita ialah kita makan aiskrim, mari kita hadapi kebenaran.” Dia juga memeluk wakilnya sebagai archetypal “Wasted Sixties Guy,” terutamanya dalam kerjaya lakonannya yang baru muncul. Dia adalah seorang hippie pada tahun 1991 Draf belakangseorang pelayan bar pada tahun 1992 Hati petir dan penaja AA dalam episod Pertunjukan John Larroquette. (Dia juga kadang-kadang muncul sebagai dirinya sendiri Simpsons.) Walaupun jauh lebih lemah pada tahun 2000-an, Crosby tetap tidak menyesal dalam pandangan pro-senjatanya. Pada tahun 2004, dia mengaku bersalah memiliki senjata jenayah apabila polis menemui pistol dan sejumlah kecil ganja di bilik hotelnya pada malam selepas konsert di New York. Dia tidak menjalani hukuman penjara.

Menjelang akhir hayatnya, Crosby merakamkan album solo 2014, Croz, rekod pertamanya dalam 20 tahun, menampilkan Raymond antara pemuzik jemputan dan gambar muka depan yang diambil oleh Django. “Kebanyakan lelaki seusia saya akan membuat rekod sampul atau duet pada bahan lama,” katanya Batu berguling pada masa itu. “Ini tidak akan menjadi kejayaan besar. Ia mungkin akan menjual 19 salinan. Saya tidak fikir kanak-kanak akan menggalinya, tetapi saya tidak membuatnya untuk mereka. Saya buat untuk saya. Saya ada barang yang perlu saya keluarkan dari dada saya.”

Trending

Dia mengikutinya dengan lebih banyak album solo antara 2016 dan 2021. “Saya bertuah,” katanya Batu berguling pada 2021. “Saya tidak tahu sama ada saya mempunyai dua minggu lagi atau 10 tahun, tetapi tidak mengapa. Apa yang penting ialah apa yang anda lakukan dengan masa. Jika anda duduk di atas punggung anda dan bimbang tentang kematian, maka anda telah membazirkannya. Saya tidak mensia-siakannya. Saya mempunyai masa yang sangat baik, dan berasa luar biasa mengenainya. Lambat laun, sesuatu akan rosak. Sekarang ini, hidup saya cukup hebat.”

Cerita ini berkembang

We would like to say thanks to the author of this write-up for this amazing web content

David Crosby, Iconoclastic Rocker, Meninggal dunia pada usia 81 tahun


You can find our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/