Gambaran dekat wajah semut yang menakutkan memberi raksasa filem seram berlari untuk mendapatkan wang mereka

Ia ternyata bahawa zum masuk pada muka semut adalah mimpi ngeri mutlak.

Satu jarak dekat gambar seekor semut telah dihantar sebagai penyerahan kepada Pertandingan Fotomikrografi Dunia Kecil Nikon tahunan ke-48 — dan keputusannya adalah aneh.

Pukulan ketat serangga kecil itu, yang ditangkap oleh Dr. Eugenijus Kavaliauskas dari Taurage, Lithuania, menunjukkan mata semut merah manik, ekspresi marah dan apa yang kelihatan seperti gigi yang panjang dan tajam.

ADAKAH LABAH-LABAH TIDUR SEPERTI MANUSIA? PAKAR MEMPERTIMBANGKAN KAJIAN BARU YANG MENCADANGKAN MEREKA MUNGKIN

Kavaliauskas merakam foto semut ini dengan menggunakan cahaya yang dipantulkan dengan pembesaran kanta objektif 5X, mengikut pertandingan.

Gambar dekat wajah semut seperti yang ditangkap oleh Dr. Eugenijus Kavaliauskas dari Taurage, Lithuania — penyerahan kepada Pertandingan Dunia Kecil Nikon.
(Nikon Small World/Eugenijus Kavaliauskas)

Foto itu mempunyai internet – baik, panik tentang apa yang boleh menggantikan raksasa dalam filem seram.

Lihat beberapa reaksi terhadap imej.

Namun gambar rumit yang telah membangkitkan begitu banyak perbualan dan kejutan di media sosial tidak dimasukkan ke dalam pertandingan Dunia Kecil.

Sebaliknya, pemenang tempat pertama Nikon, Grigorii Timin dan Dr. Michel Milinkovitch dari Universiti Geneva, mempersembahkan gambar terperinci tangan embrio tokek hari gergasi Madagascar — menunjukkan struktur dalaman lengkap dalam warna cerah.

Inilah yang mengambil hadiah utama.

SEMOGA BERJAYA! KENAPA MANTIS, BUTTERFLY DAN LADYBUG YANG BERDOA DIANGGAP MEMBAWA PERKARA YANG BAIK

“Menggabungkan teknologi pengimejan dan kreativiti artistik dengan mahir, Timin menggunakan mikroskopi resolusi tinggi dan jahitan imej untuk menangkap spesies tokek hari Phelsuma grandis ini,” kata Nikon dalam kenyataan akhbar.

Tangan embrio tokek hari gergasi Madagascar (Phelsuma grandis) yang ditangkap oleh Grigorii Timin dan Dr. Michel Milinkovitch dari Universiti Geneva di Switzerland. Ini adalah pemenang tempat pertama dalam Pertandingan Dunia Kecil Nikon tahunan ke-48.

Tangan embrio tokek hari gergasi Madagascar (Phelsuma grandis) yang ditangkap oleh Grigorii Timin dan Dr. Michel Milinkovitch dari Universiti Geneva di Switzerland. Ini adalah pemenang tempat pertama dalam Pertandingan Dunia Kecil Nikon tahunan ke-48.
(Nikon Small World/Grigorii Timin dan Dr. Michel Milinkovitch)

“[With] teknik visual yang menakjubkan dan teliti, Timin menggunakan jahitan imej untuk menggabungkan beratus-ratus imej bersama-sama untuk mencipta imej terakhir tokeknya.”

Timin mengulas, “Imej khusus ini cantik dan bermaklumat, sebagai gambaran keseluruhan dan juga apabila anda membesarkannya di rantau tertentu, menerangkan cara struktur disusun pada tahap selular,” menurut siaran berita.

GORGOSAURUS SELETON YANG PERTAMA DIJUAL DI LELONG DENGAN HARGA $6.1J KEPADA PEMBELI YANG TIDAK DIKENALI – SAINTIS KECEWA

20 kiriman teratas lain termasuk gambar tulang dinosaur yang tergerak, gambar dekat pendarfluor kumbang harimau yang memegang lalat, keratan rentas kolon manusia — dan labah-labah berkaki panjang ayah dengan wajah kecil yang comel.

Pertandingan Nikon Small World telah mempamerkan “fotografi di bawah mikroskop” sejak tahun 1974.

Hakim peraduan menganalisis penyertaan dari seluruh dunia.

Penyertaan dinilai berdasarkan keaslian, kandungan maklumat, kecekapan teknikal dan kesan visual, menurut Nikon.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP BERITA FOX

Pertandingan 2022 menerima hampir 1,300 penyertaan dari 72 negara berbeza.

We would like to thank the author of this write-up for this incredible material

Gambaran dekat wajah semut yang menakutkan memberi raksasa filem seram berlari untuk mendapatkan wang mereka


Find here our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/