Filem pembunuh bersiri Jessica Chastain dan Eddie Redmayne ‘Good Nurse’ meneliti sistem penjagaan kesihatan AS

Jessica Chastain dan Eddie Redmayne filem baru Netflix “Good Nurse” menceritakan kisah sebenar pembunuh bersiri Charles Cullen, seorang jururawat ICU yang mengaku membunuh 29 pesakitnya tetapi mungkin telah membunuh lebih 300 orang.

Berdasarkan buku Charles Graeber 2013, “The Good Nurse: A True Story of Medicine, Madness and Murder,” filem itu berpusat pada rakan jururawat dan rakan Cullen, Amy Loughren (Chastain), yang mendedahkan jenayahnya dan menamatkan pembunuhannya. .

Pengarah Tobias Lindholm dan penulis skrip Krysty Wilson-Cairns memberitahu Associated Press bahawa mereka membuat pilihan yang sengaja untuk memfokuskan cerita pada Loughren dan kegagalan dalam sistem penjagaan kesihatan AS yang membolehkan Cullen membunuh mangsanya selama 16 tahun.

Filem Netflix baharu Jessica Chastain dan Eddie Redmayne “Good Nurse” menceritakan kisah sebenar pembunuh bersiri Charles Cullen.
((Foto oleh Dia Dipasupil/Getty Images)

“Saya melihat potensi melakukan pembunuh bersiri dengan cara yang tidak pernah kita lihat sebelum ini, di mana kita tidak akan tergoda dengan mengapa dia melakukan ini atau betapa rosaknya dia sebagai seorang manusia, tetapi ambil langkah ke belakang dan lihat. mengapa dan bagaimana kami membenarkan perkara ini berterusan,” kata Lindholm.

JESSICA CHASTAIN UNTUK MENYERTAI ‘ADEGAN PERKAHWINAN’ SELEPAS MICHELLE WILLIAMS KELUAR: LAPORAN

“Dia bukan, dalam fikiran saya, Hannibal Lecter. Ia bukan minda yang cemerlang ini. Ia seorang lelaki yang agak mudah melakukan perkara yang agak mudah, tetapi sistem yang membenarkannya.

Cullen menggunakan kedudukannya sebagai jururawat untuk membunuh pesakitnya dengan menyuntik beg IV mereka dengan dos ubat yang mematikan. Dia dapat mengelak daripada dikesan dengan berpindah dari hospital ke hospital di New Jersey dan Pennsylvania. Kedua-dua buku dan filem itu mencadangkan bahawa hospital untung melindungi Cullen untuk mengelakkan potensi liabiliti.

“Kes ini bertanya kepada kami sama ada idea yang baik bahawa orang ramai membuat wang daripada kesihatan orang lain,” kata Lindholm. “Adakah idea yang baik bahawa hospital adalah perniagaan?”

Wilson-Cairns mula menulis adaptasi buku Graeber 10 tahun lalu. Dia memberitahu AP bahawa dia memulakan penyelidikannya dengan melawat Loughren di rumahnya.

“Saya datang ke rumah Amy sebenar di New York,” kata Wilson-Cairns. “Saya rasa saya berumur 23 atau 24 tahun. Saya seperti: ‘Saya tidak pernah melakukan ini sebelum ini. Ia sangat penting bagi saya. Ia adalah kisah hidup anda. Bolehkah anda membantu saya?'”

Di samping itu, Wilson-Cairns membayangi jururawat selama dua minggu di sebuah hospital di Connecticut. “Apa yang saya dapati ialah penyedia penjagaan kesihatan sebenar – doktor, jururawat, ahli radiologi, pakar bius – semua orang ini luar biasa dan heroik,” katanya.

“Mereka meletakkan nyawa mereka dalam kotak supaya mereka boleh membantu menyelamatkan orang lain. Saya tidak fikir seorang pun daripada mereka dibayar cukup. Saya fikir walaupun pada 10 kali, jururawat itu tidak dibayar cukup. Saya belajar bahawa sistem mereka adalah terpaksa bekerja dalam lingkungan bukanlah yang terbaik untuk penjagaan pesakit.”

Cullen telah dijatuhi hukuman penjara seumur hidup 11 berturut-turut pada tahun 2006.

Cullen telah dijatuhi hukuman penjara seumur hidup 11 berturut-turut pada tahun 2006.
(Imej John Wheeler/Getty)

Chastain mengambil inspirasi untuk menggambarkan Loughren daripada perbualannya dengan jururawat kehidupan sebenar. Untuk menggambarkan aritmia Loughren secara realistik pada skrin, Chastain berlari-lari kecil untuk menaikkan kadar denyutan jantungnya sebelum penggambaran. Dia juga memakai penutup telinga dengan degupan jantung yang boleh memecut semasa dia merakam adegan.

“Dia bekerja malam supaya anak-anak perempuannya berasa seperti dia seorang ibu yang tinggal di rumah. Itulah yang dia terus katakan, bahawa anak-anaknya melihatnya ketika mereka terjaga,” kata Chastain.

“Idea bahawa wanita ini akan mempertaruhkan kesihatannya untuk memberi nafkah kepada anak-anaknya dan juga mempertaruhkan keselesaannya dengan tidak mendapat tidur yang diperlukannya, ia memberitahu saya tentang siapa dia dan apa yang dia mampu.”

Redmayne, yang memainkan watak Cullen, menonton rakaman Cullen dalam kehidupan sebenar daripada penampilan mahkamahnya dan temu bualnya pada 2013 di “60 Minit”. Cullen telah dijatuhi hukuman penjara seumur hidup 11 berturut-turut pada tahun 2006.

“Terdapat sesuatu dalam fizikalnya yang menarik bagi saya,” kata Redmayne. “Dia seorang yang sangat pendiam. Tetapi jika anda melihat dari dekat, anda akan melihat dia sentiasa menenangkan dirinya. Saya tidak tahu sama ada menenangkan adalah perkataan yang betul, tetapi menyentuh kain.

"Jururawat yang baik" ditayangkan di Festival Filem Antarabangsa Toronto pada 11 September.

“Good Nurse” ditayangkan di Festival Filem Antarabangsa Toronto pada 11 September.
(Foto oleh Taylor Hill/FilmMagic)

“Selalu ada sesuatu yang bergerak. Lelaki itu adalah manusia yang rosak teruk dan idea mencari keselesaan itu menarik bagi saya.”

KLIK DI SINI UNTUK MENDAFTAR UNTUK NEWSLETTER HIBURAN

“Good Nurse” ditayangkan perdana di Festival Filem Antarabangsa Toronto pada 11 September dan Loughren menerima tepukan gemuruh apabila dia naik ke pentas. Wilson-Cairns berkata bahawa dia amat terharu melihat Loughren diraikan kerana kepahlawanannya.

“Wanita ini tidak diiktiraf kerana apa yang dia lakukan,” kata Wilson-Cairn. “Orang ramai tidak menganggap wanita biasa sebagai wira seperti ini. Mereka tidak berada di skrin, mereka tidak berada di media, mereka tidak cukup dalam buku.

Untuk melihat Amy yang sebenar akhirnya diiktiraf dalam cara yang kecil untuk apa yang dia lakukan – yang menyelamatkan banyak nyawa – saya fikir: Itu bukan cara yang buruk untuk menghabiskan satu dekad. Saya akan melakukannya sekali lagi.”

“Good Nurse” akan memulakan penstriman di Netflix pada 26 Okt.

The Associated Press menyumbang kepada laporan ini.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP BERITA FOX

We would love to give thanks to the author of this short article for this outstanding web content

Filem pembunuh bersiri Jessica Chastain dan Eddie Redmayne ‘Good Nurse’ meneliti sistem penjagaan kesihatan AS


Find here our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/