FBI Serbu Muzium Orlando dan Mengeluarkan Lukisan Basquiat

Biro Penyiasatan Persekutuan menyerbu Muzium Seni Orlando pada hari Jumaat, mengambil kesemua 25 karya yang pernah menjadi sebahagian daripada pameran mengenai kehidupan dan karya Jean-Michel Basquiat, kata muzium itu.

Afidavit yang difailkan untuk mendapatkan waran geledah dipanggil cerita asal koleksi, seperti yang telah diterangkan oleh pemiliknya dan muzium, menjadi persoalan, dan menyatakan bahawa terdapat sebab untuk meragui keaslian karya seni itu.

The New York Times telah dilaporkan sebelum ini bahawa FBI Pasukan Jenayah Seni telah menyiasat ketulenan 25 lukisan yang dikatakan oleh muzium itu dicipta oleh Basquiat dan pada pameran di sana selama berbulan-bulan.

Jurucakap muzium itu berkata pada hari Jumaat bahawa ia telah mematuhi permintaan daripada FBI untuk mendapatkan akses kepada pameran “Wira dan Raksasa”, dan pameran itu kini berada dalam simpanan FBI.

“Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa kami masih belum dibimbing untuk mempercayai muzium itu telah atau menjadi subjek sebarang penyiasatan,” kata jurucakap itu, Emilia Bourmas-Fry, dalam satu kenyataan melalui e-mel. “Kami terus melihat penglibatan kami semata-mata sebagai saksi fakta.”

Pameran Basquiat telah ditetapkan untuk ditutup pada 30 Jun, dan karya itu dijadualkan akan dipamerkan seterusnya di Itali. Pegawai muzium berkata mereka akan terus bekerjasama dengan pihak berkuasa.

Menurut pekerja muzium, lebih daripada sedozen ejen FBI tiba di muzium pagi Jumaat. Mereka berjalan melalui pintu depannya, mengemukakan waran, dan kemudian dengan segera mula mengeluarkan 25 lukisan itu dari dinding muzium. Muzium itu segera ditutup kepada orang ramai, apabila pelawat yang ingin tahu mengintip melalui pintu masuk yang kini terkunci dan berkumpul di luar dan ejen FBI mengemas lukisan itu dan memindahkannya ke dalam kenderaan yang menunggu di dok memuatkan muzium.

Jurucakap FBI mengesahkan bahawa waran geledah persekutuan telah dilaksanakan pada hari Jumaat di muzium itu dan berkata siasatan oleh Pasukan Jenayah Seni sedang berjalan.

Waran geledah yang tidak dimeterai, yang disemak The Times, ditandatangani oleh hakim pada hari Khamis. Afidavit setebal 41 muka surat itu dikeluarkan atas dasar bahawa dua kemungkinan jenayah mungkin berlaku: Konspirasi dan penipuan wayar. Dalam dokumen itu, FBI berkata ia sedang menyiasat pameran dan percubaan menjual 25 lukisan, dan berkata siasatannya telah mendedahkan, antara lain, “maklumat palsu berkaitan dengan dakwaan pemilikan terdahulu lukisan itu.”

Pihak berkuasa juga berkata bahawa siasatan mereka telah mendedahkan “percubaan untuk menjual lukisan menggunakan asal palsu, dan rekod bank menunjukkan kemungkinan permintaan pelaburan dalam karya seni yang tidak sahih.”

Lukisan-lukisan dalam pameran “Heroes & Monsters: Jean-Michel Basquiat” dikatakan oleh muzium dan pemiliknya telah ditemui semula daripada unit simpanan Los Angeles pada 2012. Karya-karya itu sebahagian besarnya tidak dapat dilihat sebelum pameran itu dibuka pada Februari.

A Times laporan yang diterbitkan pada bulan itu menimbulkan persoalan tentang keasliannya. Ia menyatakan bahawa salah satu karya seni telah dicat di belakang kotak penghantaran kadbod yang mengandungi arahan untuk “Sejajarkan bahagian atas Label Penghantaran FedEx di sini,” dalam muka taip yang dikatakan oleh pereka yang bekerja untuk Federal Express tidak digunakan sehingga 1994 — enam tahun selepas kematian Basquiat.

Afidavit untuk waran geledah, yang ditandatangani oleh Elizabeth Rivas, ejen khas untuk FBI, menyatakan, “Maklumat forensik menunjukkan bahawa kadbod di mana satu lukisan dibuat mengandungi muka taip yang dicipta pada tahun 1994, selepas Basquiat lulus, dengan itu mempersoalkan ketulenan sekurang-kurangnya satu bahagian.”

Pemilik lukisan, dan pengarah dan ketua eksekutif muzium Orlando, Aaron De Groft, semuanya mengekalkan bahawa karya itu adalah tulen. Tiada segera membalas permintaan komen mengenai rampasan lukisan itu.

Kedua-dua De Groft dan pemiliknya telah berkata bahawa kerja-kerja itu, yang dilakukan pada kepingan kadbod yang telah dibersihkan, telah dilakukan oleh Basquiat pada akhir 1982 ketika dia tinggal dan bekerja di sebuah studio di bawah rumah pengedar seni Larry Gagosian di Los Angeles dan bersiap untuk pertunjukan di galeri Gagosian. Mereka berkata Basquiat menjual karya itu dengan harga $5,000 kepada penulis skrip televisyen yang kini sudah meninggal dunia, Thad Mumfordyang meletakkannya ke dalam unit simpanan dan nampaknya melupakannya selama 30 tahun — sehingga kandungan unit itu dirampas kerana tidak membayar sewa dan dilelong pada 2012. (Gagosian telah berkata dia “mendapati senario cerita itu sangat tidak mungkin.”)

Dalam afidavit untuk waran geledah, Rivas menyatakan bahawa dia menemu bual Mumford pada 2014 dan mengetahui bahawa “Mumford tidak pernah membeli karya seni Basquiat dan tidak menyedari mana-mana karya seni Basquiat berada dalam loker simpanannya.”

Mumford juga memberitahu Rivas bahawa salah seorang pemilik karya seni telah “menekan dia untuk menandatangani dokumen” mendakwa bahawa dia memiliki koleksi itu, yang akan membantu membuktikan keaslian lukisan itu, malah menawarkan dalam e-mel untuk memberinya “kepentingan 10% peratus” dalam hasil bersih.”

Afidavit itu mengatakan bahawa pada 2017, setahun sebelum kematiannya, Mumford menandatangani deklarasi di hadapan ejen persekutuan yang menyatakan bahawa “tidak pada masa 1980-an atau pada bila-bila masa lain saya bertemu dengan Jean-Michel Basquiat, dan pada masa yang sama adakah saya memperoleh atau membeli sebarang lukisan olehnya.”

Lukisan itu dibeli dengan harga kira-kira $15,000 oleh William Force, seorang peniaga seni dan barangan antik, dan Leo Mangan, seorang jurujual yang telah bersara. Pierce O’Donnell, seorang peguam, kemudian membeli minat dalam enam daripada 25 karya itu dan mengupah beberapa pakar yang mengatakan bahawa karya itu kelihatan tulen.

Salah seorang pakar yang diupah, yang dikenal pasti dalam afidavit hanya sebagai “Pakar-2,” memberitahu FBI bahawa karyanya telah disalahtafsirkan oleh pemilik lukisan itu. Selepas dibayar $60,000, nota afidavit itu, pakar itu kemudian menghubungi muzium untuk meminta namanya tidak dikaitkan sama sekali dengan pameran itu. Ia berkata bahawa pengarah muzium itu, De Groft, telah membalasnya melalui e-mel: “Anda mahu kami meletakkan di sana anda mendapat $60 grand untuk menulis ini? Baiklah. Diam. Awak ambil duit. Berhenti menjadi lebih suci daripada kamu.” De Groft, masih menegaskan lukisan itu asli, kemudian mengancam untuk berkongsi butiran pembayaran itu dengan majikannya: “Lakukan perkara akademik anda dan kekal di lorong terhad anda.”

Ladang Basquiat jawatankuasa pengesahan dibubarkan pada 2012, apabila banyak estet artis berhenti mencuba untuk mengesahkan karya kerana litigasi yang mahal.

Jika sahih, lukisan Basquiat akan bernilai kira-kira $100 juta, menurut Putnam Fine Art and Antique Appraisals, yang menilai mereka untuk pemiliknya. Pemilik telah berkata dalam temu bual sebelum ini bahawa mereka cuba menjual karya itu.

Penjualan seni yang disengajakan yang diketahui palsu adalah jenayah persekutuan.

We would love to give thanks to the writer of this article for this amazing web content

FBI Serbu Muzium Orlando dan Mengeluarkan Lukisan Basquiat


Our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/