David Oyelowo Butiran Pertemuan ‘Hodoh’ dan ‘Berkodkan Perkauman’ Selepas Insiden Oscar Will Smith

“Saya berhadapan dengan kebimbangan yang semakin meningkat yang sama yang dirasai oleh semua orang kulit hitam apabila wajah yang muncul di berita selepas jenayah dilaporkan adalah wajah yang berkulit hitam.”

Kesan pemenang Pelakon Lelaki Terbaik Will Smith menyerang penyampai Chris Rock pada 2022 Oscar masih dirasai oleh Hollywood, terutamanya bintang Hitam.

Penama Emmy David Oyelowo menerbitkan lajur tetamu untuk Wartawan Hollywood memperincikan kesan riak tamparan Oscar yang kini terkenal. Oyelowo telah menjadi penonton kepada beberapa episod dramatik di Oscars, daripada “Selma” dihina untuk Pelakon Lelaki Terbaik dan Pengarah Terbaik yang menyalakan #OscarsSoWhite pada 2015 hingga reaksi tularnya terhadap “La La Land” yang tersilap diumumkan sebagai Gambar Terbaik.

“Tetapi seperti kebanyakan kita, tiada apa yang dapat menyediakan saya untuk apa yang akan datang,” tulis Oyelowo mengenai Oscar tahunan ke-94. “Sebagai lelaki kulit hitam di mata umum, anda sentiasa menyedari hakikat bahawa kewujudan anda adalah politik. Anda secara konsisten dalam keadaan sama ada digunakan sebagai contoh untuk mengekalkan atau menafikan stereotaip. Stereotaip tersebut terikat dengan jenayah, kesopanan, pendidikan, kehebatan seksual, kemiskinan, tanggungjawab sosial, dan banyak lagi. Ia satu beban yang perlu saya terima walaupun ia meletihkan.”

Oyelowo menambah, “Setelah saya perlahan-lahan menyedari sifat apa yang baru sahaja berlaku di atas pentas di Teater Dolby, saya berhadapan dengan kebimbangan yang semakin meningkat yang semua orang kulit hitam rasai apabila wajah yang muncul di berita selepas jenayah dilaporkan. , adalah yang Hitam. Anda mendapati diri anda berfikir, ‘Apakah maknanya bagi kami?’ ‘Apakah maknanya bagi saya?’”

Selepas anugerah Oscar, Oyelowo dihadapkan pada majlis selepas pesta oleh seorang lelaki kulit putih yang lebih tua yang “menggembirakan tingkah lakunya” sambil mengatakan bahawa Smith “sepatutnya telah diseret keluar dari sana.”

Oyelowo mengulas, “Anda mungkin bersetuju dengan sentimen itu, tetapi ia bukan apa yang dia katakan, itu cara dia cakap. Saya tahu keseronokan itu. Saya tahu sikap itu, dan ia adalah jelek pada intinya dalam semua pemesejan berkodnya.”

Pelakon “Midnight Sky” menambah bahawa Akademi telah membuat “keuntungan besar” sejak #OscarsSoWhite, terutamanya untuk “memperbaiki demografi kaum dan jantina yang tidak sekata.”

Namun Oyelowo memberi amaran tentang bagaimana pertengkaran Smith boleh memberi kesan kepada kemajuan itu.

“Adalah naif untuk mengandaikan bahawa insiden antara Will Smith dan Chris Rock tidak akan ditolak, oleh beberapa profesional industri, melalui lensa perlumbaan,” Oyelowo meneruskan. “Sesetengah daripada mereka akan menjadi orang yang sama yang menentang langkah kemasukan Cheryl Boone Isaacs dan penyokongnya di Akademi berjaya meneruskannya dan yang membawa kepada Akademi yang lebih pelbagai… Selepas pembunuhan George Floyd, industri hiburan telah menghasilkan banyak keuntungan. ikrar untuk meningkatkan kepelbagaian perniagaan kami. Ada yang sengaja. Beberapa upacara. Kebimbangan saya ialah insiden malang ini, yang telah diproses oleh kita semua, akan memberi kesan negatif terhadap usaha berterusan untuk dimasukkan.”

Dia menambah, “Ada mereka yang, dalam usaha untuk memastikan sesuatu seperti ini tidak akan berlaku lagi, akan beroperasi melalui kecenderungan tidak sedarkan diri – atau sedar. Kecondongan yang masih mengawal begitu banyak pembuatan keputusan di Hollywood. Adalah menjadi tragis jika usaha untuk menghalang kejadian seperti itu daripada berulang menjadi alasan untuk idea tentang kemasukan dan kepelbagaian menjadi mundur. Itu hanya akan mengesahkan sifat tidak jujur ​​dari beberapa ikrar ini pada mulanya. Insiden ini tidak seharusnya menjadi batu loncatan untuk hujah proksi dalam kalangan Hollywood tentang kaum, kehormatan dan kepunyaan.”

Oyelowo menyimpulkan bahawa walaupun serangan “tidak adil” ke atas Rock dan membayangi malam Oscar secara keseluruhan “tidak boleh dilebih-lebihkan,” perlu ada pengakuan separuh lagi perbincangan ini.

“Jangan lupa bahawa ada perangai yang ditunjukkan oleh lelaki yang mendekati saya pada majlis selepas itu,” kata Oyelowo. “Sikap gosipnya yang kurus dan senyuman separuh di wajahnya menunjukkan apa yang tidak boleh dibiarkan selepas kejadian ini. Kita mesti berwaspada terhadap membuat keputusan yang akan menjejaskan keuntungan yang diperoleh oleh orang-orang seperti The Academy, Cheryl Boone Isaacs dan semua mereka yang berjuang untuk industri dan dunia hiburan yang lebih pelbagai, inklusif dan saksama.”

Baca op-ed penuh di sini.

Daftar: Ikuti perkembangan terkini filem dan berita TV terkini! Daftar untuk Surat Berita E-mel kami di sini.

We would love to say thanks to the author of this write-up for this outstanding content

David Oyelowo Butiran Pertemuan ‘Hodoh’ dan ‘Berkodkan Perkauman’ Selepas Insiden Oscar Will Smith


Find here our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/