Filem Putera Pada Umur 11 Ditemui Dalam Rakaman Arkib 1970 Mpls. Guru Mogok

Asalnya diterbitkan pada 3 April

MINNEAPOLIS (WCCO) — Jauh di dalam arkib filem WCCO terdapat ratusan, jika tidak beribu-ribu peluang untuk mengembara kembali ke masa lalu. Dan pada satu gulungan harta karun tersembunyi, tidak disentuh, selama 52 tahun.

BACA LEBIH LANJUT: 5 Album Terlaris Prince

Tarikhnya ialah April 1970. Pendidik Sekolah Awam Minneapolis melancarkan mogok.

WCCO memulihkan filem itu untuk menawarkan konteks kepada mogok pendidik yang berlaku di daerah yang sama pada bulan lepas.

Apabila Pengurus Pengeluaran WCCO Matt Liddy mengetahui 13 minit video telah dipulihkan daripada filem pada tahun 1970, dia memutuskan untuk melihatnya.

“Saya dibesarkan di Minneapolis, jadi apa yang saya pedulikan ialah melihat bangunan lama yang sejuk dari tempat saya dibesarkan. Adakah saya mengenali sekolah lama saya? Adakah saya mengenali sebarang mercu tanda?” Liddy berkata.

Rasa ingin tahunya bertukar menjadi penemuan apabila dia melihat seorang wartawan menemu bual kanak-kanak ketika guru berpiket di latar belakang di sebelah sekolah. Dan ada seorang budak lelaki khususnya yang menjawab soalan yang membuatkan Liddy terdiam.

“Saya terus sahaja keluar ke bilik berita dan mula menunjukkan kepada orang ramai dan berkata, ‘Saya tidak akan memberitahu anda siapa yang saya fikir ini, tetapi pada pendapat anda siapa ini?’ Dan setiap orang [said] ‘Putera,’” kata Liddy.

Kami tidak mempunyai peralatan yang sesuai untuk mendengar filem itu. Pakar membantu kami mengeluarkan audio. Kami kemudian mendengar budak itu bercakap selepas ditanya tentang guru-guru yang mogok. Sambil tersenyum ketika rakan-rakannya mengelilinginya, budak lelaki yang kelihatan berusia sekitar 10 tahun itu berkata: “Saya rasa mereka juga patut mendapat pendidikan yang lebih baik sebab, um, dan saya fikir mereka patut mendapat lebih banyak wang kerana mereka bekerja, mereka boleh bekerja lebih masa untuk kami dan semua perkara itu.”

Ia pasti kelihatan seperti versi kanak-kanak Putera Nelson, kanak-kanak Minneapolis yang akan bertukar menjadi ikon muzik antarabangsa. Tetapi ada satu isu. Wartawan itu tidak pernah menanyakan nama kanak-kanak itu.

“Kami tidak mendapat dia berkata ‘Saya Putera Nelson,'” kata Liddy.

Itu memulakan siasatan kami. Sejurus sebelum budak lelaki yang kelihatan seperti Putera itu ditemu bual, seorang lagi budak lelaki bercakap. Dia berkarisma menyebut namanya tanpa ditanya. Namanya ialah Ronnie Kitchen.

Kami menghabiskan masa sehari mencari nombor telefon dan alamat, cuba mencari Ronnie Kitchen yang berumur sekurang-kurangnya 60 tahun. Dia kelihatan seperti remaja dalam video 52 tahun lalu. Tetapi nombor telefon dan alamat yang kami temui adalah jalan buntu.

WEB EKSKLUSIF: Mendedahkan Dan Mengesahkan Rakaman Putera Muda

Bagaimana dengan gambar? Foto buku tahunan yang menunjukkan Putera sebagai pelajar darjah lima muncul dalam talian. Terdapat persamaan dalam struktur muka, tetapi Putera akan menjadi pelajar darjah enam dalam temu bual yang kami temui. Kami memerlukan pakar, yang membawa kami ke Kristen Zschomler. Dia seorang ahli sejarah dan ahli arkeologi profesional yang menyelidik hartanah dan tanda tempat di sekitar Bandar Berkembar. Dia juga peminat setia Prince yang ingin memastikan peminat lain mempunyai pengetahuan yang boleh dipercayai tentang tempat dia dibesarkan di Minneapolis, tempat dia bersekolah, pada asasnya kehidupannya sebelum dia menjadi seorang superstar.

“Mereka memanggilnya Skipper,” katanya sambil menunjukkan kepada kami gambar keluarga Putera semasa kecil. “Saya telah menulis dokumen besar yang menggariskan perjalanan bersejarahnya dari bahagian utara Minneapolis ke Paisley Park dan dunia.”

Panjang dokumen itu melebihi 100 muka surat.

Zschomler berkata video Putera sebagai pra-remaja hampir tidak wujud di mata umum.

“Setakat video, saya tidak biasa dengan mana-mana. Tidak bermakna mereka tidak wujud tetapi saya tidak biasa dengan mana-mana,” katanya.

BACA LEBIH LANJUT: Apakah Makna Aliran Muzik Berterusan Bagi Harta Putera?

Tidak lama selepas temu bual kami, kami menunjukkan kepadanya video dari mogok 1970. Dia tersentak apabila budak lelaki yang kelihatan seperti Putera itu memasuki bingkai, kemudian senyuman terbentuk, diikuti dengan dia bergelut untuk menyusun ayat apabila klip video itu selesai.

“Saya rasa itu dia, sudah pasti. Ya ampun. Ya, saya rasa itu pasti Putera,” katanya.

Satu lagi elemen video menarik perhatiannya di latar belakang.

“Ini pasti kelihatan seperti Sekolah Menengah Rendah Lincoln di mana dia akan bersekolah pada April 1970,” katanya.

Zschomler kemudian menunjukkan kepada kami apa yang dipercayai gambar darjah enam Prince pada tahun persekolahan yang sama mogok. Kami membandingkannya dengan video mogok. Gaya rambut itu tepat.

(kredit: CBS)

“Terdapat banyak dalam perangainya dan matanya dan segala-galanya yang kelihatan seperti dia,” katanya.

Walaupun terdapat bukti, kami masih memerlukan seseorang yang mengenali Putera semasa kecil. Zschomler menghubungkan kami dengan Terrance Jackson.

“Kami pergi jauh ke belakang sebagai tadika di John Hay Elementary di utara Minneapolis,” kata Jackson.

Dia rakan zaman kanak-kanak dan bekas jiran yang juga dalam kumpulan pertama Prince, Grand Central, semasa mereka remaja.

“Ya Tuhan, itulah Dapur,” Jackson berseru apabila video itu bermula, serta-merta mengenali Ronnie Kitchen sebagai seorang remaja. “Itulah Putera! Berdiri di sana dengan topi, bukan? Itulah Skipper! Ya Tuhanku!”

Dia pening dengan ketawa. Kemudian Putera mula bersuara. Jackson menjadi senyap, hanya berkata “wow” beberapa kali perlahan. Pada akhir video, dia mengesat air mata dari matanya dan ketawa lagi.

“Saya seperti terpesona. Saya benar-benar terpesona,” katanya, ketika kenangan zaman kanak-kanak mereka meluap-luap.

“Dia sudah bermain gitar dan kunci ketika itu, secara luar biasa,” kata Jackson. “Muzik menjadi sukan kami. Kerana dia atletik, saya atletik, tetapi kami mahu bersaing secara muzik.”

Isteri Jackson Rhoda dibesarkan bersama mereka. Dia juga tidak dapat menahan tawanya apabila dia melihat Putera, kemudian mendengarnya bercakap sebagai seorang budak lelaki berusia 11 tahun.

“Sungguh menakjubkan melihatnya, sekecil itu, semuda itu, dan mendengar suaranya,” kata Rhoda.

Misteri kami mengenai salah seorang lelaki paling misteri dalam muzik telah diselesaikan. Hanya seorang kanak-kanak bandar yang muda, bertahun-tahun sebelum dia meletakkan bandarnya dan bunyinya pada peta.

“Itu Putera, aka Skipper ke Northside,” kata Jackson.

LAGI BERITA: Putera, Bob Dylan Menduduki 10 Teratas Dalam Senarai ‘Album Terhebat Sepanjang Zaman’ Rolling Stone

“Saya fikir hanya melihat Putera sebagai seorang kanak-kanak kecil di sekolah kejiranannya, anda tahu, ia benar-benar membantu beliau untuk sambungan Minneapolis itu,” kata Zschomler. “Walaupun mereka melihat sekilas tentang maksud Minneapolis kepadanya, apa yang dia pertahankan semasa dia tinggal di Minneapolis, hanya membantu memahami hubungan simbiotik yang dia ada dengan kampung halamannya.”

We would like to thank the writer of this article for this incredible content

Filem Putera Pada Umur 11 Ditemui Dalam Rakaman Arkib 1970 Mpls. Guru Mogok


Check out our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/