Demi Moore secara rahsia berkencan dengan chef Daniel Humm selepas bekas Bruce Willis mengumumkan diagnosis afasia

Dunia mengetahui pada hari Rabu bahawa lagenda Hollywood Bruce Willis, 67, akan bersara kerana diagnosis aphasia, keadaan yang berpotensi memusnahkan yang menyebabkan seseorang kehilangan kemahiran komunikasi.

Keluarga Willis mengumumkan bahawa keadaan itu akan menyebabkan bintang Die Hard itu melangkah pergi ‘daripada kerjaya yang sangat bermakna baginya.’

Kira-kira satu juta rakyat Amerika mengalami keadaan itu, laporan Institut Kesihatan Nasional, dan kira-kira 180,000 orang didiagnosis dengannya setiap tahun.

Ia boleh nyata dalam pelbagai cara, dan selalunya sama ada akibat daripada kecederaan kepala, strok, tumor atau kemerosotan otak yang lain.

Aphasia juga boleh memudaratkan, dengan pakar mengatakan ia menyebabkan kemurungan dalam lebih satu pertiga daripada kes, boleh membawa kepada perubahan personaliti dan malah boleh mengasingkan rakan dan keluarga daripada orang yang terjejas.

Contoh afasia terkenal yang lain termasuk bekas Ahli Kongres Arizona, Gabby Giffords dan bintang Game of Thrones, Emilia Clarke.

‘Bayangkan dijatuhkan di negara di mana anda tidak bercakap bahasa – tidak boleh memahami, membaca, menulis atau bercakap. Ia akan memberi kesan kepada semua interaksi anda – beginilah rasanya mengalami afasia,’ kata Darlene Williamson, presiden persatuan afasia, kepada DailyMail.com.

Walaupun mustahil untuk mengatakan untuk Willis khususnya betapa drastik keadaan itu telah mempengaruhinya dan tingkah lakunya, Williamson melaporkan bahawa ia sering boleh memudaratkan pesakit.

‘Akibat hidup dengan gangguan bahasa boleh mengubah tingkah laku dan pandangan hidup seseorang,’ kata Williamson.

‘Kira-kira 35 peratus individu dengan afasia mengalami sedikit kemurungan.’

Punca keadaan, yang selalunya sejenis kecederaan otak traumatik atau strok, boleh membawa kepada perubahan personaliti secara besar-besaran.

‘[Aphasia is] kesukaran dengan bahasa yang timbul daripada beberapa jenis kecederaan pada otak. Sumber yang paling biasa ialah strok… tetapi ia boleh datang daripada sebarang jenis kerosakan lain,’ Dr Brenda Rapp, seorang saintis kognitif di Universiti Johns Hopkins, memberitahu DailyMail.com.

Jangkitan tertentu yang memberi kesan kepada pusat bahasa otak boleh menyebabkan aphasia terbentuk juga, bersama-sama dengan penurunan kognitif dan kemerosotan yang berkaitan dengan demensia.

Keadaan itu boleh menyukarkan pelakon seperti Willis untuk meneruskan kerjayanya, kerana hanya proses bersuara boleh menjadi satu cabaran.

‘Ia pasti sukar,’ kata Williamson tentang cubaan untuk terus berlakon semasa mengalami keadaan itu.

‘Aphasia menjejaskan kefahaman bahasa, pertuturan, serta membaca dan menulis. Terdapat pelbagai tahap keterukan yang akan menjadi satu lagi faktor penentu. Ia mungkin tidak mustahil, tetapi lakonan memerlukan kemudahan tambahan.’

Dr Rapp berkata walaupun kegagalan komunikasi disebabkan oleh keadaan itu, orang yang mengalami keadaan itu masih mempunyai pemikiran yang sama, dan secara dalaman adalah orang yang sama. Walaupun pengalaman itu boleh mengasingkan, orang yang disayangi harus ingat bahawa orang itu tidak berubah. Digambarkan: Willis bersama keluarga dan rakan-rakan selepas acara ‘panggang’ pada 2018

Terdapat empat jenis afasia biasa yang membentuk sebahagian besar kes: fasih – selalunya dipanggil Wernicke; tidak fasih – dikenali sebagai Broca; anomik; dan Aphasia Progresif Primer.

Rapp menjelaskan bahawa terdapat bentuk keadaan yang berbeza kerana setiap satu mewakili jenis pecahan yang berbeza dalam proses komunikasi.

Sama ada keupayaan untuk menterjemah fikiran kepada perkataan yang betul, keupayaan untuk menyebut perkataan secara fizikal, atau keupayaan untuk mentafsir dan memahami pertuturan daripada orang lain, setiap bahagian komunikasi adalah proses yang kompleks, malah kerosakan otak yang sedikit boleh menyebabkan masalah.

Walaupun keadaan itu menyebabkan kegagalan komunikasi, Rapp menyatakan bahawa orang itu sendiri masih sama.

Fikiran, kepercayaan dan perasaan mereka terhadap orang yang mereka sayangi kekal, walaupun ia boleh mengecewakan dan mengasingkan kedua-dua pesakit aphasia dan orang di sekeliling mereka untuk menangani keadaan ini.

Keluarga Willis tidak mendedahkan jenis yang dia hadapi, atau betapa teruknya kes yang dialaminya, atau apakah punca yang ditemui untuk keadaan itu.

Mengikut Persatuan Strok, kumpulan yang berpangkalan di UK, mereka yang mengalami afasia Wernicke mempunyai keupayaan untuk menyusun ayat-ayat perkataan yang panjang, tetapi selalunya akan mengatakan sesuatu dengan cara yang mereka tidak masuk akal, atau menggunakan perkataan yang dibuat-buat.

Mereka juga akan mengalami masalah keupayaan membaca dan menulis, dan mungkin menghadapi masalah memahami komunikasi lisan yang jelas terhadap mereka.

Satu contoh yang digunakan oleh Rapp ialah seseorang itu mungkin salah faham dengan ayat ‘John kicked the dog’.

Dr Brenda Rapp, seorang saintis kognitif di Universiti Johns Hopkins, menjelaskan bahawa afasia selalunya disebabkan oleh strok, dan boleh memanifestasikan dirinya dalam pelbagai cara.

Dr Brenda Rapp, seorang saintis kognitif di Universiti Johns Hopkins, menjelaskan bahawa afasia selalunya disebabkan oleh strok, dan boleh memanifestasikan dirinya dalam pelbagai cara.

Walaupun orang biasa akan memahami dengan jelas siapa yang menendang siapa dalam senario itu, seseorang yang menghadapi jenis keadaan ini mungkin sukar untuk mengetahui sama ada John atau anjing itu adalah orang yang melakukan tendangan itu.

Aphasia Broca selalunya akan menyebabkan seseorang lupa kata-kata atau menyusun rentetan perkataan yang betul walaupun otak mereka dapat memahami sepenuhnya apa yang mereka ingin katakan.

Seseorang yang menghidap jenis keadaan ini selalunya akan menggunakan ayat yang ringkas, pendek, untuk memahami pertuturan kerana mereka tidak dapat menyatakan dengan betul apa yang mereka mahukan pada masa-masa tertentu.

Persatuan Strok mengatakan bahawa ayat ini selalunya terdiri daripada sekitar empat perkataan atau kurang.

Seseorang yang mengalami afasia Broca juga akan bergelut dengan menulis, tetapi keupayaan membaca mereka tidak terjejas.

Seseorang yang mengalami afasia anomik mungkin menderita untuk mencari kata kerja dan kata nama tertentu yang mereka perlukan untuk menyampaikan maksud mereka, dan akan bercakap dengan sangat samar-samar.

Ini juga mungkin diterjemahkan ke dalam tulisan mereka, di mana mereka tidak akan dapat menghasilkan perkataan yang betul yang diperlukan untuk mengatakan apa yang mereka ingin katakan.

Aphasia Progresif Utama merosakkan keupayaan seseorang untuk berkomunikasi dalam hampir setiap cara.

Seseorang yang mengalami versi keadaan ini akan menghadapi masalah bercakap, membaca dan menulis.

Keupayaan mereka untuk memproses dan memahami seseorang yang bercakap dengan mereka juga rosak.

Doktor selalunya boleh mengesan afasia melalui imbasan MRI atau CT, dan akan dapat menentukan dengan tepat bahagian otak yang menyebabkan masalah itu.

Tiada cara untuk membetulkan atau menyembuhkan keadaan sepenuhnya, tetapi pesakit selalunya akan menjalani terapi pertuturan untuk membantu membina semula kemahiran bahasa mereka.

‘Tidak banyak kemajuan [with medication for the condition]… rawatan untuk afasia ialah terapi pertuturan,’ kata Rapp.

Beliau menyatakan bahawa dalam beberapa kes seseorang mungkin menjalani terapi rangsangan elektrik bersama terapi pertuturan untuk ‘memanfaatkan sepenuhnya’ pengalaman itu.

Williamson berkata bahawa ‘sokongan keluarga yang kuat adalah bahagian penting dalam kehidupan yang berjaya dengan afasia.’

Ia tidak selalunya kekal, walaupun, dan berapa lama ia bertahan dan seberapa teruk ia selalunya bergantung pada betapa teruknya kerosakan pada otak.

Mangsa strok khususnya yang mengalami afasia boleh mendapatkan semula pertuturan mereka, dan selalunya dalam masa beberapa minggu sahaja.

We want to give thanks to the writer of this article for this awesome material

Demi Moore secara rahsia berkencan dengan chef Daniel Humm selepas bekas Bruce Willis mengumumkan diagnosis afasia


You can find our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/