Feist meninggalkan lawatan Arcade Fire selepas dakwaan salah laku seksual terhadap frontman

Penyanyi dan penulis lagu Kanada Leslie Feist, yang dikenali secara mononim sebagai Feist, telah mengumumkan dia akan meninggalkan lawatan dengan Arcade Fire berikutan dakwaan salah laku seksual menentang vokalis kumpulan itu, Win Butler.

Sebuah Pitchfork penyiasatan yang diterbitkan minggu lalu mendakwa penyanyi-gitaris band indie rock Kanada berusia 42 tahun itu mengambil kesempatan daripada jurang umur dan fandom dengan empat orang; tiga wanita, berumur 18 hingga 23 pada masa itu, mendakwa Butler menghantar mesej seksual yang tidak diingini antara tahun 2015 dan 2020.

Orang keempat, tidak berjantina, mendakwa Butler menyerang mereka secara seksual dua kali pada 2015, ketika mereka berumur 21 tahun dan dia berumur 34 tahun. Pitchfork melihat tangkapan skrin teks dan mesej Instagram antara Butler dan empat subjek nama samaran, dan menemu bual rakan dan ahli keluarga yang teringat diberitahu tentang kejadian yang didakwa.

Butler menafikan dakwaan itu dan berkata hubungan itu adalah konsensual, sambil menambah dalam satu kenyataan: “Ia adalah sangat revisionis, dan terus terang salah, bagi sesiapa yang mencadangkan sebaliknya.”

“Di sebuah pub di Dublin, selepas berlatih dengan kumpulan saya, saya membaca tajuk yang sama yang anda lakukan,” tulis Feist dalam kenyataan panjang lebar disiarkan ke akaun media sosialnya. “Kami tidak mempunyai masa untuk bersedia untuk apa yang akan datang apatah lagi peluang untuk memutuskan untuk tidak terbang merentasi lautan ke dalam perut situasi ini.”

Benarkan kandungan Instagram?

Artikel ini termasuk kandungan yang disediakan oleh Instagram. Kami meminta kebenaran anda sebelum apa-apa dimuatkan, kerana mereka mungkin menggunakan kuki dan teknologi lain. Untuk melihat kandungan ini, klik ‘Benarkan dan teruskan’.

“Ini amat sukar bagi saya dan saya hanya boleh bayangkan betapa sukarnya bagi mereka yang tampil ke hadapan. Lebih daripada segala-galanya saya mendoakan kesembuhan kepada mereka yang terlibat.”

Dia menambah bahawa artikel Pitchfork “menimbulkan perbualan yang lebih besar daripada saya, ia lebih besar daripada lagu-lagu saya dan ia pastinya lebih besar daripada mana-mana lawatan rock and roll … Untuk kekal dalam lawatan akan melambangkan saya sama ada mempertahankan atau mengabaikan bahaya yang disebabkan oleh Win Butler dan pergi bermakna saya adalah hakim dan juri.”

Penyanyi berusia 46 tahun itu berkata dia “tidak pernah berada di sini untuk membela atau bersama Api Arked – Saya berada di sini untuk berdiri di atas kaki saya sendiri di atas pentas, tempat yang saya rasakan sebagai milik saya dan saya peroleh sebagai milik saya.

“Tiada jalan tunggal untuk sembuh apabila anda telah mengalami mana-mana versi di atas, mahupun jalan tunggal untuk memulihkan pelaku,” katanya. “Ia boleh menjadi jalan yang sunyi untuk memahami layanan buruk. Saya tidak boleh menyelesaikannya dengan berhenti, dan saya tidak boleh menyelesaikannya dengan tinggal. Tetapi saya tidak boleh meneruskan.”

Berikutan dakwaan itu, stesen radio di Kanada dan AS bermula menarik lagu kumpulan itu daripada senarai main. Pengulas di media sosial menggesa peminat memboikot konsert yang akan datang di Britain, Perancis, Jerman, Sepanyol, Itali dan tempat lain, dengan ramai yang terkejut jelajah itu diteruskan sama sekali. Diminta komen oleh wartawan Guardian di konsert kumpulan itu di Dublin minggu iniseorang publisiti untuk Arcade Fire hanya berkata bahawa kumpulan itu akan meneruskan lawatannya untuk mempromosikan album baharu mereka, We.

Dalam kenyataannya, kenduri menjauhkan dirinya daripada aib awam, yang “mungkin menyebabkan tindakan, tetapi tindakan itu dibuat daripada ketakutan, dan ketakutan bukanlah tempat kita mencari diri kita yang terbaik atau membuat keputusan terbaik kita. Ketakutan tidak mencetuskan empati atau penyembuhan atau membuka ruang selamat untuk jenis perbualan ini berkembang, atau untuk akauntabiliti dan penyesalan sebenar ditawarkan kepada orang yang dicederakan.”

Dalam satu kenyataan kepada Pitchfork, Butler, yang berkahwin dengan rakan kumpulan Régine Chassagne, mengakui telah melakukan interaksi seksual dengan setiap empat orang, tetapi berkata mereka tidak dimulakan olehnya dan bersetuju.

Dalam satu kenyataan lanjut, dia memohon maaf “kepada sesiapa yang saya sakiti dengan kelakuan saya”, sambil menambah: “Saya terus belajar daripada kesilapan saya dan bekerja keras untuk menjadi orang yang lebih baik, seseorang yang boleh dibanggakan oleh anak saya. […] Saya minta maaf kerana saya tidak lebih sedar dan menyesuaikan diri dengan kesan yang saya ada pada orang – saya kacau, dan walaupun bukan alasan, saya akan terus melihat ke hadapan dan menyembuhkan apa yang boleh diubati, dan belajar daripada pengalaman lalu. ”

Menyedari bahawa dia “tidak sempurna” dan akan “menavigasi keputusan ini dengan tidak sempurna”, Feist menyimpulkan bahawa “cara terbaik untuk menjaga kumpulan dan krew saya serta keluarga saya ialah menjauhkan diri saya daripada lawatan ini, bukan perbualan ini. Dua malam terakhir di atas pentas, lagu saya membuat keputusan ini untuk saya. Mendengar mereka melalui lensa ini adalah tidak sesuai dengan apa yang saya usahakan untuk menjelaskan sendiri sepanjang kerjaya saya.

“Saya sentiasa menulis lagu untuk menamakan kesukaran saya sendiri, bercita-cita untuk diri saya yang terbaik dan menuntut tanggungjawab apabila saya perlu. Dan saya menuntut tanggungjawab saya sekarang dan pulang ke rumah.”We wish to give thanks to the writer of this post for this remarkable material

Feist meninggalkan lawatan Arcade Fire selepas dakwaan salah laku seksual terhadap frontman


Take a look at our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/