Harry, William dan Charles Masih Bertengkar—Tidak Bersatu Semula

Diraja ialah surat berita The Daily Beast untuk semua perkara diraja dan Keluarga Diraja. Langgan di sini untuk mendapatkannya dalam peti masuk anda setiap hari Ahad.

Bahawa pengebumian Ratu Elizabeth telah dirancang dengan sangat rumit selama beberapa dekad lebih awal sehinggakan ia akan berjalan seperti jarum jam telah lama menjadi klise kehidupan Penubuhan British.

Operasi London Bridgesebagai rancangan menyeluruh yang sentiasa diketahui, mula dilakarkan dari hari-hari pertama pemerintahannya pada tahun 1950-an.

Namun pada petang Khamis, kurang daripada empat hari sebelum majlis negara yang paling penting dilihat di Britain dalam ingatan hidup, dengan himpunan terbesar ketua negara asing dunia pernah tahu kerana berlaku di bumi British, rancangan itu berubah menjadi sandiwara pakaian mewah kerana nampaknya Putera Harry telah berlaku dalam perbalahan sengit tentang sama ada dia harus dibenarkan atau tidak memakai pakaian tenteranya semasa sekurang-kurangnya beberapa upacara.

The Cermin Harian wartawan diraja yang dihormati Russell Myers melaporkan bahawa Harry kini akan dibenarkan memakai seragam rejimen Blues dan Royals untuk berjaga khas untuk permaisuri pada hari Sabtu.

Myers memetik “sumber diraja” sebagai berkata: “Akal budi telah berjaya. Ia adalah situasi yang menggelikan memandangkan Duke of Sussex telah berkhidmat kepada negaranya dan merupakan anggota angkatan tentera yang sangat dihormati dengan segala yang telah dilakukannya untuk veteran.”

Putera Harry (L), Duke of Sussex, dan Putera Britain William (R), Prince of Wales, bertindak balas ketika keranda Ratu Elizabeth II Britain tiba di Istana Westminster, selepas perarakan dari Istana Buckingham, di London pada September 14, 2022.

ALKIS KONSTANTINIDIS/POOL/AFP melalui Getty Images

Ia akan menjadi menarik untuk melihat bagaimana Harry memainkan kemenangan ini ke atas pertubuhan itu. Tetapi seseorang mengesyaki bahawa ia agak Pyrrhic dan tidak akan berbuat banyak untuk meredakan kejengkelan dan kemarahannya terhadap apa yang dilihatnya sebagai kekejaman institusi istana yang, baru-baru ini pada hari Rabu, pada dasarnya cuba untuk memperkecilkan dia dan mengiklankan status orang buangan dengan tidak membenarkannya. untuk memakai pakaian seragam tentera atau menawarkan tabik hormat diraja kepada permaisuri semasa memproses di belakang kerandanya di London.

Bagi pihak mereka, golongan diraja tetap gementar tentang kandungan memoir Harry, sama ada kesopanan bermakna penerbitannya telah ditangguhkan atau tidak. Pertelingkahan keluarga berterusan, tidak kira berapa banyak penampilan diraja yang dikoreografi dengan teliti menimbulkan harapan untuk perdamaian antara Harry dan Putera William.

1663328507 568 Harry William dan Charles Masih Bertengkar—Tidak Bersatu Semula

Putera William, Kate Middleton, Putera Harry, dan Meghan Markle dilihat di dalam Istana Westminster semasa berbaring di negeri Ratu Elizabeth II pada 14 September.

Christopher Furlong/Getty

“Tiada apa-apa yang benar-benar berubah,” kata seorang rakan keluarga diraja kepada The Daily Beast sebagai respons kepada pertanyaan tentang keadaan sebenar hubungan antara Putera Harry di satu pihak dan abangnya serta seluruh keluarga asalnya di pihak yang lain. “Harapannya ialah sebaik sahaja tempoh berkabung tamat, Harry dan Meghan akan kembali ke California, dia akan menerbitkan bukunya, dan keluarga di sini akan ditinggalkan untuk mengambil bahagian itu.”

Satu lagi sumber memberitahu The Daily Beast bahawa masih terdapat kebimbangan “sangat” di kalangan keluarga diraja tentang buku Harry yang mengandungi pendedahan yang sangat merosakkan tentang bapanya. Sumber itu menambah bahawa walaupun pihak istana percaya ia boleh menangkis serangan daripada Meghan, yang sebahagian besarnya didiskreditkan dalam media UK yang telah menerkam rentetan ketidaktepatan dalam pelbagai wawancaranya—yang mana ramai penyokongnya meletakkan permusuhan media ini kepada perkauman—dan serangan oleh anaknya terhadap Raja Charles akan mempunyai tahap kredibiliti yang sama sekali berbeza. Ia akan menjadi penghapusan orang dalam yang muktamad.

Istana, sebelum ini, cuba menggambarkan larangan Harry daripada memakai pakaian seragam sebagai perkara yang praktikal dan undang-undang.

Bagi mereka yang tidak mendapat maklumat terkini mengenai arcana kod pakaian British, secara sah di UK hanya anggota tentera yang sedang berkhidmat sahaja dibenarkan memakai pakaian seragam. Apabila Harry meninggalkan keluarga diraja, dia terpaksa meletakkan jawatan tentera kehormatnya. Peranan itulah yang secara teknikal memberikan keahlian perkhidmatan bersenjata kepada kerabat diraja yang lain. Edward, sebagai contoh, mungkin telah gagal dalam latihan selepas empat bulan untuk kerjaya dalam teater, tetapi merupakan ketua komodor bagi Royal Fleet Auxiliary.

Terdapat kehairanan umum apabila ternyata Putera Andrew, beliau dari penyelesaian kes seks, akan dibenarkan memakai pakaian seragamnya (naib laksamana, sekiranya anda tertanya-tanya) untuk berjaga-jaga untuk permaisuri pada hari Sabtu. Pihak istana berkata ini adalah sebagai “tanda penghormatan khas kepada permaisuri.”

Soalan tentang mengapa Harry tidak dibenarkan untuk memberi tanda penghormatan yang sama, terutamanya kerana dia tidak membayar berjuta-juta dolar kepada seorang wanita yang menuduhnya merogolnya, secara semula jadi berlaku—tidak kurang, seseorang menganggap, kepada Harry sendiri, yang terpaksa mengeluarkan satu kenyataan yang berkata, agak memberi keterangan: “Putera Harry akan memakai sut pagi sepanjang acara menghormati neneknya. Dekad perkhidmatan ketenteraannya tidak ditentukan oleh pakaian seragam yang dipakainya dan kami dengan penuh hormat meminta tumpuan kekal pada kehidupan dan warisan Baginda Ratu Elizabeth II.”

Kini, bagaimanapun, selepas ketidakpercayaan orang ramai (dan, kemungkinan besar melobi peribadi oleh Harry dan penyokongnya) datang perkara yang paling tidak penting—pusingan U politik. Ternyata itu adalah anugerah raja untuk menukar peraturan tentang pakaian seragam tentera dan siapa yang boleh memakainya. Sebagai ketua tentera, apatah lagi negeri, ini bukanlah satu kejutan besar.

Mula-mula datang yang difilemkan tantrum berasaskan pen, kemudian menembak 100 kakitangan manakala badan ratu hampir tidak sejuk; kini, pembongkaran kod pakaian pengebumian yang huru-hara mewakili satu lagi tamparan penting kepada percubaan Raja Charles untuk menggambarkan dirinya sebagai sepasang tangan yang selamat.

Sudah tentu, terdapat kemungkinan bahawa Harry perlu menangguhkan penerbitan bukunya, tidak kurang untuk mengakui kematian permaisuri, tetapi tiada siapa menjangka ia akan dibatalkan atas dasar Raja Charles berkata: “Saya mahu juga menyatakan cinta saya kepada Harry dan Meghan kerana mereka terus membina kehidupan mereka di luar negara”—atau pusingan U yang huru-hara ini untuk membenarkan dia memakai pakaian seragam.

1663328507 572 Harry William dan Charles Masih Bertengkar—Tidak Bersatu Semula

Putera William dan Putera Harry berjalan di belakang keranda semasa perarakan untuk berbaring di negeri Ratu Elizabeth II pada 14 September.

Chris Jackson/Getty

Pertelingkahan tidak akan mudah dibatalkan.

Keluarga diraja tidak syak lagi gembira kerana suapan berita telah dibanjiri dengan cerita perdamaian. Tetapi berundur ke belakang dan bertanya apa yang sebenarnya berlaku? Nah, satu cara yang diakui tidak baik untuk melihatnya ialah Harry dan William telah berjaya menghirup udara yang sama pada dua kesempatan yang disusun dengan sangat teliti.

“Anda boleh memotong suasana dengan pisau, tetapi, nasib baik, abang tidak bersenjata.”

Tetapi suhu di Windsor pada hari Sabtu apabila kedua-dua beradik itu muncul bersama isteri mereka untuk walkabout dadakan adalah di bawah sifar. Mereka bahkan tidak dapat membawa satu sama lain untuk bertentang mata, apatah lagi meletakkan lengan persaudaraan di bahu satu sama lain.

Anda boleh memotong suasana dengan pisau, tetapi nasib baik abang tidak bersenjata.

Ketegasan William yang mendakwa gelaran pendamai ekoran kemunculan itu mungkin telah menjengkelkan Harry. Sumber di kem William memberitahu wartawan bahawa penampilan bersama itu adalah inisiatif William walaupun ketika pertunangan itu berlaku.

1663328507 792 Harry William dan Charles Masih Bertengkar—Tidak Bersatu Semula

Catherine, Puteri Wales, Putera William, Putera Wales, Putera Harry, Duke of Sussex dan Meghan, Duchess of Sussex bertemu dengan orang ramai semasa berjalan kaki di Istana Windsor pada 10 September 2022, di Windsor, England.

Kirsty O’Connor/WPA Pool/Getty

Pada hari Rabu, ketika dua beradik itu memproses di belakang keranda ratu, mereka bersebelahan tetapi dunia yang berbeza.

Harry melaksanakan tugasnya dengan mengagumkan. Dia tidak menunjukkan sebarang emosi, selain kesedihan atas kematian permaisuri ketika dia mengoleskan matanya ketika berdiri di belakang William di Westminster Hall.

Jika cerita tentang pusingan U seragam Harry disahkan, dan pihak istana tidak menjawab permintaan The Daily Beast untuk komen, tekanan besar akan membina untuk Harry dibenarkan memakai pakaian seragamnya ke pengebumian juga.

Masalah yang dihadapi istana sekarang, jika ia cuba mengekalkan larangan Harry memakai pakaian seragam ke pengebumian pada hari Isnin, adalah jelas. Tindakan Charles sendiri akan memberikan pembohongan kepada hujah bahawa ia, sayangnya, tidak mungkin mengikut perlembagaan.

Kemungkinan yang menggembirakan untuk Harry memakai pakaian seragam ke pengebumian itu sendiri akan menjadi kemenangan besar baginya—dan satu penghinaan yang besar untuk bapanya, raja baru, sepenuhnya hasil ciptaannya sendiri..We would like to say thanks to the writer of this short article for this remarkable material

Harry, William dan Charles Masih Bertengkar—Tidak Bersatu Semula


Discover our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/