‘Elvis’ menenggelamkan persembahan tepat Austin Butler di bawah aliran gaya yang heboh

Kredit Luhrmann yang paling relevan termasuk muzikal yang menarik secara visual “Moulin Rouge!,” yang menawarkan persamaan gaya yang jelas. Namun menggunakan aspek yang membosankan dan nyata dalam fantasi romantik 2001 itu bertembung dengan tuntutan filem biografi, menenggelamkan bahan itu dengan penyuntingan pantas dan hiruk-pikuk yang menumpulkan emosi persembahan Butler secara langsung, yang telah dipeluk oleh keluarga Presley dan akan menjadi penamat jika hanya diberi ruang untuk bernafas.
walaupun Kehidupan Elvis Presley telah didokumenkan dalam pelbagai projek, preseden utama di sini nampaknya ialah filem TV 1993, “Elvis and the Colonel,” yang memfokuskan pada hubungan antara bintang itu dan pengurus/pengendalinya Kol. Tom Parker, melakonkan Beau Bridges sebagai yang terakhir. Seorang tokoh yang berwarna-warni dan berbayang, kawalan Parker mendorong dakwaan tentang penipuan kewangan yang serius yang hanya didedahkan selepas kematian Presley pada tahun 1977.

Di sini, Luhrmann (yang berkongsi kredit skrip dengan tiga yang lain, hampir sedekad selepas filem terakhirnya “The Great Gatsby”) membuat kesilapan yang hampir membawa maut terutamanya menceritakan kisah itu dari sudut pandangan Parker. Itu memberi penekanan kepada Hanks yang banyak dibuat-buat — menggunakan loghat yang paling boleh digambarkan sebagai menghukum — yang bertindak sebagai narator dan bercakap secara langsung kepada penonton.

“Saya adalah lelaki yang memberi dunia Elvis Presley,” Parker bermegah sambil menambah, “Saya dan Elvis, kami adalah rakan kongsi.”

Oleh itu, “Elvis” bermula pada fasa kritikal apabila Parker hadir dalam kehidupan Presley ketika dia melancarkan kerjaya nyanyiannya secara serantau. Tetapi kerangka rujukan Parker tidak mempunyai kaitan dengan muzik — sesungguhnya, dia sebahagian besarnya acuh tak acuh dengan itu — berbanding tarikan karnival, hampir meleleh air liur apabila dia mengenal pasti kesan kuat yang dimiliki oleh gyration Elvis terhadap wanita di khalayak ramai.

Walaupun itu masih memberi ruang untuk mencatat kenaikan hebat Presley walaupun dibelenggu kreatif dan profesional yang diletakkan Parker ke atasnya, pendekatan naratif Luhrmann tidak benar-benar mengembangkan watak, termasuk, pada tahap tertentu, Presley sendiri. Adegan berlumba dengan pantas sehinggakan isteri Elvis, Priscilla (Olivia DeJonge), ibu bapa (Helen Thomson dan “Moulin Rouge!” alum Richard Roxburgh) dan rakan-rakan Memphis disemak nama tetapi hampir tidak mendaftar, walaupun filem yang ditayangkan lebih daripada 2 ½ jam.

Ke mana perginya masa? Sebahagian besar daripadanya ditumpukan untuk meniru persembahan Presley dengan teliti, termasuk pembentangan terperinci mengenai 1968 NBC istimewanya yang terkenal, yang memberi peluang kepada peniruan tanpa kesilapan Butler untuk menyerlah. Tetapi usaha untuk mengkontekstualisasikan perjalanan Presley dengan peristiwa seperti pembunuhan dahsyat pada tahun 60-an dan hubungan kaum dikaburkan oleh naratif yang kabur, yang tidak dibantu oleh dialog glib seperti Parker berkata, “Adakah salah saya dunia berubah?”

Sekurang-kurangnya, filem ini membantu menghidupkan semula penghargaan terhadap bakat Presley yang akan mempunyai banyak koleksi yang paling popular dan mendendangkan lagu-lagu klasik tersebut. Namun begitu mengagumkan untuk melihat Butler menghampiri Raja yang mengeluarkan sesuatu seperti “Suspicious Minds,” “Elvis,” filem itu, akhirnya terperangkap dalam perangkap yang dibuatnya sendiri.

“Elvis” ditayangkan pada 24 Jun di pawagam AS, dan sedang dikeluarkan oleh Warner Bros., seperti CNN, unit Warner Bros. Discovery. Ia dinilai PG-13.

We want to say thanks to the writer of this short article for this outstanding content

‘Elvis’ menenggelamkan persembahan tepat Austin Butler di bawah aliran gaya yang heboh


We have our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/