‘Dia Berusia 50 Tahun Pergi Lapan’: Stewart Copeland pada Kegembiraan Seperti Kanak-kanak Taylor Hawkins

Sebagai pemain drum muda, Taylor Hawkins disembah polis. “Abang saya menghulurkan satu salinan Zenyatta Mondatta,” Hawkins memberitahu BBC pada 2019. “Ini adalah tahun 1982. Dia berkata, ‘Jika anda mahu menjadi baik, anda perlu bermain seperti lelaki ini.’ Dua inspirasi utama pertama saya – mungkin dua lelaki yang membentuk banyak perkara yang saya lakukan apabila saya bermain dram dalam kumpulan rock – ialah Roger Taylor dan Stewart Copeland.”

Hawkins akhirnya bertemu dengan wiranya pada tahun 2005, dan mereka memulakan persahabatan yang panjang yang terdiri daripada kesesakan di studio rumah Copeland, Sacred Grove, perbualan telefon lewat malam, dan kerap melepak. Copeland dipanggil Batu berguling untuk berkongsi kenangannya dengan mendiang pemain dram.

Kami semua dalam komuniti pemain dram menghantar mesej berulang-alik tentang rasa terkejut dan seram kami pada peristiwa yang tidak dijangka ini. Sebenarnya, bukan untuk terlalu mencemaskan tentangnya, tetapi kali terakhir saya melihat Taylor secara fizikal – walaupun kami banyak bercakap melalui telefon – adalah ketika penutupan bermula, selepas Neil [Peart’s] peringatan. Saya berada di sana dengan [Jethro Tull’s] Doane Perry, [Tool’s] Danny Carey, dan [Red Hot Chili Peppers’] Chad Smith, dan Taylor, semuanya meratapi kehilangan cahaya panduan kami Neil Peart. Dan sekarang, kita akan berkumpul semula.

Kami menikmati syarikat masing-masing. Lebih banyak daripada pemain gitar. Awak akan fikir kami akan menjadi lebih berdaya saing, kerana hanya terdapat satu set dram di atas pentas dan anda boleh mempunyai sebarang bilangan amp. Tetapi atas sebab tertentu kami suka irama tambahan yang bergegar di sekeliling kami. Dia sangat dalam suku gendang. Saudara tongkat. Kami mempunyai bahasa kami sendiri, yang tidak difahami oleh pemain gitar, dan terutamanya asing kepada pemain papan kekunci.Taylor adalah seorang yang hebat, dan terdapat lubang besar di mana banyak ketawa pernah hidup. Apabila kami tidak bergurau sesama sendiri, kami di telefon bercakap tentang teori-teori crackpot, skim cepat kaya, dan hanya omong kosong umum. Dia hanya ceria tanpa jemu. Dia juga beremosi, tetapi itu hanya memberi rempah kepada keceriaannya.

Dia sentiasa menjadi Tuan Fanboy, tetapi itu adalah sebahagian daripada shticknya. “OK, OK, Taylor, bertenang!” Salah satu helah sosialnya ialah setiap kali kami melepak, dia akan memilih baju-T Polis daripada koleksinya yang banyak. Apabila dia melepak dengan Neil, dia akan memakai baju-T Rushnya. Dia berumur 50 tahun pergi ke lapan.

Dia adalah peminat semua orang, seorang yang sangat bersemangat. Walaupun dia seorang bintang, dia sangat berminat dengan semua orang lain, bagaimana mereka sampai ke sana dan apa yang mereka lakukan. Dia tahu semuanya – semua perkara berbeza yang semua orang boleh lakukan. Setiap flamma diddle dan rattamacue seperti yang dimainkan oleh pahlawannya.

Dia akan pergi ke estetnya yang luas, di penghujungnya rumah tetamu dia bertukar menjadi istana gendang. Dia boleh melakukan tendangan dram dwibass John Bonham sebelum mereka mencipta pedal dram dwibass. Lejang tunggal Neil melancarkan kesemua 14 tom-tom. Semua barangan saya, barangan Roger Taylor, Phil Collins. Dia terpesona dengan semua itu – dan saya pasti ia memberitahu gayanya sendiri – tetapi dia mempunyai perkara sendiri. Dia pergi terus untuk wang itu.

Dia tidak mempunyai satu perasaan persaingan atau satu kelebihan, dan kita semua tahu sebabnya: kerana bosnya adalah pemain dram. Penghinaan yang paling teruk: Bosnya adalah salah seorang pemain dram terbaik pernah. Jadi ini membuatkan kami semua pemain dram yang lain dengan kapak kami untuk mengisar dan mengeluh melihat dunia dengan lebih tenang. Fikirkan tentang pertunjukan Taylor.

Saya terfikir semasa kami bertemu. Saya mendapat jemputan aneh secara tiba-tiba daripada Foo Fighters untuk menyertai mereka dalam jet mereka ke San Francisco untuk bermain pertunjukan [in 2005]dan kemudian terus ke New York di mana mereka melakukannya 24 Jam Foo di MTV. Saya rasa itulah kali pertama saya bertemu dengan lelaki itu. Apa yang sangat menarik perhatian saya tentang mereka semua bukan sahaja mereka menjadi tajuk utama, tetapi mereka semua mempunyai band sampingan yang menjadi aksi sokongan. Pemuzik muda yang bekerja keras.

Saya tidak pasti sama ada Taylor atau Dave yang memutuskan “Itu sahaja, dalam lawatan perjumpaan Polis [in 2007] kami buka untuk Polis, sial!” Mereka sudah menjadi aksi stadium! Jadi apabila kami bermain Stadium Dodger, mereka berkeras untuk membuka jawatan untuk Polis. Ia adalah perkara yang sangat baik, kerana mereka menerangi seluruh stadium. Apa yang perlu kami lakukan ialah berjalan ke luar sana dan kelihatan kacak, dan tempat itu adalah milik kami. Ada satu saat itu [in the 2008 concert documentary Certifiable] ke mana Dave pergi, “Mereka ada kambing. Kami tidak mempunyai kambing.” By the way, dia ada kambing.

Dia mempunyai lebih banyak chop daripada yang pernah ditunjukkannya dalam konteks Foo Fighters. Bahagian nyanyian datang kemudian. Dia sentiasa mahu melakukan Klark Kent [Copeland’s 1980 solo debut] pancaragam. Saya berkata, “Lihat, semua orang mahu bermain dram pada itu, bolehkah anda bermain gitar atau menyanyi?” Dan pada masa itu saya mendapat tanggapan dia tidak mempunyai itu. Dave mungkin menolaknya keluar di hadapan pentas. Dia mendapati, dengan cara yang sama Dave lakukan, “Hei, ia bukan sains roket. Apa yang anda perlu lakukan ialah mempunyai karisma dan anda boleh menyanyi.” Dave dan Taylor sangat bersaudara. Mereka akan mencakar urat leher masing-masing dan berpelukan tidak lama kemudian. Dengan cara yang hanya saudara boleh.

Memandangkan saya memasuki tahun ke-70 saya, saya seorang makcik yang menderita untuk semua abang kayu saya. Tidak pernah memberinya apa-apa nasihat tentang cara bermain dramnya — saya tidak akan bersikap kurang ajar — tetapi kami bercakap panjang hingga malam tentang kerumitan hidup. OK, saya akan memberikan permainan itu di sini, tetapi dia seorang bintang rock, tetapi juga bapa kepada tiga anak, suami kepada Allison. Tiga anak itu, Oliver, Annabelle, dan Everleigh. Dan kerana saya mempunyai tujuh anak dan lima cucu, saya mempunyai beberapa kata-kata hikmah untuk disampaikan. Tetapi dalam erti kata itu, dia sangat mantap.

Dia akan datang ke sini untuk beberapa pihak kami. Sebahagian daripadanya adalah parti yang santai pada siang hari, sebahagian daripadanya adalah pada waktu malam. Sebahagian daripadanya sangat tidak sedarkan diri. Tetapi saya boleh mengulas bahawa Taylor tidak pernah menjadi haiwan parti di luar kawalan, malah dalam kawalan. Dia adalah anak panah yang cukup lurus, sejauh yang saya tahu.

Saya baru sahaja selesai bermain pertunjukan dengan Simfoni Nashville [when I found out he died]. Ia hanya persembahan yang menakjubkan. Datang ke luar pentas, hotel itu terletak satu blok setengah. Saya sedang mandi sebelum penonton keluar dari bangunan, endorfin mengepam keluar dari setiap liang. Saya sedang menuju ke bar, dan ketika saya berjalan keluar dari pintu bilik hotel saya, saya mendapat teks. “Oh, demi sialan, awak bergurau.” Saya turun ke bar, yang penuh dengan sekumpulan orang yang ceria dan gembira semuanya berkata “Pertunjukan yang bagus.”

Endorfin semula jadi masih kuat, dan pada masa yang sama hanya diliputi rasa tidak percaya dan terkejut. Seperti yang saya katakan, Neil melihat kereta apinya datang dan dia mempunyai tiket kelas pertama. Tiada siapa yang melihat Taylor datang. Dia hanya kuasa hidup yang kelihatan tidak dapat dihalang. Dia adalah makhluk hidup, bukan benda yang akan mati. Jadi tiba-tiba itu mendalam.

Muzik, sudah tentu, akan menjadi penting kepada ramai orang, tetapi tdia hang, itu yang aku rindu. Lelaki itu, ketawa itu, suara serak yang dia ada, suara surfer itu. Dia pastinya lelaki pelayar yang sangat penting. Pantai Laguna sepanjang jalan. Adakah dia sebenarnya seorang peselancar? Saya tidak berkesempatan untuk bertanya kepadanya.

Saya sangat kesal untuk Allison dan kanak-kanak itu. Dave, kumpulan itu. Itulah yang membuatkan saya melalui hari saya, adalah betapa lebih dalam dan lebih mendalam, secara tiba-tiba, kehilangan mereka. Mereka mempunyai gunung emosi yang jauh lebih besar untuk didaki. Tetapi orang-orangnya yang lebih daripada rakan ketawanya, ia mengambil masa yang lebih lama untuk tenggelam di situ bahawa ada lubang di sana. Anda tahu bahawa jika orang lain, Taylor dan saya akan berada di telefon sekarang, memikirkannya secara mendalam. Saya hanya merindui dia.

We would like to say thanks to the writer of this article for this remarkable content

‘Dia Berusia 50 Tahun Pergi Lapan’: Stewart Copeland pada Kegembiraan Seperti Kanak-kanak Taylor Hawkins


Visit our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/