Fesyen festival kembali apabila Coachella menandakan kepulangan pesta muzik luar yang hebat

Fesyen perayaan, dengan rusuhan warna, labuci, mahkota bunga dan pakaian apa sahaja, telah kembali. Selepas dua tahun, terhenti akibat pandemik, Coachella, festival muzik yang berpangkalan di California yang menarik 250,000 peminat, membuat kepulangannya pada hujung minggu ini, dengan membawa trend baharu yang rancak dan rangsangan tunai untuk industri fesyen.

Coachella, acara paling bergaya pada musim perayaan, terkenal dengan pakaiannya seperti persembahannya. Trend untuk fesyen perayaan sepanjang tahun ini sering ditentukan oleh pakaian yang dipakai oleh selebriti seperti Kendall Jenner, Katy Perry dan Gigi Hadid. Untuk jenama pakaian jalanan dan label fesyen pantas, Coachella amat penting. Label fesyen pantas milik Boohoo, Pretty Little Thing, tapak jualan semula streetwear StockX dan peruncit Gen Z Revolve yang berpangkalan di AS akan menaja kawasan di festival itu, bukan sahaja untuk mengiklankan kepada hadirin tetapi juga kepada mereka yang menonton dari rumah dan di media sosial.

Ebony-Renee Baker, editor fesyen laman web Refinery29, menyifatkan ia sebagai “peluang komersial yang begitu besar untuk jenama dan pengaruh – ia baru sahaja menjadi begitu besar sekarang dan diperhatikan di seluruh dunia”.

Kate Moss memberikan Hunter wellies rangsangan selepas memakainya di Glastonbury pada tahun 2005.
Kate Moss memberikan Hunter wellies rangsangan selepas memakainya di Glastonbury pada tahun 2005. Gambar: MJ Kim/Getty

Ketua pegawai jenama Revolve, Raissa Gerona, menerangkan Coachella kepada laman web analisis industri The Business of Fashion sebagai “penting, ia sangat besar … ini jenis Super Bowl”.

Perayaan telah lama mempunyai pengaruh fesyen, sejak Woodstock mengukuhkan gaya hippy sebagai estetik pada tahun 1969. Selama bertahun-tahun, imej ravers di ladang dan Kate Moss di Glastonbury telah menjadikan pakaian sukan dan Hunter wellies menjadi bergaya. Baru-baru ini, trend perayaan telah termasuk mengait dan seluar pendek berbasikal – kini menyokong gaya musim panas. Terdapat juga detik-detik kontroversi, seperti pada tahun 2017 apabila trend untuk hiasan kepala gaya Orang Asli Amerika membawa kepada tuntutan peruntukan budaya.

Pengaruh berpeluang membuat jumlah yang besar juga. Maryam Ghafarinia, yang mempunyai 186,000 pengikut di Instagram, menerangkan kepada New York Post bagaimana dia akan mengambil kesempatan untuk menghadiri Coachella, mengecaj jenama melebihi $2,000 (£1,530) setiap siaran daripada tapak tersebut.

Amy Luca, naib presiden kanan di Media.Monks, sebuah syarikat pemasaran dan perkhidmatan pengiklanan global, berkata jumlah ini lebih kecil daripada bayaran yang ditetapkan oleh nama-nama isi rumah: “Apabila anda bercakap tentang model dan bintang TV realiti, itu [payment] boleh mencecah ratusan ribu ringgit.”

Baker berkata bahawa musim perayaan selalunya merupakan peluang untuk orang ramai mencuba trend. “Saya meramalkan banyak rupa berinspirasikan vintaj 90-an, skirt tulle dan leotard balletcore, gaun bunga cottagecore, topi jerami, banyak renda,” katanya.

Jenama fesyen pantas mengetahui bahawa musim perayaan ialah masa yang dibelanjakan oleh pengguna – The Business of Fashion melaporkan peningkatan sebanyak 173% untuk jualan barangan fesyen perayaan di seluruh tapak Boohoo, H&M, Asos dan Nasty Gal, berbanding 2019. Ini tidak meminjamkan dirinya untuk mengambil fesyen yang mampan, walaupun Baker mengatakan bahawa pengunjung festival akan melihat pilihan yang mampan. “Lebih ramai orang daripada sebelumnya cenderung kepada berjimat cermat, membeli-belah barang terpakai dan vintaj. Secara peribadi, saya sukakan pakaian baharu yang segar untuk perayaan, tetapi sentiasa cari pilihan terpakai dahulu.”

Model Jasmine Tookes, Romeo Strijd dan Lais Ribeiro di Coachella 2018
Model Jasmine Tookes, Romeo Strijd dan Lais Ribeiro di Coachella 2018. Gambar: Jeremy Moeller/GC Images

Philippa Grogan, perunding fesyen dan tekstil yang mampan, menggambarkan fesyen perayaan sebagai “keseronokan segera – [a bit like] pakaian Krismas perayaan tetapi pada musim panas”. Dia berkata ini membuatkan dia “mempersoalkan sama ada [the clothes] telah direka bentuk dengan mengambil kira umur panjang… Kemudian terdapat jenis estetik keseluruhannya, banyak labuci dan lurex, yang selalunya kebanyakannya diperoleh daripada bahan bahan api fosil seperti minyak dan gas asli, kerana ia pada asasnya plastik.”

Grogan mencadangkan menjadi licik adalah satu pilihan. “Potong labuci daripada benda sedia ada yang bukan plastik,” katanya, “[and then] menghiasi kardi lama atau sesuatu.” Jika fesyen perayaan adalah mengenai kesan, kreativiti seperti ini sangat berguna: “Anda sentiasa memakai sesuatu yang unik jika anda benar-benar menarik sesuatu di rumah dengan bahan sedia ada.”

We would like to give thanks to the writer of this post for this amazing web content

Fesyen festival kembali apabila Coachella menandakan kepulangan pesta muzik luar yang hebat


Find here our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/