“Dia Bukan Kryptonite Lagi”: Pegawai Hollywood mengenai Kerosakan Kerjaya Will Smith Selepas Tamparan

Walaupun nampaknya jelas bahawa Akademi Seni dan Sains Filem akan mengambil langkah untuk mendisiplinkan Will Smith ekoran tamparan yang terkenal itu, pendapat utama di Hollywood adalah bahawa insiden itu paling banyak akan terbukti sebagai pertembungan jalan kecil dalam kerjaya lakonan lama bintang itu.

“Dia belum lagi kryptonite,” kata seorang eksekutif studio. “Dia perlu duduk di dalam kotak penalti buat seketika. Dia akan membuat temu bual dengan seseorang seperti Gayle King dan ia akan hilang.” Sejarah panjang Smith dalam perniagaan akan membantu, orang ini meneruskan: “Dia tidak pernah ganas di set. Dia telah lebih akomodatif. Dan anda membaca tentang apa yang dia lakukan pada Raja Richard ditetapkan.” (Antara gerak isyarat lain, Smith memberikan bonus pelakon filem itu untuk mengimbangi tayangan hari dan tarikh filem itu di HBO Max.)

Seorang lagi eksekutif lama studio bersetuju bahawa masih ada perkara yang perlu dihuraikan tentang cara Smith menguruskan masa hadapan. Jika dia boleh berdamai secara terbuka dengan Chris Rock, sebagai contoh, itu mungkin membantu meningkatkan imejnya. Tetapi veteran industri terkemuka ini agak lebih berhati-hati, dengan mengatakan sesiapa yang melakonkan Smith dalam filem atau siri perlu menimbang cabaran untuk mempromosikan projek dengan mengetahui bahawa wartawan pasti akan bertanya kepada Smith dan rakan pelakon tentang kejadian itu. “Saya fikir [studios] akan berfikir dua kali – adakah mereka memerlukan keburukan? dia cakap. “Semua orang akan melakukan persamaan. ‘Saya mempunyai Will Smith tetapi sekarang saya mempunyai bagasi ini dan mereka akan menunjukkan semula tamparan. Adakah saya memerlukan itu, dan adakah si fulan tersedia?’ Sisi lain ialah, ‘Saya mempunyai Will Smith dan dia memerlukan kemunculan semula dan saya akan memulihkan kilauannya.’ Anda akan menimbang faktor – apakah filem itu, berapa kosnya. Jika [his reps] katakan, ‘Akan benar-benar mahu melakukan ini dan ia penting baginya,’ ada cara untuk dia berkata, ‘Saya mengurangkan harga saya tetapi tidak [permanently] memotongnya.’”

Tetapi seorang eksekutif pemasaran berkata dia fikir Smith akan menghadapi kerosakan yang lebih berpanjangan. Dia merasakan bahawa dia mendedahkan sisi gelap dan keseluruhan urutan peristiwa – tamparan, ucapan penerimaan yang membenarkan diri, tarian di Vanity Fair pesta dan permohonan maaf di Instagram yang menganggapnya cetek dan tidak jujur ​​— akan mendatangkan kerosakan yang berpanjangan. Dia juga berpendapat kerjaya Smith yang panjang telah menyebabkan dia terlalu terdedah. Beberapa projek terbarunya, termasuk 2019 Lelaki Gemini dan Kecantikan Cagaran pada 2016, telah disemak dengan buruk dan berprestasi rendah, katanya.

Smith kini mempunyai drama melarikan diri hamba Apple+ Pembebasan dalam pasca pengeluaran. Penstrim itu telah merancang debutnya pada tahun 2022 tetapi belum menetapkan tarikh tayangannya. Apple enggan mengulas. Jika tidak, Smith mempunyai beberapa projek dalam prapengeluaran, termasuk Budak Nakal 4, tetapi tiada tarikh mula ditetapkan. Seorang eksekutif studio tertanya-tanya sama ada Smith akan bersemangat untuk bekerja di hadapan kamera sekali lagi sekarang setelah dia mempunyai Oscar, atau sama ada dia akan memberi tumpuan kepada penerbitan.

Kawasan di mana Smith mungkin dicabar ialah ruang anugerah. Ahli cawangan pelakon Rutanya Alda memberitahu THR bahawa Smith “membuat saya berharap saya tidak mengundinya. Ia mengubah seluruh nada petang itu. Saya tidak akan sekali-kali mengundi apa-apa sahaja yang akan dilawati oleh Will Smith lagi.” Seorang profesional media yang mengundi pada anugerah bersetuju bahawa dia tidak akan membuang undi untuk Smith pada masa hadapan. “Untuk menyerang seorang lelaki dan kemudian menamatkan tarian petang di Vanity Fair parti — bercakap tentang membuat semuanya salah,” katanya. Sebagai Pembebasan akan kelihatan seperti permainan anugerah, perasaan sedemikian boleh menghalang prospeknya dalam hal itu.

Satu studio percaya tindak balas yang sewajarnya daripada Akademi untuk memecat Smith secara kekal — yang sebenarnya mungkin membantunya. “Ia tidak akan menjejaskan kerjayanya, tetapi orang akan fikir dia mendapat hukuman dan kami boleh memaafkannya,” katanya. “Dan dia boleh berkata, ‘Itulah yang saya layak. Saya tidak menghormati Akademi dan itulah yang patut saya terima.’” (Smith masih layak mendapat anugerah.)

Malah, orang ini berpendapat Akademi boleh berakhir dengan kerosakan reputasi yang lebih berpanjangan daripada Smith jika ia “kecut” dalam mendisiplinkan bintang itu. Tim Solberg, seorang profesor perniagaan seni di Olin Business School di Washington University di St. Louis, juga berkata dia percaya Smith tidak akan menghadapi sebarang akibat daripada kejadian itu tetapi “Akademi itu sendiri mungkin mengalami kerosakan jika ia tidak mengambil tindakan.”

Usaha perniagaan Smith sendiri juga boleh terjejas oleh masa ini. Dia adalah duta jenama untuk Fitbit, yang memberitahu THR“Kami sedang menilai keadaan dan tidak mempunyai sebarang maklumat untuk dikongsi pada masa ini.”

Westbrook Inc., syarikat produksi yang dikawal oleh pelakon dan isterinya, Jada Pinkett Smith, mengumpul $60 juta pada penilaian $600 juta pada bulan Januari daripada Candle Media yang disokong Blackstone. Penilaian yang kaya itu sebahagiannya dibenarkan oleh ketenaran Smith yang luar biasa, dengan nampaknya semua orang di bandar tidak sabar-sabar untuk bekerja dengannya, dan dengan Westbrook mendapatkan sebahagian daripada setiap projek yang dibintangi oleh pasangan itu (serta projek lain seperti Bel-Air dan Cobra Kai).

Jika Smith tidak lagi dialu-alukan oleh studio atau rakan bintang, ia pasti akan memberi kesan buruk kepada Westbrook dan potensi perniagaannya, baharu daripada perolehan tunainya, apabila ia sepatutnya dalam mod pengembangan.

Alex Weprin dan Danielle Directo-Meston menyumbang kepada laporan ini.

We would like to thank the author of this write-up for this remarkable content

“Dia Bukan Kryptonite Lagi”: Pegawai Hollywood mengenai Kerosakan Kerjaya Will Smith Selepas Tamparan


Check out our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/