Fran Drescher: Scarlett Johansson ‘sepenuhnya’ mempengaruhi rundingan kontrak filem

Fran Drescher sedang mempertimbangkan tuntutan Scarlett Johansson yang sangat publisiti terhadap Disney (DIS).

Pelakon, penerbit dan presiden SAG-AFTRA yang baru dilantik itu menyertai Yahoo Finance Sidang Kemuncak Semua Pasaran untuk membincangkan gaji pelakon yang adil di tengah-tengah ledakan penstriman dan cara dia mendekati keputusannya sebagai presiden kesatuan selepas mula-mula memasuki peranan pada September 2021.

“Ia adalah masa yang menarik – ia adalah dan kekal begitu,” kata Drescher, mendedahkan bahawa cabaran terbesarnya ialah cuba menyatukan kesatuan yang tidak berfungsi ketika industri bergelut untuk mengatasi masalah yang dihadapi pandemik.

Salah satu halangan utama tersebut, sebagai tambahan kepada pelaksanaan prosedur kesihatan dan keselamatan yang ketatberpunca daripada keputusan pelbagai studio untuk mengeluarkan filem yang bertujuan box office ke perkhidmatan penstriman.

Warner Bros. (WBD) adalah yang pertama menerima pakai aliran keluaran hibrid pada penghujung 2020, mengumumkannya semua filem 2021nya akan mempunyai tayangan hari dan tarikh pada HBO Max, sebagai tambahan kepada pelancaran sinematik. Studio itu menepati janji itu sepanjang 2021 dengan tajuk teratas seperti “Dune” dan “The Matrix: Resurrections” yang menerima rawatan hibrid.

Disney tidak lama kemudian mengikuti strategi pesaingnya dengan prekuel “Black Widow” Marvel yang sangat dinantikan dikeluarkan di Disney+ pada 9 Julai 2021 — hari yang sama dengan pawagam.

Keputusan itu menyebabkan Scarlett Johansson untuk menyaman syarikat itu kerana pecah hubungan. Menurut pasukan Johansson, potensi pendapatannya “sebahagian besarnya” terikat dengan prestasi box office, dengan Marvel menjanjikan bintang filem itu bahawa filem itu akan menerima tayangan teater sahaja.

The Wall Street Journal menganggarkan bahawa Johansson kehilangan lebih $50 juta disebabkan peralihan daripada tayangan teater eksklusif. Disney menyelesaikan dengan pelakon itu dua bulan kemudian untuk dilaporkan $40 juta.

Pelakon AS Scarlett Johansson bergambar di atas permaidani merah sebaik tiba di Anugerah Filem Akademi British BAFTA di Royal Albert Hall di London pada 2 Februari 2020.

Walaupun studio telah kembali semula ke eksklusif box office dengan tingkap teater yang dipendekkan, tuntutan mahkamah Johansson mencipta kesan riak penting di seluruh Hollywood.

“Mengenai Scarlett Johansson, saya tidak lama selepas itu merundingkan perjanjian filem dan kami mengendalikan rundingan yang sama sekali berbeza sekiranya filem itu akan terus ke penstriman,” kata Drescher, mendedahkan bahawa filemnya akhirnya melangkau tayangan teater. dan sebaliknya, memulakan kerjaya di Amazon Prime Video (AMZN).

Hasil daripada rundingannya, dipengaruhi oleh Johansson, Drescher berkata dia baru-baru ini menerima “cek besar” untuk kerjanya dalam filem itu.

‘Kami adalah underdog dalam persamaan ini’

Presiden SAG-AFTRA Fran Drescher bercakap semasa makan tengah hari Selebriti Persatuan Pemain SAG-AFTRA dan NFL untuk melancarkan

Presiden SAG-AFTRA Fran Drescher bercakap semasa makan tengah hari Selebriti Persatuan Pemain SAG-AFTRA dan NFL untuk melancarkan kempen “Pelakon & Atlet: Kesatuan untuk Demokrasi” baharu di Beverly Hills, California, pada 17 Julai 2022.

Sejak masa itu, SAG-AFTRA — yang mewakili kira-kira 160,000 pelakon, juruhebah, artis rakaman dan profesional media lain di seluruh dunia — telah bekerjasama dengan gergasi penstriman untuk merundingkan semula kontrak untuk mengambil kira media yang beralih landskap.

“Kami baru sahaja mengadakan rundingan yang sangat berjaya dengan Netflix (NFLX),” kata Drescher. Kontrak itu, termasuk perubahan ketara yang memberi manfaat kepada penghibur latar belakang, penyelaras aksi dan penghibur alih suara, membenarkan pelakon lebih kebebasan dan fleksibiliti untuk mengambil pekerjaan di platform lain.

Drescher menjelaskan bahawa, apabila perbincangan mula-mula dimulakan, kesatuan itu telah mencadangkan membuat perubahan tambahan kepada kontrak sedia ada – pendekatan yang tidak dipersetujui oleh aktres itu.

“Saya melihat konvergensi peluang yang mungkin tidak akan datang untuk masa yang lama,” katanya, sambil menambah bahawa perbincangan perlu dimanfaatkan dengan banyak kekuatan dan keyakinan; jika tidak, kesatuan itu akan “selama-lamanya mengejar jenis kontrak berbeza yang sentiasa berada di luar genggaman kami.”

Kesatuan mencapai kesepakatan yang sama dengan Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Perjanjian itu menggariskan penambahbaikan besar kepada peraturan “eksklusiviti”, yang sebelum ini menghalang pengguna tetap siri televisyen menerima pekerjaan baharu semasa berehat.

Pelakon pengembara, kelas pertengahan, yang sentiasa dihimpit…Fran Drescher, Presiden SAG-AFTRA

“Kami sangat bernasib baik kerana mereka mendengar kami. Mereka memahami bahawa kami adalah underdog dalam persamaan ini,” kata Drescher.

“Kebenaran perkara ini ialah apabila seluruh industri berubah, dan peraturan permainan berubah bagi pihak majikan, perubahan juga akan berlaku kepada pekerja. Anda tidak boleh melakukannya dengan dua cara, “sambungnya.

Drescher menekankan bahawa rundingan SAG-AFTRA sebahagian besarnya tertumpu kepada “pelakon pengembara” kerana bintang senarai A seperti Tom Hanks dan Scarlett Johansson sering membuat tawaran mereka sendiri.

“Pelakon pengembara, kelas pertengahan, yang sentiasa dihimpit. Itulah sebab kesatuan wujud – untuk melindungi dan mempertahankan hak mereka,” tegasnya.

‘Hadiah yang terus diberikan’

Di luar SAG-AFTRA, Drescher — terkenal dengan peranannya sebagai Fran Fine dalam sitkom popular CBS “The Nanny” — terus bekerja sebagai pelakon dan penerbit.

Apabila ditanya tentang kemungkinan reboot filem “Nanny”, lelaki berusia 65 tahun itu berkata dia akan menjadi permainan untuk memainkan semula watak kesayangannya di skrin besar.

“Ia dalam peringkat bercakap – saya pasti akan masuk. Kita akan lihat apa yang berlaku,” Drescher mengusik, sambil menambah bahawa muzikal Broadway berdasarkan sitkom itu sedang dalam pembangunan.

“[‘The Nanny’] adalah hadiah yang terus diberikan,” dia berseri-seri, memuji kehidupan baharu rancangan itu di HBO Max, yang telah membawa kepada generasi baharu peminat “Nanny”. “Untuk itu, saya amat berterima kasih.”

Alexandra ialah Wartawan Kanan Media dan Hiburan di Yahoo Finance. Ikuti dia di Twitter @alliecanal8193 dan e-mel dia di alexandra.canal@yahoofinance.com

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance

Muat turun aplikasi Yahoo Finance untuk epal atau Android

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Facebook, Instagram, Papan selak, LinkedIndan YoutubeWe would love to thank the author of this article for this outstanding web content

Fran Drescher: Scarlett Johansson ‘sepenuhnya’ mempengaruhi rundingan kontrak filem


You can find our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/