Elvis: Biopik pelik Baz Luhrmann menggabungkan aspek terburuk dua filem filem India yang dahsyat

Serangan habis-habisan terhadap deria yang boleh mematahkan kemahuan malah atlet profesional (apatah lagi seorang wartawan yang tidak berbentuk yang terkedu akibat kesan selepas pukulan penggalak), pengarah Baz Luhrmann Biopik Elvis adalah sangat tidak dapat ditanggung sehingga ia menjadi alasan kukuh mengapa studio harus sentiasa mengekalkan beberapa pengawasan terhadap auteur, dan menyerupai bukan satu tetapi dua filem blockbuster India yang paling teruk dalam ingatan baru-baru ini. Tiada siapa yang menjangkakan Luhrmann akan menyiasat beberapa sisi kehidupan Elvis yang lebih baik—Raja Rock and Roll tidak pernah dapat mengetepikan tuduhan tingkah laku pemangsa terhadap kanak-kanak di bawah umur, contohnya—tetapi sebagai peminat gaya maksima pembikin filem. , saya tidak menjangkakan Elvis adalah perkahwinan yang tidak suci bagi Sanju yang hagiografi dan anarkis dari segi struktur. filem KGF.

Tetapi pertama, cerita. Dalam usaha untuk mengekalkan integriti kewartawanan yang minimum, saya memutuskan bahawa kerana saya ingin menulis tentang KGF: Bab 2 baru-baru ini, saya mesti terlebih dahulu membiasakan diri dengan KGF: Bab 1. Jadi, pada petang musim panas beberapa minggu lalu, saya melemparkan ia dihidupkan, tidak pasti apa yang diharapkan, dan sama sekali tidak bersedia untuk apa yang saya lakukan. Dua minit berlalu, dan treler tidak boleh langkau yang sentiasa dimainkan di Prime Video sebelum filem atau rancangan anda belum tamat. Saya hanya separuh memberi perhatian, setelah memikirkan bahawa saya tidak mempunyai pilihan selain menunggunya.

Tetapi tidak sehingga satu minit berlalu, saya dikejutkan oleh dua kesedaran pantas, belakang ke belakang. Yang pertama ialah atas sebab tertentu, Prime telah memasang filem KGF pertama kepada saya sementara saya menunggu untuk menonton filem KGF yang pertama. Ini adalah ganjil, tetapi tidak begitu ganjil; Netflix sering mengiklankan secara langsung pada pelanggan Netflix yang membayar. Tetapi kemudian ia terkena saya. Apa yang saya tonton bukanlah treler untuk KGF: Bab 1. Saya sedang menonton filem itu sendiri.

Di atas kad tajuk yang mencolok yang memperkenalkan ‘Rocking Star Yash’ dan visual yang dipasang secara rawak bagi pelakon yang berpostur mengancam pada skrin, saya mendapati bahawa beberapa minit pertama KGF: Bab 1 sengaja direka untuk meniru montaj yang hebat. Cara paling tepat untuk menerangkan KGF (atau, sekurang-kurangnya, berapa banyak pun yang saya dapat tonton) adalah seperti menonton versi yang tidak berkesudahan dari salah satu imbasan ‘kali terakhir di…’ yang dimainkan sebelum episod baharu TV menunjukkan.

Saya tidak pernah berjaya menamatkan filem itu; Saya melihat selepas adegan di mana ‘wira’ kami, telah mengintai dan mengganggu seorang wanita miskin tanpa henti, menyudutnya di dalam bilik hotel tanpa memakai apa-apa selain jubah mandi. Saya memilih untuk berhenti menonton KGF kerana ia adalah karya yang menyinggung moral. Tetapi saya mungkin akan memaafkannya dan meneruskannya sekiranya jenayahnya dihadkan untuk menyinggung bahasa pawagam. Saya mengelak peluru dengan filem itu, dan juga KGF 2, yang kemudiannya saya kehilangan semua cita-cita untuk menontonnya. Tetapi kehidupan tidak akan melepaskan saya semudah itu. Sekiranya saya menonton Elvis di rumah dan bukan pada skrin IMAX, saya mungkin akan berhenti sekitar tanda separuh jalan.

Filem yang lantang, menggelikan dan mudah merupakan filem terburuk dalam kerjaya Luhrmann, Elvis bersumpah dengan jenis penceritaan tanpa henti hanya boleh disaingi oleh keputusan pelik secara objektif pembuat filem itu untuk merangka kehidupan bintang rock itu dari perspektif pengurusnya Kolonel Tom Parker—ia seperti memberitahu Taylor Swift cerita melalui pandangan Scooter Braun—dan sangat tidak berminat untuk memeriksa orang di bawah prostetik itu. Pada masa filem itu mendedahkan bahawa sebab ia muncul sebagai mimpi demam Shakespeare selama tiga jam adalah kerana itulah sebenarnya-dalam saat buta dan rindu, ia tersirat bahawa keseluruhannya adalah kehidupan Kolonel Parker yang berkelip sebelum ini. matanya ketika dia mengosongkan gegelung fana ini—sudah terlambat.

Dan dalam usahanya untuk menangkap kehidupan badai ikon, ia tidak berhenti seketika untuk bernafas. Ia juga tidak mempunyai benang emosi tunggal yang boleh dijalin melalui permaidani subur kerjaya Elvis. Walaupun ada percubaan separuh hati untuk menyerahkan tanggungjawab ini kepada kisah cintanya dengan isteri Priscilla. Adegan mereka bersama-sama digariskan kepada tindakan balas selepas lagu “Can’t Help Falling in Love,” yang berfungsi sebagai sejenis motif leit tetapi tidak memberi keadilan kepada sama ada filem, watak atau dirinya sendiri.

Filem ini lebih berminat untuk memaparkan Elvis sebagai burung yang terperangkap dalam sangkar berlapis emas, atau membandingkannya dengan monyet sarkas. Luhrmann, yang telah memotong empat jam filem ini yang nampaknya telah discupped oleh Yesus Kristus sendiri-terima kasih Tuhan-bersandar kepada tragedi kehidupan Elvis dengan patuh memukul setiap nota yang diperlukan dengan kekuatan sejuta lelaki berotot. Kami bertujuan untuk bersimpati dengannya, berasa kasihan dengan cara dia diperlakukan, dan keluar dari teater bukan dalam keadaan terdesak memerlukan ORS tetapi dengan rasa kagum yang diperbaharui terhadap bakatnya.

Ia tidak sepatutnya menjadi beban filem itu menangani tingkah laku buruk watak. Sebaik-baiknya, filem itu harus menerangkannya, meletakkannya dalam konteks, dan meneruskannya. Tetapi seperti Rajkumar Hirani secara objektif mengerikan Sanjay Dutt biopik, Elvis memilih untuk secara aktif membuat alasan untuk salah laku protagonisnya. Memandangkan mungkin memahami bahawa peminat King yang paling setia pun tidak mungkin menjelaskan corak penderaannya yang didakwa sebagai pemangsa—percintaannya dengan Priscilla bermula ketika dia baru berusia 14 tahun, satu dekad lebih muda daripadanya—filem itu tidak mengendahkan perkara ini sama sekali. Dan ia memperlakukan Elvis yang meninggalkan keluarganya dan kecurangan yang berulang-ulang dengan jenis perkara yang tidak beremosi yang biasanya seseorang akan menempah untuk membuat pesanan wafel di restoran Vegas.

Sudah tentu, terdapat beberapa saat di mana tandatangan Lurhmann menyanyi. Urutan dengan BB King di Club Handy adalah sangat elektrik, begitu juga adegan lain yang merangkumi keseluruhannya—dan saya tidak membesar-besarkan—tembakan bintang segera Austin Butler yang berjalan melintasi jalan manakala campuran Doja Cat bagi “Hound Dog” berdegup di latar belakang . Ia adalah sejenis gabungan muzik dan imej yang luar biasa yang Luhrmann lakukan dengan baik. Tetapi hampir semua ini berlaku dalam jam pertama. Selebihnya, anda kebanyakannya menunggu untuk meninggalkan bangunan.

Siaran Kredit Siaran ialah lajur di mana kami membedah keluaran baharu setiap minggu, dengan tumpuan khusus pada konteks, kraf dan watak. Kerana sentiasa ada sesuatu untuk dibetulkan setelah habuk mendap.

We would love to say thanks to the writer of this write-up for this remarkable content

Elvis: Biopik pelik Baz Luhrmann menggabungkan aspek terburuk dua filem filem India yang dahsyat


Explore our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/