Ed Sheeran Menang Kes Plagiarisme ‘Shape of You’

LONDON — Ed Sheeran tidak mencuri daripada penulis lagu lain apabila dia menulis megahit 2017 beliau “Bentuk Awak,” menurut yang sangat dinanti-nantikan keputusan Mahkamah di sini pada hari Rabu.

Hakim Zacaroli, hakim yang menyelia kes itu, berkata “En. Sheeran tidak sengaja mahupun tidak sedar menyalin lagu “Oh Why,” oleh penulis lagu British Sami Chokri.

Terdapat “tidak lebih daripada bukti spekulatif” bahawa Encik Sheeran pernah mendengar “Oh Kenapa,” tambah Hakim Zacaroli, menolak dakwaan Encik Chokri tentang pelanggaran hak cipta.

Kes plagiarisme hanya yang terbaru melibatkan pencipta lagu terkemukatetapi eksekutif industri rakaman telah memerhatikan kes itu dengan teliti, kerana potensinya untuk menyokong tuntutan lain.

Di hati kes itu adalah sebahagian kecil daripada “Shape of You”, yang menduduki tempat teratas carta di seluruh dunia dan merupakan salah satu lagu yang paling banyak distrim di Spotify dengan lebih tiga bilion permainan. Dalam trek itu, Encik Sheeran berulang kali menyanyikan cangkuk “Oh, saya,” yang didakwa Encik Chokri berdasarkan bahagian “Oh mengapa,” lagu 2015 oleh penyanyi British yang kurang dikenali yang membuat persembahan di bawah nama Sami Switch.

Keputusan Hakim Zacaroli dibuat selepas perbicaraan 11 hari di Mahkamah Tinggi di London pada Mac, yang menjadi subjek perhatian media berita yang sengit. Encik Sheeran berada di mahkamah sepanjang, dan menyanyi dari kandang saksi sambil memberi keterangan. Pada satu ketika dalam perbicaraan, pasukan undang-undang Encik Sheeran secara tidak sengaja memainkan salah satu lagunya yang belum dikeluarkan menyebabkan Encik Sheeran, terkejut, bertanya kepada pasukan peguamnya, “Bagaimana anda mendapatnya?” menurut laporan BBC News.

Kes itu bermula pada Mei 2018, apabila Encik Sheeran dan pengarang bersama “Shape of You”, yang termasuk Johnny McDaid dari kumpulan Snow Patrol, meminta Mahkamah Tinggi di London untuk mengisytiharkan bahawa mereka tidak menyalin karya Encik Chokri. Tuntutan mereka timbul selepas Encik Chokri dan pengarang bersama memaklumkan Persatuan Hak Pertunjukan Britain, sebuah badan yang membayar royalti lagu, bahawa mereka harus dikreditkan sebagai penulis lagu pada “Shape of You.” Masyarakat kemudiannya menggantung semua pembayaran kepada Encik Sheeran dan penulis bersamanya.

Tidak lama selepas Encik Sheeran mengambil tindakan, Encik Chokri dan pengarang bersamanya memperkenalkan tuntutan undang-undang mereka sendiri, menuduh Encik Sheeran melanggar hak cipta.

Semasa perbicaraan, pasukan peguam Encik Chokri cuba menggambarkan Encik Sheeran sebagai seorang penjiplakan yang lazim. Andrew Sutcliffe QC berkata Encik Sheeran “tidak syak lagi sangat berbakat,” menurut laporan The Times of London, tetapi menambah: “Dia juga burung murai. Dia meminjam idea dan memasukkannya ke dalam lagunya.” En. Sutcliffe mendakwa bahawa En. Sheeran hanya kadangkala memuji pencipta lagu yang dipinjamnya.

Seorang peguam untuk Encik Sheeran memberitahu mahkamah bahawa lagu Encik Chokri telah menerima hanya 12,914 mainan di YouTube dalam tempoh dua tahun selepas dikeluarkan, dan telah dimainkan hanya dua kali di radio British, bermakna hanya sedikit orang yang berpeluang mendengarnya.

Tetapi Encik Chokri, memberi keterangan, mendakwa bahawa dia mengenali Encik Sheeran secara peribadi dan dia pernah bertemu dengannya di cawangan Nando’s, sebuah restoran ayam. Encik Sheeran pasti pernah mendengar lagu itu “melalui banyak titik akses yang saya dan pasukan saya kongsikan,” kata Encik Chokri, menurut The Times of London.

Tidak lama selepas penghakiman, Encik Sheeran menyiarkan klip di Instagram di mana dia berkata bahawa “dakwaan seperti ini terlalu biasa sekarang.” “Terdapat “hanya banyak nota, dan sangat sedikit kord yang digunakan dalam muzik pop,” tambahnya. “Kebetulan pasti akan berlaku jika 60,000 lagu dikeluarkan setiap hari di Spotify.”

Dalam keputusannya, Hakim Zacaroli menulis bahawa walaupun terkejut Encik Chokri mendengar “Shape of You” boleh difahami, memandangkan persamaan antara kedua-dua lagu, kebetulan seperti itu “bukan perkara biasa.” Walaupun Encik Sheeran telah mencari inspirasi untuk trek itu, dia menambah, lagu Encik Chokri “jauh daripada sumber yang jelas.”

We wish to say thanks to the writer of this post for this amazing material

Ed Sheeran Menang Kes Plagiarisme ‘Shape of You’


Visit our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/