Di Pixar, Steve Jobs mengupah pengarah yang ‘baru membuat kegagalan besar’—hasilnya ialah kejayaan memenangi Oscar

Pada tahun 1999, filem pengarah Brad Bird “The Iron Giant” ditayangkan di pawagam.

Ia adalah kegagalan komersial, kos dianggarkan $70 juta untuk membuat dan memperoleh pendapatan sahaja $23 juta di box office di seluruh dunia. Pengalaman itu dilaporkan membuatkan Bird tertanya-tanya sama ada dia telah berjaya dalam industri perfileman. Dia tidak tahu bahawa orang lain telah menonton filem itu, dan menganggap filem itu mengandungi janji kreatif yang cukup untuk menggegarkan seluruh studio animasi yang terkenal.

Orang itu: Steve Jobs, yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Pixar Animation Studios pada masa itu.

Selepas kegagalan yang mengancam kerjaya, Bird telah diupah oleh pengasas bersama Jobs dan Pixar, Ed Catmull untuk menulis dan mengarahkan filem berjudul “The Incredibles.” Filem itu terus memenangi beberapa anugerah Oscar, tetapi pada masa itu, tiada apa yang kelihatan seperti jaminan.

“Mereka secara aktif memilih seorang lelaki untuk muncul yang baru sahaja melakukan kegagalan besar,” kata Bird pada podcast “WorkLife with Adam Grant” pada 2019. “Mereka berasa seperti, ‘Kami berada dalam bahaya terjerumus ke dalam tabiat tertentu kerana kami mempunyai kumpulan yang sama yang melakukan sesuatu … tetapi kami mahu menggoncang keadaan.'”

Ia amat luar biasa kerana Pixar sudah berjaya. Menjelang tahun 1999, studio itu telah pun mengeluarkan “Toy Story” dan “A Bug’s Life,” dan “Toy Story 2” keluar pada penghujung tahun itu.

Jobs dan Catmull memberitahu Bird mereka mengupahnya kerana “The Iron Giant” menunjukkan keazaman untuk mencari cara baharu untuk bercerita, kata Bird. Dan menambahkan suara baharu ke dalam bilik boleh membantu mengekalkan seluruh pasukan daripada jatuh ke dalam kejayaan mereka.

Janji Bird untuk membuat filem yang lebih baik dengan separuh masa dan wang berbanding filem animasi lain juga tidak menyakitkan, katanya.

Masalahnya: Setelah Bird diupah, studio berkata jangkaannya untuk “The Incredibles” sememangnya tidak realistik. Dia diberitahu filem itu akan mengambil masa hampir satu dekad dan $500 juta untuk diterbitkan, katanya dan penerbit John Walker dalam podcast itu.

Jadi, Bird mula mencari “kambing hitam” Pixar — ahli kakitangan yang idea berisikonya telah diabaikan pada masa lalu. “Saya mahu orang yang tidak berpuas hati kerana mereka mempunyai cara yang lebih baik untuk melakukan sesuatu dan mereka menghadapi masalah mencari jalan,” kata Bird.

Kemudian, dia menyatukan mereka menentang musuh bersama: status quo. “Tiada siapa menyangka kami boleh melakukannya,” kata Bird kepada pasukan itu.

Sesetengah pakar memanggil kaedah motivasi ini sebagai “kesan underdog.”

Pada tahun 2017, penyelidik dari Coastal Carolina University mendapati bahawa orang yang baru atau terlepas pandang sering mempunyai kelebihan: Walaupun kekurangan sumber dan kawalan, mereka mempunyai “motivasi yang kuat untuk memperoleh sesuatu, berbanding menyimpan sesuatu.”

Daripada melihat keburukan mereka “sebagai penghalang, percubaan mereka yang lemah untuk meningkatkan kawalan itu mungkin mempunyai kesan positif dalam kreativiti” dan penyelesaian masalah, nota kajian itu.

Dalam kes Pixar, pasukan Bird mengatasi masalah yang memerlukan mengupah animator canggih atau melabur dalam teknologi baharu yang mahal dengan mencipta kemajuan animasi yang dijana komputer mereka sendiri.

“The Incredibles” akhirnya menelan belanja $92 juta untuk dibuat. Ia memperoleh lebih daripada $631 bilion di box office di seluruh dunia selepas dikeluarkan pada 2004. Burung meneruskan untuk mencipta lebih banyak filem dengan Pixar termasuk satu lagi filem pemenang Oscar, “Ratatouille.”

Mempunyai minda underdog adalah berfaedah, kata Bird – dan sumber motivasi yang baik.

“Untuk melakukan kerja yang benar-benar baik adalah sukar. Jika anda melakukannya dengan betul, anda adalah jenis yang tidak diingini,” kata Bird. “Anda sepatutnya menembak untuk sesuatu yang di luar jangkauan.”

Daftarlah sekarang: Dapatkan lebih bijak tentang wang dan kerjaya anda dengan surat berita mingguan kami

jangan ketinggalan:

Domee Shi ialah pelatih Pixar 11 tahun yang lalu—kini dia wanita pertama yang mengarahkan secara solo sebuah filem di sana

Tyler Perry tentang cara dia mengupah: ‘Saya sentiasa mencari underdog’

We wish to give thanks to the author of this short article for this incredible content

Di Pixar, Steve Jobs mengupah pengarah yang ‘baru membuat kegagalan besar’—hasilnya ialah kejayaan memenangi Oscar


Find here our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/