Drama bertajuk Oscar Tár mendebarkan menangkap budaya digital dan membatalkan

Tdia filem Tár dibuka dengan dwi kanta selebriti. Pertama, secara peribadi, melalui skrin: Lydia Tár dari Cate Blanchett tidur di dalam jet peribadi, meringkuk di atas kerusi, muka dikaburkan oleh topeng mata. Kami melihatnya melalui telefon orang lain – pembantu, pramugari, rakan? – difilemkan dalam gaya siaran langsung Instagram yang dilapisi dengan teks mengejek peribadi. Dia seorang sifir yang terdedah, diawasi, bersendirian.

Seterusnya, di khalayak ramai, di dalam teater – konduktor yang dibanggakan itu mengarahkan bilik ceramah warga New York, yang dihoskan oleh Adam Gopnik majalah itu, bermain sendiri. Mantra penulis dan pengarah Todd Field tentang ritual elitisme ini sangat tepat – sorotan yang tajam, riak tawa sopan, sikap menjilatnya yang terpelajar, kerendahan hatinya yang palsu – sehinggakan anda boleh dimaafkan kerana menyangka bahawa Lydia Tár, anak didik Leonard Bernstein dan pemenang Egot dan konduktor wanita pertama Berlin Philharmonic, adalah orang sebenar, subjek biopik berprestij. Jenis tokoh budaya dengan halaman Wikipedia terperinci, yang disediakan oleh filem itu berikutan pengenalannya di atas pentas, seolah-olah menjangkakan keinginan penonton untuk segera menggoogle sebarang maklumat baharu dengan biografi terperinci watak itu.

Ia adalah ciptaan selebriti yang meyakinkan; sebahagian daripada keseronokan Tár, yang dipuji oleh ramai pengkritik sebagai salah satu filem terbaik dan paling mencabar tahun ini (dengan persembahan terbaik kerjaya, dan berpotensi memenangi Oscar daripada Blanchett), ialah realisme budaya popnya – tweet dan Siaran Instagram, bios rasmi dan hasil imej Google. Tár ialah kajian watak yang rakus dan menggali tentang seorang artis yang dihantui oleh dosanya sendiri, yang kehidupannya yang luar biasa dipukul, dicucuk dan dibatalkan oleh dunia dan budaya di luarnya, yang dijalankan terutamanya pada skrin.

Ramai pengkritik turut memuji filem Field, yang pertama dalam tempoh 15 tahun, sebagai filem #MeToo yang menonjol dan filem terbaik setakat ini mengenai “batalkan budaya”. Ini adalah benar dan, seperti mana-mana seruan budaya batal, meratakan. Benar, kerana kejatuhan Tár daripada rahmat, bergema jalan cerita yang biasa sejak beberapa tahun kebelakangan ini, walaupun, yang penting, dijelmakan oleh seorang wanita yang berlidah tajam dan tidak dapat dinafikan berbakat, seorang “lesbian u-Haul” yang menggambarkan dirinya dalam sut yang disesuaikan yang dimainkan oleh Blanchett magnetik. . Filem ini bermain seperti thriller, pemburu adalah pelanggaran masa lalu Tár. Mereka merobek kehidupannya yang terisolasi, pendedahan baharu yang bersesuaian dengan corak lama – bahawa dia mendandan pemuzik yang lebih muda, menghukum mereka yang menolaknya, memainkan kegemarannya, bertindak balas dendam, adalah pembuli yang menjijikkan, percaya kerajinan yang unggul boleh melesenkan tingkah laku yang kejam dengan akibat yang dahsyat.

Tetapi Tár terlalu tajam dan sukar difahami untuk menjadi kisah moral tentang kemunculan yang tidak dapat dielakkan atau, seperti yang ada berhujah, kecaman reaksioner terhadap budaya batal. Ia bukan kritikan budaya berbanding kajian watak yang rumit dan kemasukan unggul yang jarang berlaku ke dalam kanun filem budaya digital. Itu sahaja pencapaian – sangat sedikit filem menggabungkan perkara kecil harian kehidupan skrin, mengikat diri mereka pada garis masa digital yang didokumentasikan secara berlebihan, atau menggunakan media sosial sebagai kekuatan dramatik dan berjaya. Internet pada skrin biasanya merupakan penyederhana, gangguan, bukan komplikasi yang bermanfaat.

Di sini, ia adalah tingkap penonton untuk penelitian luar. Perspektif Tár menganggap narsisnya – fakta penting dan orang ramai melayang keluar dari bingkai, disampaikan dalam baris yang berlalu, kabur di luar pandangan sehingga ia sangat mendesak dia tidak boleh mengabaikannya lagi. Keretakan pada kepompong kuning airnya yang brutalis tiba melalui skrin – e-mel terdesak daripada bekas mentee yang kecewa dan pasangan romantis tersirat; E-mel Tár sendiri menggodanya, yang dia tatal dalam keadaan kabur yang menyejukkan; cerita Instagram yang disembunyikan secara samar, suntingan tanpa nama pada halaman Wikipedianya. Bersendirian di dalam bilik hotel, Tár menatal Twitter dan menolak tweet secara mengejek tertanya-tanya sama ada pemain cello muda yang dibawanya ke New York adalah “permainan baharunya”. Sebenarnya, dia cuba memikat pemain cello, seorang anak asli digital yang ragu-ragu dengan kuasanya yang membuat raja dan tidak berminat dengan kemajuannya. Pemeriksaan awam dan keganasan peribadi, khayalan diri dan naratif yang tidak lengkap, salah dan betul.

Tár berjaya menyentuh semua landasan ketiga ini – internet, #MeToo, membatalkan budaya – melalui tumpuannya yang tidak henti-henti, hampir keseluruhannya pada satu orang. Lydia Tár ialah seorang maestro yang gigih, seorang juara seni, seorang yang lebih hebat dalam bidang yang semua lelaki; seorang narsisis yang menyejukkan, bos kecil, dinosaur yang berpegang teguh pada mitos meritokrasi dan ketunggalan, artifak yang memalukan. Dia mesra dengan anak angkatnya – satu-satunya hubungan dalam hidupnya, kata isterinya (lakonan Nina Hoss) yang tidak transaksional – tetapi tindakan cintanya yang paling kuat terhadapnya ialah mengenepikan pembuli gadis berusia enam tahun itu. di sekolah dan berjanji, dengan suara keluli yang dipotong: “Saya akan mendapatkan anda.”

Cate Blanchett di Tár. Gambar: AP

Dalam erti kata lain: seseorang, sangat kompleks dan legap dan yang, tidak seperti ideologi yang boleh menjangkiti atau mengubah atau mencirikan kita, tidak boleh diketepikan sepenuhnya. Tár menganggap ini sebagai fakta asas dan bukannya hujah. Ia tidak begitu banyak memberikan kerumitan kepada pendera sebagai mengambil tindakan yang berbeza mengenai penyalahgunaan kuasa daripada kisah mangsa yang tidak boleh dipertikaikan, seperti filem #MeToo yang lebih terang-terangan, Promising Young Woman atau The Assistant. Lydia Tár bersimpati kerana dia adalah manusia, dan anda sedang memerhatikannya. Ia bukan soal mengasingkan seni daripada artis – anda tidak boleh menolak kos dosa atau pembohongannya – sebagai menghuraikan perbezaan antara raksasa yang besar dan mudah diketepikan.

Ambil, sebagai contoh, salah satu momen yang paling dibincangkan dalam filem itu, adegan awal di mana Tár yang memberi syarahan tetamu keluar, dengan maruah rapuh dan kesombongan yang mencalar, seorang pelajar Julliard “seorang Bipoc pangender” kerana pemecatan Bach kerana kebenciannya. Field boleh dikatakan telah menyusun dek untuk Tár, mencipta mangsa yang terlalu mudah, Twitter merobek kerana egomanianya dan menyediakan pameran mutlak untuk Blanchett sebagai pelakon. Tetapi konfrontasi, di mana pelajar lain merakamkan bulinya, dipercayai merebak melalui filem itu, lingkaran “dua perkara boleh menjadi benar sekaligus”. Lydia Tár menghancurkan keyakinan dan merosakkan kehidupan; dia tidak salah bahawa video yang kemudiannya disiarkan ke Twitter untuk mendedahkannya sebagai pembuli telah disunting untuk menjadikannya kelihatan seteruk mungkin; interaksi itu boleh dikecam; media sosial memesongkan kebenaran; kebenarannya masih ialah tindak balasnya yang geram dan marah memberitahu dirinya sendiri.

Tár adalah, akhirnya, sebuah filem intelektual, boleh dikatakan berlagak; ia adalah jauh lebih kepala daripada hati, seseorang yang begitu tidak berminat dalam pandering boleh berasa jauh. Ia memerlukan tonton semula untuk menangkap perhatian yang lemah yang terlepas buat kali pertama. Perhatian terhadap perincian, pembongkaran tepat bintangnya, nampaknya paling banyak mempertikaikan kerumitan – ada sesuatu yang lebih kucar-kacir dan tidak selesa di luar skrin. Dan, dalam ruang itu, ruang untuk seni yang melakukan perkara yang tidak dilakukan oleh banyak wacana dalam talian: mencetuskan pemikiran dan kejutan.

We want to say thanks to the writer of this post for this amazing material

Drama bertajuk Oscar Tár mendebarkan menangkap budaya digital dan membatalkan


Explore our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/