‘Dia akan menghancurkan anda’: Bagaimana pelakon Tom Hardy memenangi tiga kejohanan BJJ dalam sebulan

Mohamed Itoumaine menjadi pengadil pada kejohanan jiu-jitsu Brazil bulan lalu di Wolverhampton, England. Yang mengejutkannya, salah seorang peserta ialah Tom Hardy, seorang pelakon Hollywood besar dengan kredit dari Mad Max: Fury Road to Venom kepada francais Batman. Dia juga membintangi filem MMA “Warrior” pada tahun 2011.

Hardy, tali pinggang biru dalam jiu-jitsu Brazil, akhirnya memenangi Terbuka REORG pada 20 Ogos — dalam kedua-dua kejohanan gi (seragam tradisional seni mempertahankan diri) dan no-gi. Hardy bersaing dalam bahagian 36 tahun ke atas, 85.5kg dalam no-gi dan 82.3kg dalam gi. Jiu-jitsu Brazil, yang mempunyai penekanan pada pertempuran di darat, adalah salah satu seni mempertahankan diri utama yang digunakan dalam MMA.

Selepas kemenangan terakhir Hardy, dia dan Itoumaine bercakap. Hardy bekerja dengan badan amal REORG, yang membantu veteran tentera di United Kingdom apabila mereka pulang ke rumah. Itoumaine mengendalikan kejohanannya sendiri, ditaja oleh REORG, beberapa minggu kemudian.

“Dia berkata, ‘Letakkan saya, saya akan datang,'” Itoumaine memberitahu ESPN. “Dengan suaranya yang lucu, dia berkata: ‘Bergantunglah pada saya.'”

Namun, Itoumaine meragui Hardy sebenarnya akan muncul. Lagipun, dia seorang bintang filem yang hebat. Tiga minggu sebelum kejohanan, Itoumaine mendapat kembali senarai pendaftaran dan nama Hardy tertera di sana. Itoumaine memutuskan dia akan merahsiakan untuk tidak menarik perhatian yang tidak diingini terhadap penyertaan Hardy. Hardy bertanding di bawah nama sebenarnya Edward.

“Dia seorang yang setia dengan perkataannya,” kata Itoumaine. “Ia sangat mengagumkan saya.”

Dan kemudian, pada kejohanan Ultimate Martial Arts Championships (UMAC) di Milton Keynes, Hardy keluar dan menang sekali lagi. Beraksi di bahagian berusia 41 tahun ke atas, Hardy, yang bersaing dalam gi dengan berat 82.3kg, menyerahkan ketiga-tiga lawannya dalam perjalanan untuk pingat emas.

Lelaki yang memainkan watak penjahat Batman yang menakutkan Bane benar-benar mahir dalam kehidupan sebenar.

“Dia benar-benar sah,” kata Itoumaine, tali pinggang hitam tahap kedua. “Ramai orang berfikir, ‘Oh, Tom Hardy – dia hanya seorang superstar.’ Tidak, awak bawa dia ke atas tikar dan dia akan hancurkan awak.”

Andy Leatherland berkata terdapat beberapa bisikan bahawa Hardy boleh bersaing di UMAC selepas penyertaan mengejutnya di Wolverhampton. Dia tahu bahawa jika Hardy menyertai kejohanan itu, dia mungkin berada dalam kurungan. Sehari sebelum acara itu, senarai pendaftaran telah diterbitkan dan Leatherland melihat dia akan menghadapi “Edward Hardy” di peringkat akhir jika mereka berdua berjaya berjaya. Dan mereka melakukannya.

Leatherland berkata orang ramai “berdengung” semasa perlawanan Hardy dan semua orang mengeluarkan telefon mereka untuk merakam dan mengambil gambar.

“Berbaris untuk perlawanan akhir adalah menegangkan,” kata Leatherland. “Saya tidak bercakap dengan dia mahupun dia kepada saya, kami berdua hanya fokus pada perlawanan. Ketika kami melangkah ke hadapan dan berdepan antara satu sama lain, ada kesedaran tentang siapa yang saya hadapi tetapi ketika pengadil memulakan perlawanan, tumpuan berubah. untuk berada pada masa ini dan Tom hanya menjadi lelaki yang cuba menjatuhkan saya — dan saya memikirkan cara terbaik untuk menentangnya dan menyerang.”

Leatherland berkata dia melakukan kesilapan dan Hardy melompat di atas kakinya dan mendapat penyerahan kunci kaki lurus.

“Ia hanya satu lagi pertarungan tetapi jelas ia bukan kerana Tom diiktiraf di peringkat antarabangsa jadi saya akan mengingati yang ini untuk masa yang lama,” kata Leatherland. “Selepas itu dia bercakap tentang sarafnya untuk hari itu yang saya bersetuju dengannya [competing], secara amnya, sukar dan tertekan. Dia berkata memandangkan hidupnya di atas pentas dia baik-baik saja dengan itu, tetapi jiu-jitsu adalah nyata dan memberi kesan kepadanya seperti orang lain.”

Pada hari Rabu, Hardy yang berusia 45 tahun menyiarkan tentang penyertaannya dalam jiu-jitsu Brazil di Instagram, sambil turut mempromosikan REORG, yang ditulisnya “menggalakkan dan membolehkan veteran, tentera aktif dan responden pertama menggunakan Jiu Jitsu Brazil dan Kecergasan Fizikal Latihan sebagai satu bentuk terapi untuk mengatasi cabaran fizikal dan mental, mengukuhkan hubungan sosial, dan meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan keseluruhan.”

“Latihan mudah, bagi saya (sebagai hobi dan cinta peribadi) pada asasnya adalah kunci untuk mengembangkan lagi rasa ketahanan dalaman, ketenangan dan kesejahteraan yang lebih mendalam,” tulis Hardy mengenai jiu-jitsu Brazil. “Saya tidak boleh menekankan kepentingannya dan kesannya kepada hidup saya dan rakan sepasukan saya.”

Danny Appleton, yang merupakan seorang veteran tentera dan sebahagian daripada program REORG, menentang Hardy pada separuh akhir Terbuka REORG bulan lepas dalam bahagian gi. Dia berkata, dia terkejut apabila bersaing dengan seseorang yang terkenal seperti Hardy dan dia kagum dengan kekuatan Hardy serta-merta. Hardy menyerahkan Appleton dengan palang ketiak selepas melarikan diri daripada tercekik kolar kolar dan percubaan tercekik segi tiga.

“Saya sangat terkejut dengan kekuatannya,” kata Appleton kepada ESPN. “Dia mempunyai teknik yang sangat bagus untuk bergerak dari satu penyerahan ke penyerahan yang seterusnya. Sangat mengagumkan.”

Selepas itu, Appleton berkata dia berbual dengan Hardy, yang memberitahunya betapa ketatnya kolar kolar tercekik dan dia akan datang dan berlatih bersamanya di Gracie Barra Middlesborough pada masa hadapan.

“Dia sangat rendah hati,” kata Appleton. “Dia bercakap dengan anak-anak saya yang kedua-duanya peminat dan juga kedua-duanya berlatih jiu-jitsu. Kami bercakap tentang REORG amal dan berapa banyak yang dia lakukan untuk mereka, meluangkan masa untuk hadir bertanding serta menjadi pemegang amanah untuk mereka.”

Itoumaine berpendapat Hardy, yang mewakili pasukan jiu-jitsu Roger Gracie di England dan telah berlatih di bawah Carlos Gomez di Los Angeles, hampir dengan tali pinggang ungu dan dia tidak akan terkejut jika suatu hari nanti Hardy memperoleh tali pinggang hitamnya.

“Saya fikir dia berada dalam jangka masa panjang,” kata Itoumaine. “Saya fikir dia akan melakukannya [get his black belt]. Dia pasti akan. Dia sangat menyukainya. Dia berkata kepada saya, ‘Ia adalah ketagihan untuk saya.'”We wish to say thanks to the author of this article for this outstanding material

‘Dia akan menghancurkan anda’: Bagaimana pelakon Tom Hardy memenangi tiga kejohanan BJJ dalam sebulan


Discover our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/