‘Dia Tembak Saya’: Lelaki Cedera Bersama Nipsey Hussle Bersaksi, Mengimbas Kata-kata Terakhir Rapper Terbunuh

Seorang daripada dua lelaki itu cedera apabila Nipsey Hussle telah dibunuh dengan kejam di tempat letak kereta di Los Angeles Selatan tiga tahun lalu memberi keterangan pada hari Isnin bahawa sebaik sahaja tembakan tamat, dia mendengar kemungkinan kata-kata terakhir penyanyi rap terkenal itu.

“Dia menembak saya. Dia menembak saya,” kata Hussle sebagai dia terbaring berdarah di atas tanah di luar kedai pakaian Marathonnya selepas penembak melarikan diri dari tempat kejadian, saksi Shermi Villanueva, 47, memberitahu juri.

Villanueva berkata dia dan bapa saudaranya, Kerry Lathan, telah bercakap dengan Hussle sambil berdiri di antara dua kereta yang diletakkan beberapa saat sebelum penyerang mereka – yang dikenal pasti oleh pendakwa raya sebagai Eric Holder Jr. – berjalan dan mula melepaskan tembakan. “Saya mendengarnya, dan kemudian saya melihat Nipsey jatuh,” kata Villaneuva, merujuk kepada pukulan tampar. “Apabila saya melihat dan melihat Nipsey, saya mula berlari.”

Villanueva, yang berkata dia bekerja dalam “bidang perubatan,” menggambarkan merasakan sesuatu mengenai tali pinggangnya. Dia kemudiannya menyedari pendarahan tetapi akhirnya menolak permintaan paramedik supaya dia pergi ke hospital untuk rawatan pada hari itu, katanya.

Semasa beliau kenyataan pembukaan minggu lepas, Timbalan Peguam Daerah John McKinney memberi amaran kepada juri bahawa mendapatkan Villanueva untuk berterus-terang mengenai insiden itu “akan menjadi satu cabaran.” McKinney berkata Villanueva dibesarkan dalam komuniti Los Angeles Selatan di mana kejadian tembakan berlaku, kawasan di mana kumpulan geng Rollin 60-an tidak menggalakkan orang ramai daripada bekerjasama dengan penguatkuasaan undang-undang dalam apa jua bentuk.

Sememangnya, keterangan Villanueva sangat lembut dan kaku, kadangkala sukar untuk didengari. Dia mengelak daripada mencirikan reaksinya dan memberikan jawapan yang sangat kering, kebanyakannya ya atau tidak jawapan. Ditanya oleh peguam bela Holder, Aaron Jansen, apa yang berlaku apabila dia menoleh dan melihat bapa saudaranya turut terbaring di tanah dengan kesan tembakan, Villanueva terdengar klinikal.

“Dia seperti, ‘Saya juga ditembak.’ Kami memberi perhatian kepada Nipsey, dan dia seperti, ‘Saya juga ditembak,’” Villanueva memberi keterangan. “Saya memberitahunya, ‘Jangan bergerak,’ kerana dia berkata dia ditembak di belakangnya, dan ada kemungkinan dia boleh mengalami kecederaan tulang belakang.”

Villanueva berkata dia tidak pernah mendengar penembak itu mengeluarkan sebarang perkataan sebelum dia melepaskan tembakan. Dia tidak merasakan sesiapa berada dalam bahaya yang membawa kepada serangan maut itu, dia memberi keterangan.

Holder, 32, telah mengaku tidak bersalah atas satu pertuduhan pembunuhan pra-meditasi bagi membunuh Hussle dan dua pertuduhan percubaan pembunuhan peringkat pertama bagi kecederaan ke atas Villanueva dan Lathan. Jansen berkata dalam kenyataan pembukaannya bahawa Holder menyerang “dalam keghairahan yang panas,” bermakna tindakannya tidak difikirkan terlebih dahulu.

Pendakwa raya mendakwa Holder melepaskan sekurang-kurangnya 10 das tembakan ke arah Hussle dari pistol semiautomatik hitam dalam satu tangan dan revolver perak yang lebih kecil di tangan yang lain, membunuh pemenang Grammy anumerta berusia 33 tahun berhampiran persimpangan Slauson Avenue dan Crenshaw Boulevard pada 31 Mac, 2019.

Ingrid Caston juga memberi keterangan pada hari Isnin, mengimbas kembali bagaimana dia duduk di sebelah pemandu Audi yang diparkir, sedang makan sedikit makanan, apabila tembakan berlaku hanya beberapa langkah.

“Saya mendengar tembakan, dan ia berbunyi seperti bunga api. Saya berkata kepada wanita di dalam kereta bersama saya, ‘Adakah bunga api itu?’” dia ingat. “Semua orang mula berselerak, dan beberapa orang berlari. Nipsey, saya nampak dia jatuh.”

Caston berkata dia melihat penembak itu dan percaya ia adalah lelaki yang sama yang pernah dilihatnya sebelum ini di tempat letak kereta berjalan-jalan tanpa berbaju. Dia mendengar “lebih daripada tujuh” tembakan. “Saya begitu fokus. Saya memerhati dengan tidak percaya, dan selepas itu apabila dia selesai, dia menendangnya dan selepas dia berlari tepat di sebelah saya. Saya terkejut, melihat. Begitulah ia berlaku.”

Bryannita Nicholson, 35, berdiri di hadapan saksi petang Isnin dan memberi keterangan bahawa dia bertindak sebagai pemandu percutian tanpa disedari Holder pada hari pembunuhan itu.

Pembantu penjagaan kesihatan di rumah itu berkata dia bertemu Holder semasa bekerja sebagai pemandu Lyft dan mula bergaul dengannya pada minggu-minggu sebelum penggambaran dalam apa yang disifatkannya sebagai hubungan temu janji kasual tanpa ikatan. Dia berkata pada hari kematian Hussle, Holder mengarahkannya ke tempat letak kereta kedai The Marathon dan melibatkan pemuzik terkenal itu dalam perbualan tentang “mengendut”.

“Adakah anda berkata saya merenggut?” Holder bertanya kepada Hussle, mengikut keterangannya.

“Ia tidak kedengaran seperti dia marah,” katanya kepada juri, menggambarkan suara Holder sebagai “keras” tetapi tidak “agresif.”

Nicholson berkata Hussle bergambar dengannya, dan tidak lama kemudian, dia dan Holder memandu di sekitar blok itu. Dia berkata Holder mula memasukkan peluru ke dalam pistol semiautomatik hitam semasa duduk di dalam keretanya. Dia memintanya untuk meletakkan pistol itu, dan dia melakukannya, dia memberi keterangan. Tidak lama kemudian, ketika mereka diletakkan di lorong berdekatan supaya Holder boleh makan kentang goreng cili kejunya, Holder melompat keluar dari kereta dan memberitahunya supaya tidak pergi sehingga dia kembali, katanya. Dia melihat Holder berpaling ke belakang ke arah kedai Hussle dan kemudian mendengar beberapa tembakan, dia memberi keterangan. Holder kemudian muncul semula dan menyuruhnya memandu dengan suara “keras”, katanya.

“Saya seperti, ‘Apa yang berlaku?’ Dia seperti, ‘Pandu!’ [He said] Saya terlalu banyak bercakap. Dia seperti hendak menampar saya,” katanya memberi keterangan.

Nicholson berkata dia memandu Holder kembali ke Long Beach dan tidak mendengar bahawa Hussle telah dibunuh sehingga lewat malam itu.

Semasa kenyataan pembukaannya, McKinney menyifatkan Nicholson sebagai naif.

Hakim yang mengawasi perbicaraan itu telah memendekkan keterangan Nicholson pada awal Isnin kerana penghawa dingin di dalam bilik mahkamah yang penuh sesak itu tidak berfungsi. Seorang juruteknik yang tiba untuk menyelesaikan masalah itu berkata bilik itu telah mencapai 82 darjah.

McKinney memberitahu Batu yang berguling dia menjangkakan untuk menyimpulkan bahagian keterangannya dalam kes itu menjelang akhir minggu, lebih awal daripada jadual.

We wish to say thanks to the writer of this short article for this incredible material

‘Dia Tembak Saya’: Lelaki Cedera Bersama Nipsey Hussle Bersaksi, Mengimbas Kata-kata Terakhir Rapper Terbunuh


Visit our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/